En Sıcak Konular

Sol yerel seçimlerde ne yapacak?

26 Ağustos 2008 08:45 tsi
Sol yerel seçimlerde ne yapacak? Yıllardır sandıkta umduğunu bulamayan sol partiler, yerel seçim hazırlıklarını bu kez erken başlattı. Yeni bir hezimet istemeyen sol partiler, yerel seçimlere sıkı hazırlanıyor...

Yıllardır sandıkta umduğunu bulamayan sol partiler, yerel seçim hazırlıklarını bu kez erken başlattı. CHP bu konuda Merkez Yönetim Kurulu (MYK)'nda bir görevlendirme yaptı ve tüm parti örgütlerine çalışmaların başlaması yönünde genelge gönderdi.  
  
Elinde bulundurduğu 2 büyükşehir ve 6 il belediyesini AK Parti'ye kaptırmak istemeyen CHP, özellikle Ankara'nın Çankaya ilçesine asılacak. SHP, yerel seçimlere yönelik ilk ciddi vaatte bulunan parti oldu. SHP lideri Murat Karayalçın, partisinin belediyeyi kazandığı illerde 4 kişilik aileye 600 YTL'lik hemşerilik aylığı vereceklerini açıkladı. Eskişehir'in DSP'li belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen ise AK Parti dışındaki partilere yerel seçimlerde 'işbirliği' yapma çağrısında bulundu.

CHP üç büyük ilde farklı strateji izleyecek

Çok partili dönemde tek başına iktidar olamayan sol partiler, son yıllarda solun toplam oy potansiyelini yüzde 20'ye kadar geriletti. Önümüzdeki mart ayında yapılacak seçimde sıçrama yapmayı planlayan Türkiye'nin üç önemli sol partisi CHP, DSP ve SHP, yerel seçim çalışmalarını 7 ay öncesinden başlattı. AK Parti'ye kaptırdığı eski belediyelerini yeniden kazanmak isteyen CHP, bu konuda işi en sıkı tutan parti. Anamuhalefet partisi olmasına karşın 16 büyükşehirden 2'sini, 65 il belediyesinden ise sadece 6'sını elinde bulunduran CHP, yerel seçimlerde bu sayının üzerine çıkmayı hedefliyor. Geçen hafta CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), yerel seçimlere ilişkin bir dizi planı devreye soktu. Oluşturulan 4 ayrı komisyonun çalışmaları çerçevesinde seçimlere hazırlanacak olan CHP'de her MYK üyesi 4 ildeki çalışmaları organize etmekle görevlendirildi. Her üyenin, görevli olduğu bölgedeki yerel seçim sonuçlarından sorumlu olması kararlaştırıldı. Ankara, İstanbul ve İzmir için ise farklı bir çalışma yürütülmesi karara bağlandı.

İttifak konusundaki ilk girişim ise DSP'li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'den geldi. Büyükerşen, yerel seçimlerde tüm partilerin AK Parti'ye karşı birlikte hareket etmesi gerektiğini savundu. AK Parti'nin bugün yerel yönetimlerdeki hakimiyetini azaltmak ve daha demokratik yerel yönetimler oluşturmak gerektiğini kaydeden Büyükerşen, Türkiye genelinde 3 binden fazla belediye başkanı seçileceğini hatırlatarak şöyle konuştu: "İktidar partisi dışındaki partiler aralarında anlaşarak belli bir paylaşım ölçüsüyle adaylıklar konusunda işbirliği yapabilirler. Aslında yerel yönetimlerde futbol takımı tutkusu gibi particilik tutkusu yerine vatandaşa hizmet verecek kişilerin seçilmesi doğru bir davranış olur. Pek çok yerde vatandaşlarımız bu ölçüyü kullanmaktadırlar. Dolayısıyla partiler isabetli işbirlikleri sağlayabilirler."

DSP lideri Zeki Sezer ise yerel seçimler öncesi herhangi bir partiyle işbirliği konusunda net bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Bütün partiler bir tarafa AK Parti bir tarafa mantığını doğru bulmadığını belirten Sezer, "Solu ömür boyu muhalefete mahkum etmeye hiçbirimizin hakkı yok. 1950'den bu yana sol sadece Ecevit ile iktidar olmuşsa bunu iyi düşünmeliyiz. CHP ile benzer hassasiyetleri olan iki ayrı partiyiz. Birleşmede herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bu birleşme ne kadar başarılı oldu onu sorgulamalıyız." diye konuştu.

SHP'den '600 YTL gelir' vaadi

Yerel seçimlerle ilgili ilk vaatler ise yıllardır seçimlerde umduğunu bulamayan SHP lideri Murat Karayalçın'dan geldi. Önceki seçimlerin aksine bu kez hiçbir partiyle ittifak yapmayı düşünmediklerini belirten Karayalçın, belediyeyi kazandıkları illerde 4 kişilik her aileye ortalama 600 YTL'lik hemşehri geliri sunulacağını ilan etti. 'Yerel Yaşam' adı verilen partisinin 2009 yerel seçim programını açıklayan Karayalçın, hemşehrilik gelirini şöyle açıkladı: "Bu, dört kişilik aileye belediye saymanının nakit olarak para dağıtması anlamında düşünülmemeli, hizmet toplamı olarak düşünülmelidir. Dikili Belediye Başkanımız Osman Özgüven, ilçede 10 metreküp kadar su kullanımından ücret almıyor. İstihdam projelerimiz de var. Dört kişilik bir aileden bir kişinin istihdam edilmesi yine 600 YTL'lik kapsam içinde düşünülmelidir."

zaman



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,161 µs