Gerilimin yeni adresi: Poti | " /> Gerilimin yeni adresi: Poti | "/>

En Sıcak Konular

Gerilimin yeni adresi: Poti

25 Ağustos 2008 09:32 tsi
Gerilimin yeni adresi: Poti Kafkaslar'da Gürcistan ile Rusya'yı karşı karşıya getiren gerginlikte odak hızla Abhazya ve Güney Osetya'dan, Gürcistan'ın liman kenti Poti'ye kayıyor.

Rus askerinin "Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın yedek musluğu" sayılan Poti'den çekilmesi Gürcistan için hayati önemde. Ancak Ruslar Poti'den çekilmemekte kararlı.

Karadeniz kıyısındaki en büyük limanlardan olan Poti, Kafkas transit ağının en önemli duraklarından.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nda oluşabilecek kesintide Hazar petrolünün Batı'ya akışını sağlayabilecek alternatif "Poti".

Liman, Azerbaycan'dan tren yoluyla getirilen petrolün günde 100 bin varillik bölümünü sevketme kapasitesine sahip.

Kafkaslar'daki krizde Rusya, Gürcistan için hayati öneme sahip bu limanı bombaladı, ardından askerlerini yerleştirdi. Rusya, ateşkese rağmen Poti çevresindeki askerlerini çekmedi, hatta yeni mevziler oluşturdu. Rusya'nın Poti'deki kontrolü, bölgedeki enerji kaynakları üzerindeki hakimiyetini artırması açısından önemli.

Rusya, limanın kontrolünü elinde tutarak, enerji kaynaklarının Batı'ya aktarımındaki egemenliğini Gürcistan'ın kırmasının da önüne geçebilir.

Liman Rusya için yalnız enerji transferi konusunda değil askeri anlamda da stratejik öneme sahip. Kafkasya'daki krizde Gürcistan'ı destekleyen Ukrayna'nın Karadeniz'de yaşanacak bir krizde Rus donanmasının üslendiği Sivastopol Limanı'nın kullanım koşullarını sınırlandırması olası. Bu nedenle Moskova, Poti Limanı'nın kontrolünü elinde tutmak ve Karadeniz'deki etkinliğini sürdürmek istiyor.

Rus Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Anatoliy Nogovitsin, Rus barış gücünün Poti'de kalmasının geçici ateşkes anlaşmasına uygun olduğunu belirtiyor. Ateşkes anlaşmasının arabulucusu Fransa ise, Rus askerlerinin bir an önce Poti'den çıkması gerektiğini söylüyor.

Gürcistan'a yardım malzemesi götüren Amerikan donanma gemisi MC Faul da, planlandığı gibi Poti'ye değil Gürcistan'ın Batum Limanı'na demir attı.

Amerikalı yetkililere göre, geminin Batum'a demirlemesinin nedeni Poti Limanı'nın hasar görmüş olması. Bu kararla Poti'de, Rus güçleriyle Amerikan donanmasının karşı karşıya gelmesi de engellenmiş oldu. Ancak Rusya'nın Poti'de askeri varlığını sürdürmesi bölgede yeni bir krizi de tetikleyebilir.

cnnturk



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,019 µs