‘ne’ arıyor? | " /> ‘ne’ arıyor? | "/>

En Sıcak Konular

Kürt siyaseti Ergenekon’da ‘ne’ arıyor?

25 Ağustos 2008 15:39 tsi
Kürt siyaseti Ergenekon’da ‘ne’ arıyor? Türkiye’nin gündemini her gün yeni verilerle meşgul eden Ergenekon yapılanması, Kürt siyasetçilerin konuya müdahil olmasıyla yeni bir boyut kazandı. Yeni tez şu: Ergenekon Kürt sorununu, Kürt sorunu Ergenekon’u çözer! Aysel Tuğluk iyibilgi'ye

Derin devletin yapılanmasını gözler önüne seren Ergenekon’un kukuletasından, her gün başka bir vukuat çıkıyor ki, beynimiz yaptığı jimnastikten yorulduğunun farkında bile değil. Ergenekon soruşturmasının başından beri daha sessiz bir tavır izleyen Kürt siyasetçiler, şimdi hep bir ağızdan ‘Ergenekon’un çözülmesi Kürt sorununa bağlı’ demeye başladı. Peki, ne oldu da birdenbire bu değişim yaşandı? Acaba bunun nedeni, Demokratik Topum Partisi’nin (DTP) ‘Nerede hata yaptık’ sorusunun cevabını Ergenekon’da araması ve bahsettiği açılımı bu zeminde gerçekleştirmek istemesi mi?

DTP Milletvekili Aysel Tuğluk yanıtlıyor.

Kürt siyasetçiler Ergenekon soruşturmasıyla ilgili neden şimdi konuşmaya başladı?

Ergenekon’la birlikte süreye ihtiyacımız vardı. Ama sonuç itibariyle net cevaplar verdik. Bu olayı önemsiyoruz. Türkiye’de bir ilk. Biz yıllardır devletin içinde bu örgütlenmelerin olduğunu, yaşayan kişiler olarak ifade etmiştik. Bu yapılanmalar halka karşı antidemokratik uygulamalar içine giriyor. Ama daha önce üzerine gidilmiyordu. Biz Ergenekon’u devletin iktidar mücadelesi olarak görüyoruz. Darbeci ve ırkçıları devlet kendi içinde tasfiye ediyor.

Ergenekon’un Kürt sorunuyla ilgili gidişatını nasıl buluyorsunuz?

Olumlu ama Ergenekon’u oluşturan, bu coğrafyada yaşananlar. Köy yakmalar, faili meçhul cinayetler… Gelinen aşama bir ilk, askeri yapıya dokunması açısından.

Kürt sorunundan beslendiler

İddianamede Kürtlerle ilgili iddialar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu iddialarda gerçeklik payı olduğu konusunda daha somut şeylere ihtiyaç var. Kürtler bu işin en büyük mağduru ve tanığı. Kürt sorunu üzerinden kabul ettirilmeye çalışılan bir iktidar… Kürt sorunundan beslenen bir iktidar bu. Bu yapılar, Kürt sorununun çözümünü istemiyor.

İstenilse Kürt sorunu çözülür müydü yani?

En azından çatışmaların durdurulması süreci işletilebilirdi. Çözüme dair normalleşme süreci yaşanabilirdi. Engel olan ırkçı, ulusalcı yapılanma. AB’ye karşılar. Bu yapılanmayı AB de kabul etmiyor. Ergenekon soruşturması, ABD’nin de isteğiyle yapılmış bir olay. Onlar da bıktı artık.

Kürt sorunu Ergenekon kapsamında çözülebilir mi?

Demokratik muhalefetin sorumluluğu var. Muhalefetin çok güçlü açığa çıkması, topluma bunu anlatması lazım. Hükümetin daha inisiyatifli duruş sergilemesi lazım. Gerçekle yüzleşme sürecine tabi tutması lazım.

Peki, Kürt siyasetçiler hata yapmadı mı?

Bizler de yüzleşmeliyiz. Birlikte yaşamaya dair ne kadar akılcı politikalar üretebildik? Ne kadar empati kurabildik? Türk toplumun hassasiyetleri için ne yapabildik?

Ergenekon Kürt sorununa iniyor mu?

Henüz bunu göremiyoruz. Ergenekon’u var eden bu gelişmelerle yüzleşilmezse, Ergenekon çözülemez. Trajediler devam eder. Böyle bir sürece girilirse, destek verir, ortak oluruz. Biz de projede üzerimize düşeni yaparız.

 www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ



Bu haber 1,221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,789 µs