En Sıcak Konular

RTÜK yasasında kapsamlı değişiklik

25 Ağustos 2008 09:55 tsi
3. Ulusal Programa göre 2009a kadar yabancı sermayeye medyada yüzde 25lik sınır esnetilecek. Sınırlama tam üyelikte ise tümden kalkacak.

Radyo televizyon ve basın kuruluşlarında yabancı sermayenin önündeki engellerin tümüyle kaldırılması yönünde mevzuat düzenlemesine gidilecek. 3. Ulusal Program Taslağı’nda, Türkiye’nin 2009’a kadar bu yönde iyileştirmeler yapacağı, tam üyelikle birlikte de engellerin tümünün kalkacağı belirtildi. Ulusal Program Taslağı’nın 4’üncü faslında RTÜK’ün 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun’da değişiklik yapacağı belirtilerek, 2009’da ‘Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin sektörde faaliyetlerini kısıtlayan düzenlemelerin iyileştirilmesi’ ve ‘Yabancı sermayeye getirilen kısıtlamanın kaldırılması’ düzenlemelerinin yapılacağı belirtildi.

DİPNOT DÜŞÜLDÜ

Taslağa, tümüyle kaldırma işlemi konusunda ‘üyelikten 2 yıl önce bu yönde mevzuat düzenlemesi yapılacak, üyelikle birlikte yürürlüğe girecek’ dipnotu düşüldü. RTÜK Yasası’na göre ‘Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda yabancı sermayenin payı ödenmiş sermayenin yüzde 25’ini geçemez’ hükmü bulunuyor. Yine bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda ortak olan kişi, bir başka radyo ve televizyon kuruluşuna ortak olamıyor. Yerli veya yabancı hissedarlar hiçbir şekilde imtiyazlı hisse senedine sahip olamıyorlar.


RTÜK’ün tasarısında üst sınır yüzde 50

RTÜK’ün yeni hazırladığı, ancak henüz Meclis’e sunulmamış olan tasarıda, yabancı sermaye konusunda da düzenleme yapıldı. Taslağa göre, yabancı en fazla iki özel radyo ve iki özel TV kuruluşuna ortak olabilecek. Ancak yabancı sermaye ilk radyo veya televizyon ortaklığında ödenmiş sermayenin yüzde 50’sini, ikinci kuruluştaki toplam ödenmiş sermayenin yüzde 25’ini geçemeyecek. Yeni yasaya göre, yabancılar bölgesel ve yerel yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarına ortak olamayacak. Böylece; yerel yayın kuruluşlarının yabancı sermayenin tek eline geçmesi engellenecek. Ancak sonradan yapılacak düzenlemeyle bu maddede değişikliğe gidilebileceği belirtiliyor.
 
star



Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,148 µs