En Sıcak Konular

McCain, Obama'nın önüne geçti

24 Ağustos 2008 18:47 tsi
ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi yaklaşırken, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığını garantileyen John McCain'in anketlerde Demokrat Parti'den rakibi Barack Obama'nın birkaç puan önünde giderken, son ankete göre seçmen, bugün seçim ol

Washington Post-ABC tarafından yaptırılan ankette McCain'e destek yüzde 49 olurken, Obama yüzde 45'te kaldı. Aynı ankete göre Amerikalı seçmen, ekonomik konularda Obama'ya, terörizmle mücadele ve uluslararası kriz durumlarında ise McCain'e daha çok güveniyor. Güvenlik konuları geleneksel olarak Cumhuriyetçi Parti'ye oy getiriyor.

Ekonomik konularda en çok kime güvendiği sorulan katılımcıların yüzde 50'si Obama yanıtını verirken, bu oran McCain için yüzde 39 oldu. Beklenmedik bir uluslararası kriz durumunda yüzde 52 McCain'i, yüzde 41 Obama'yı daha güvenilir bulduğunu belirtti. ABD'nin terörizmle savaşında da yüzde 52 McCain'e, yüzde 38 Obama'ya güveniyor. ABD'nin Rusya ile ilişkilerinde yüzde 46 McCain'e tam güven notu verirken, bu oran Obama için yüzde 41'de kaldı. Seçmenler, Irak savaşında ise Obama ve McCain'e yüzde 46 ile eşit oranlarda güven duyuyor.

-''BUGÜN SEÇİM OLSA OBAMA''-

McCain'ın dış politika konusunda daha güvenilir bulunduğuna işaret eden anketler ve Kafkasya'daki gerginlikte yaptığı çıkışların ardından Obama, ''Washington'da değişim'' mesajına çok uymasa da, dış politikada deneyimiyle bilinen senatör Joe Biden'ı başkan yardımcısı adayı olarak seçtiğini açıklamıştı.

''Bugün seçim olsa kime oy verirdiniz?'' sorusuna yüzde 49 Obama yanıtını verirken, yüzde 43 McCain dedi. Ankete katılan seçmenlere, ''Bir başkan adayında sizce hangisi daha önemlidir? Yeni bir yön ve yeni fikirler mi, güç ve deneyim mi?'' diye soruldu. Katılımcıların yüzde 44'ü, yeni bir yön ve yeni fikirler derken, yüzde 47'si güç ve deneyim dedi. Yeni fikirleri Obama temsil ederken, McCain güç ve deneyimin sembolü olarak görülüyor.

Ankete katılanların yüzde 57'si Beyaz Saray'a seçilirse McCain'in, ABD Başkanı George W. Bush'un politikalarını devam ettireceğine inanıyor. Sadece yüzde 40, McCain'in daha farklı politikalar izleyeceği inancını dile getirdi. Katılımcılara, hangi partiyi desteklediklerine bakmaksızın, Obama'nın ülkeyi yönetmeye yeterli deneyim sahibi olup olmadığı da soruldu. Yüzde 50 ''evet'' yanıtını verirken, yüzde 47 siyah liderin deneyiminin yetersiz olduğunu belirtti.

Washington Post-ABC kamuoyu yoklamasında yüzde 3'lük bir yanılgı payı bulunuyor.

Demokrat Parti yarın Denver'da, 4 Kasımdaki başkanlık seçiminde partiyi temsil edecek başkan adayını resmen seçeceği dört günlük ulusal kongresi için toplanıyor. Cumhuriyetçi Parti'nin kongresi de 1-4 Eylül tarihleri arasında Minneapolis'te yapılacak.
 
zaman



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,497 µs