En Sıcak Konular

Maliye'den, memurlara yüzde 7,5 zam sinyali

26 Ağustos 2008 09:47 tsi
Toplu görüşmelerin üçüncü turunda memur maaşlarına yapılacak zammın bütçeye getireceği yük masaya yatırıldı.

Toplu görüşmelerin üçüncü turunda memur maaşlarına yapılacak zammın bütçeye getireceği yük masaya yatırıldı. Edinilen bilgilere göre Kamu İşveren Kurumu adına toplantılara katılan Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, memur maaşlarına 2009'da yapılacak iyileştirme için bütçeden ayrılan kaynağın 5 milyar 750 milyon YTL olarak öngörüldüğünü söyledi.

Sendikalar ise rakamın 8 milyara çekilmesini talep etti. Sendika kaynaklarının verdiği bilgiye göre hükümetin ayırdığı kaynak, memur maaşlarına 2009 için yüzde 7,5 zam yapılması anlamına geliyor. Toplu görüşme masasında, 'açlık sınırı'nın tespitindeki farklılık konusunda da hararetli tartışmalar yaşanırken, mali konulardaki görüşmelere perşembe ya da cuma günü devam edilmesi kararı alındı.

Toplu görüşmelerin üçüncü turunda memur maaşlarına yapılacak zammın bütçeye getireceği yük masaya yatırıldı. Edinilen bilgiye Kamu İşveren Kurumu adına toplantılara katılan Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, memur maaşlarına 2009'da yapılacak iyileştirme için bütçeden ayrılan kaynağın 5 milyar 750 milyon YTL olarak öngörüldüğünü söyledi. Daha yüksek bir kaynak için ek bütçeye ihtiyaç olduğunu, buna da ancak Bakanlar Kurulu'nun karar verebileceğini dile getirdi. Sendikalar ise rakamın 8 milyara çekilmesini talep etti. Memur maaşlarının hükümetin öngörüsü doğrultusunda yüzde 7,5 olarak artırılması halinde bu zammın yüzde 4'lük kısmı ilk altı ay, yüzde 3,5'u ise ikinci altı ayda yapılacak.

Memur-Sen'in taleplerinin karşılanabilmesi için gerekli olan rakam ise 23 milyar 136 milyon YTL. Sendika kaynaklarının verdiği bilgiye hükümetin ayırdığı kaynak, memur maaşlarına 2009 için yüzde 7,5 zam yapılması anlamına geliyor. Devlet Planlama Teşkilatı'nın 2009-2011 yılları arasını kapsayan raporunda da memur maaşlarına yüzde 7,5'lik zam öngörülüyor. Memur zammı için ayrılan kaynağın sendikalarla Kamu İşveren Kurumu arasında tartışma konusu olması üzerine araya giren Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, konuyu ilgili bakanlarla görüşmesi gerektiğini söyledi. Bu nedenle mali konulardaki görüşmelere perşembe ya da cuma günü devam edilmesi kararı alındı.

Toplu görüşme masasında bir başka hararetli tartışma konusunu ise 'açlık sınırı'na ilişkin tespitlerdeki farklılık oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), toplu görüşmelerde açlık sınırını 255 YTL olarak açıkladı. Ancak sendikaların açıkladıkları açlık sınırı ile TÜİK'in rakamları arasında büyük uçurum söz konusu. Kamu-Sen'in açlık sınırı 1.012 YTL, Memur-Sen'in açlık sınırı ise 820 YTL. Rakamlar arasındaki uçurum, Bakan Başesgioğlu'nu kızdırdı. "Neden rakamlar arasında bu kadar uçurum var?" diyen Başesgioğlu'na TÜİK Başkan Vekili Ömer Toprak, "Bizim tespitlerimiz uluslararası standartlara göre." şeklinde cevap verdi. Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan ise sendikaların tespitlerinin açlık değil, asgari geçim sınırı olduğunu söyledi. Bu açıklamalar sendikaların sert tepkisine yol açtı. Bakan Başesgioğlu, "Açlık ve yoksulluk sınırı konusunda ortak bir dil üzerinde anlaşamazsak işimiz zor." cümleleriyle sitemini dile getirdi. Öte yandan toplantı öncesi konuşan Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, taleplerini sıraladı. Toplu görüşmelerde önemli bir noktaya gelindiğini söyleyen Akyıldız, toplantıdan umutlu olduklarını ifade etti. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu da sendika aidatına ilişkin taleplerine açıklık getirdi. İşçi sendikalarının toplu sözleşmeler sonucunda üyeleri adına önemli miktarlarda ikramiye hakkı sağladıklarını belirten Gündoğdu, "toplu görüşme primi" istediklerini belirtti.

Dördüncü tur perşembe günü

Toplu görüşmelerin 3. turu dün gece tamamlandı. Toplantı çıkışında açıklama yapan Bakan Başesgioğlu, her iki tarafın da çalışma şartlarını düzeltecek konular üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüğünü vurguladı. Bakan Başesgioğlu, Türkiye'de memur sendikacılığının gelişmesi konusunda, yapılan bu çalışmaların son derece önemli olduğunu belirterek, "Eğer bugün grevli, toplu sözleşmeli kamu sendikacılığı olacaksa bu sendikacılığın geçeceği yer bu toplu görüşme masasıdır. Onun için bu masayı küçültücü, bu masayı incitici, bu masayı ciddiyetten uzak sayan davranışlara itibar etmiyoruz." açıklamasını yaptı.

Başesgioğlu, toplu görüşmelere perşembe günü devam edeceklerini, gerek olursa cuma günü son bir toplantı daha yapmayı planladıklarını bildirdi. Hükümetin memurlar lehine 2009'daki iyileştirmeyi 6 ay önceye çektiğini hatırlatarak, "Bir taraftan memurun cebine 10 lira koyup, diğer taraftan 15 lira almak gibi bir popülist anlayış içerisinde değiliz. Memurumuzun satın alma gücü artsın, refah payı artsın, bunları istiyoruz, ama bunların makro ekonomik denge içerisinde gözetilmesi gerekiyor." dedi.

zaman



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,233 µs