En Sıcak Konular

Ramazan'da sıcaklara dikkat!

25 Ağustos 2008 22:58 tsi
Uzmanlar, Ramazan aylarında oruç tutanların yeterli miktarda sıvı almaya dikkat edilmesini istedi.

Sıcak mevsime rastlayan ramazan aylarında oruç tutanların yeterli miktarda sıvı almaya dikkat etmesi gerektiği bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mualla Aykut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak havalarda sıvı ve tuz kaybının arttığını, bu nedenle oruç tutarken beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Sıcak havalar nedeniyle meydana gelen sıvı kaybının Ramazan ayında iftardan sahura kadar geçen sürede telafi edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Aykut, "Ramazan ayının sıcak mevsimlere denk geldiği yıllarda, yeterli sıvı alımına dikkat edilmelidir.

İftarda, iftardan sonra ve sahurda ayran, süt ve meyve suları bolca tüketilmelidir. Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Kuru ve taze meyvelerden yapılan hoşaf ve kompostolar tüketilmelidir. Kola ve gazoz gibi içeceklerin yerine ayran, süt ve meyve suları tercih edilmelidir. Bol sıvı alımı, bağırsak hareketlerini artırır, kabızlığı önler ve sıvı takviyesini yapılmasını kolaylaştırır. Böylece dengeli beslenme sağlanmış olur" dedi.

Yapılan araştırmalara göre, Ramazan ayında süt ve yoğurt ile sebze tüketiminin azaldığını bildiren Prof. Dr. Aykut, iftarda sebze yemekleri, salata, yoğurt veya ayran, sahurda ise süt tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini, sütün hem sıvı takviyesi yapacağını, hem de protein ve kalsiyum alınması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Ramazan ayında hamur tatlıları yerine daha hafif tatlılar tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aykut, muhallebi, sütlaç ve dondurma gibi tatlıların daha faydalı olacağını söyledi.

Sahur yapmadan oruç tutmanın sakıncalı sonuçları beraberinde getireceğini hatırlatan Prof. Dr. Aykut, sahurda peynir, yumurta, domates, salatalık, yeşil sebzeler, az yağlı börek veya çörek, taze veya kurutulmuş meyveden yapılmış hoşaf ve komposto ile süt tüketiminin isabetli olacağını bildirdi.

HAMİLE VE EMZİREN KADINLAR

Hamile ve emziren kadınlar ile bazı hastalıkları taşıyanların oruç tutmasının bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Mualla Aykut, "Şeker hastaları, yüksek tansiyonu olanlar, kalp ve böbrek yetmezliği olanlar, karaciğer hastalığı olanlar ile gebe ve emziren kadınların oruç tutması sakıncalı olabilir. Hastaların oruç tutması, hastalıklarının artmasına neden olabilir. Gebe kadınların oruç tutması, bebeklerin gelişimini olumsuz etkiler, emziren kadınların oruç tutması ise süt salgılanmasını azaltır."

aa

 



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,328 µs