En Sıcak Konular

Atatürk'ün yasaklı belgeseli Çankaya'nın sitesinde

25 Ağustos 2008 13:00 tsi
Atatürk'ün yasaklı belgeseli Çankaya'nın sitesinde Atatürk’ün isteği üzerine çekilen ancak 10 Kasım 1969 yılında TRT’de gösterildiği sırada gece baskınıyla yayından kaldırılan ‘Türkiye’nin Kalbi Ankara’ belgeseli Çankaya Köşkü’nün internet sitesinde yayınlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı'nın yenilenen www.cankaya.gov.tr adresli internet sitesinde Atatürk Özel bölümü içinde videolar başlığı altında 1934 tarihli Sovyetler Birliği yapımı ‘Türkiye’nin Kalbi Ankara’ belgeseli de yer aldı. Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye -Sovyetler Birliği dayanışmasının vurgulandığı belgeselde Cumhuriyet’in 10. kuruluş yıldönümü törenlerinin de geniş bir biçimde yer alıyor. Belgeselde Ankara’da 10. yıl Marşı’nın yanı sıra Sovyetler Birliği Milli Savunma Bakanı Voroşilov’un Türkiye’yi ziyaretiyle ilgili olan bölümünde Enternasyonal Marşı da çalınıyor.

‘BU MOSKOVA’DA SEYRETTİRİLİR’

O dönem TRT’de çalışan ve baskına tanık olan gazeteci Varlık Özmenek stüdyoyu basan dönemin TRT Genel Müdürü Adnan Öztrak’ın kendilerine ‘Bu film ancak Moskova’da seyrettirilebilir. Yayını kesin’ diyerek durdurduğunu anlattı. Özmenek belgeselin yıllar sonra Çankaya Köşkü’nün internet sitesinde yayınlanmasını olması gereken bir uygulama olarak değerlendirdi.


Yıllardır yasaklı kalan belgeselin çekimi Atatürk’ün özel isteğiyle oldu. Atatürk’ün Cumhuriyet’in 10. kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir belgesel çekilmesini istemesi üzerine Sovyetler Birliği’ne teklif götürüldü ve yönetmen Sergey Yutkoviç Türkiye’ye gelerek belgeseliçekti. Belgeselde Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınması ve yaralarını sarması Ankara özelinde anlatılıyor.

star

NOT: Belgeseli aşağıdaki adresten izleyebilirsiniz:

http://www.tccb.gov.tr/sayfa/ata%5Fozel/video/



Bu haber 879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,307 µs