En Sıcak Konular

Yasaklı belgesel Köşk’ün sitesinde

25 Ağustos 2008 10:29 tsi
Atatürk’ün isteğiyle Ruslarca çekilen, ancak 1969’da gösterildiği sırada dönemin TRT Genel Müdürü’nce yayından kaldırılan belgesel, Köşk’ün sitesinde. Belgeselde Enternasyonal Marşı da çalınıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’nde bir ilke daha imza attı. Atatürk’ün isteği üzerine Rus yapımcılarca çekilen, ancak 1969’da TRT’de gösterildiği sırada dönemin TRT Genel Müdürü Adnan Öztrak’ın gece baskınıyla yayından kaldırılan ‘Türkiye’nin Kalbi Ankara’ belgeseli, Köşk’ün internet sitesinde yayımlanmaya başladı. Belgeselde Enternasyonal Marşı da çalınıyor.
Cumhuriyet’in 10. kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir belgesel çekilmesini isteyen Atatürk’ün bu isteği üzerine Sovyetler Birliği’ne teklif götürüldü ve Sergey Yutkoviç, Türkiye’ye gelerek belgeselin çekimlerine başladı.
Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye-Sovyetler Birliği dayanışmasının vurgulandığı belgeselde, Cumhuriyet’in 10. kuruluş yıldönümü törenleri de geniş biçimde yer aldı. Filmin, Sovyetler Birliği Milli Savunma Bakanı Voroşilov’un Türkiye’yi ziyaretiyle ilgili olan bölümünde Enternasyonal Marşı da çalınıyor. Belgesel, cumhuriyeti anlatan ilk belgesel olması açısından da büyük önem taşıyor. Belgesel TRT’deki gösterimi sırasında Genel Müdür Öztrak’ın TRT’yi basmasına ve filmi engellemesine neden olmuştu.
Atatürk’ün 31. ölüm yıldönümü dolayısıyla 10 Kasım 1969’da TRT’nin özel yayını sırasında gösterilen filmin ardından TRT Program Daire Başkanı Mahmut Tali Öngören’in görevine önce ara verildi ardından görevinden atıldı. O gecenin yayın sorumlusu  gazeteci Varlık Özmenek ise disiplin cezasına çarptırıldı ve 12 Mart’ın ardından o da TRT’den atıldı.

O gece neler oldu?
Varlık Özmenek, o gece yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Filmi bilen ve bulan kişi benim. Sovyet Büyükelçiliği’nden istedik.  Filmin orijinalini bulup bize getirdiler. Film gösterildiği sırada yayın odasındaydık. Filmin ortalarına doğru Öztrak stüdyoya geldi ve ‘Bu film ancak Moskova’da seyrettirilebilir. Yayını kesin’ diyerek yayını durdurdu. Bu olay galiba dünya televizyon yayıncılık tarihinde de bir ilk oldu. Öztrak geldiği zaman ben anladım ki filmi bilmiyor. Öbür gün yer yerinden oynadı ve savcılık hareket geçti. Diğer gün de TRT Yönetim Kurulu toplandı. Öngören’in görevine son verilirken, bana disiplin cezası verildi. Savcılık ise daha sonra takipsizlik verdi.”

milliyet



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs