En Sıcak Konular

İran kendi denizaltısını üretecek

25 Ağustos 2008 17:19 tsi
İran devlet televizyonu, ülkenin füze ve torpido atabilen orta büyüklükte bir denizaltı üretmek için çalışmalara başladığını duyurdu.

Habere göre, Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, denizaltının üretim bandını törenle hizmete açtı. Bakan Neccar, İran Ordusu'nu modern silahlarla donatmak için büyük yatırımlar yaptıklarını söyledi.

İran, birkaç yıl öcne Rusya'dan denizaltılar satın aldığını, bu araçların daha küçük modellerinin İran'da da üretileceğini duyurmuştu. Bu arada, yapımına 2005'te başlanan iki denizaltının da donanmaya teslim edildiği bildirildi.


İRAN ORDUSU


İran silahlı kuvvetlerinde 545 bin kişi aktif olarak görev yapıyor. 220 bini askere alınan gençlerden oluşmak üzere 350 bin kişilik bir kara ordusu var. Devrim Muhafızları bünyesinde ise 125 bin elit asker görev yapıyor.Kara kuvvetlerinde bin 700 tank bulunuyor. Bunlardan 100 kadarını İran üretimi olan Zülfikarlardan, kalanlarının büyük çoğunluğu ise ABD ve İngiltere'nin eskiden ürettiği tanklardan müteşekkil. Ayrıca kara kuvvetlerinde Sovyet yapımı tanklar da var. İran, 2007'deki askeri geçiş töreninde Şahab-3 ve Ghadr-1 füzelerini sergilemişti.

İran'ın deniz kuvvetlerinde 18 bin asker bulunuyor. Deniz kuvvetlerinde Rus Kilo tipi 3 denizaltının yanı sıra 3 firkateyn ve 2 korvet var. Ancak deniz kuvvetlerinin modern gemi ve silahlarla donatılmadığı için kötü durumda olduğu öne sürülüyor.

Hava kuvvetlerinde de 52 bin aktif personel ve 281 savaş uçağı bulunuyor. Ancak Amerikan yapımı savaş uçaklarının kullanılabilirliğinin yüzde 60, Sovyet yapımındakilerdeyse yüzde 80 olduğu sanılıyor. Hava kuvvetlerinde F-14 ve MiG 29'lar bulunuyor. Ayrıca Irak savaşı sırasında ele geçirilen Rus yapımı Sukhoi Su-24 ve 25'ler var. Savaş uçaklarının yanı sıra İran, nakil uçaklarına ve helikopterlere sahip. Bunların yanı sıra Tahran, Eylül 2007'de İran yapımı iki jetin denemesini yaptığı açıklamıştı.

 

cihan
 



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,410 µs