En Sıcak Konular

Kuzey Irak kürtajı tartışıyor

25 Ağustos 2008 17:03 tsi
Kuzey Irak’ta 15 yaşındaki genç bir kızın kürtaj olduğunu açıklaması, bölgede kürtaj ile ilgili tartışmaların başlamasına yol açtı.

Kuzey Irak’ta 25 yaşındaki bir erkeğin tecavüzü sonucu hamile kalan 15 yaşındaki genç bir kız, hamileliğinin açığa çıkması halinde öldürüleceğini bildiğinden, tanıdık bir doktor tarafından kürtaj edildi. Genç kız daha sonra başından geçenleri ‘Hewlêr’ gazetesine anlattı. Adı açıklanmayan genç kız, “kürtaj ile bebeğin alınması benim suçum olabilir, ama tecavüz suçu benim değil. Eğer kürtaj yaptırmasaydım şimdi yaşamıyordum.” diyor. 15 yaşımdaki kızın açıklamalarının ardından Kuzey Irak kürtajı tartışmaya başladı. 
 

Kuzey Irak’ta birçok doktor ve ebenin, sağlıklı olmayan ortamlarda kürtaj yaptıkları dile getiriliyor. Kürtaj için gösterilen nedenler ise değişik. Bazı kadınlar gerekçe olarak doğurmaya hazır olmadıklarını, bazıları bebeğin babasının bilinmediğini, bazıları da bebeğin kız olmasını gerekçe gösteriyor.

MOLLA YUSUF: KÜRTAJ YASAK AMA İSTİSNALARI VAR
Bölgesel Kürt Yönetimi Fetva Komitesi üyesi Molla Yusuf Abdullah, İslam dininde kürtajın yasak olduğunu, ancak bazı şartlarda kürtaja izin verildiğini söylüyor. “Eğer doktor doğum yapması halinde kadının öleceğine dair rapor verirse, eğer kadın tecavüz sonucu hamile kalmış ve bebeğin doğumu daha büyük fitneye yol açacaksa, kürtaj yapılabilir” diyen Molla Yusuf, bebeğin dünyaya gelmesinin hiçbir soruna yol açmadığı durumlarda kürtajın yasak olduğuna vurgu yapıyor.

“Devlet hastanelerinde kürtaj yapılması yasaklanmıştır. Sadece makul nedenler ortaya çıktığında kürtaja izin verilmektedir” diyen Kürt Bölgesel Hükümeti Sağlık Bakanlığı Ana ve Çocukları Koruma Dairesi Yöneticisi Dr. Rend Abdulrahman, uzman doktorlardan oluşan bir heyetin, yapılan tahliller sonucu doğumun annenin yaşamı için tehlike oluşturduğuna, ya da bebeğin gelişmesini tamamlamadığına karar vermesi halinde kürtaja izin verildiğini dile getiriyor.

SOKAĞA BIRAKILAN BEBEK, BEDENİNİ SATAN KADININDIR
Kürtaj tartışmaları ile beraber, cami önleri ve mezarlıklara bırakılan birkaç günlük bebeklerin genellikle bedenlerini satan kadınlara ait olduğu iddiası da ortaya atıldı. Sokaklara terk edilen bebekler çocuk hastanelerinde koruma altına alınıyor, talep etmeleri halinde çocuk sahibi olmayan ailelere evlatlık olarak veriliyorlar.

Evlatlık edinme de şartlara bağlı. Kadın veya erkeğin çocuk sahibi olamamaları, mali durumun yeterli olması ve evlatlık edinen ailenin hastalık taşımaması başta gelen şarlardan. Bu şartlara haiz olan aileler, evlat edindikleri çocuklara yeterince bakıp bakmadıklarının tespiti için 6 ay boyunca mahkemenin denetimi altında tutuluyorlar.

 



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,226 µs