En Sıcak Konular

İşaret fişeği: Bahçeli konuştu

26 Ağustos 2008 11:10 tsi
İşaret fişeği: Bahçeli konuştu MHP lideri Devlet Bahçeli hiç yapmadığını yaptı... Televizyonlarda görmeye alışık olmadığımız Bahçeli kapsamlı bir basın toplantısı idüzenledi. MHP lideri ilginç mesajlar verdi...

MHP lideri Devlet Bahçeli basın toplantısı düzenledi. Bahçeli dokuz maddelik bir yol haritası ortaya koydu. İşte konuşmadan satır başlıkları: 

-Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Meclis'in milli iradesini hiçe sayarak başörtüsü düzenlemesini geçersiz sayması kabul edilebilir durum değildir.  MHP bu konuda tavrını tüm açıklılığı ile koydu...

-Düzenlemelerde Meclis çoğunluğu nedeniyle sayısal olarak belirleyici olacak parti AKP’dir. Ancak Başbakan Erdoğan bu çağrımıza yanıt vermemiştir.

-Önümüzdeki dönemde siyasetin hareket alanını etkileyecek ikinci unsur. AKP kapatma davasının sonuçları olacaktır.

-AKP’nin kapatılmaması MHP’nin koalisyon hükümeti olduğu 57. hükümet döneminde yapılan değişiklilerle olmuştur. Fakat Ak Parti 6 yıldır parti kapatma ilei lgili herhangi bir adım atmamıştır.

-Yüce Mahkeme'nin kararının doğru okunması gerekiyor. AK Parti'ye verilen ceza basit bir ceza değildir. Ak Parti'ye verilen  ceza ihtar değil mahkumiyettir...

-AKP’nin bu şekilde suç tespitiyle mahkûm olması vahim bir durumdur. Yüce Mahkeme AK Part’nin bundan sonraki hareketlerini izleyecektir.

-Gerekçede yer alacak yorumların siyaset alanının sınırları üzerinde kısıtlayıcı etkiler yaratması ihtimal dışı sayılamayacaktır.

-Mahkemenin sadece geçmişi değil, siyasetin geleceğini ilgilendiren bu kararının, siyaset kurumunun çok ciddi sonuçlar doğurması muhtemeldir.

-İktidardaki bir partinin böyle bir cezaya çarptırılması, normal ve sürdürülebilir bir durum olarak görülemeyecektir.

-TBMM’nin görev yetki ve fonksiyonlarının mahkeme kararıyla sınırlandırılması kuvvetler ayrılığı ilkesini zedeleyecektir. Bu tablo istikrarsızlık tablosudur.

-Gerekçeli kararla birlikte, Ak Parti için önümüzdeki dönemde aşılamayacak kırmızı çizigi ve kodlar olacaktır... Türkiye alacakaranlık bir döneme girmiştir.

 

- Önümüzde izlenmesi gereken yolun dokuz maddesini aziz milletimize sunmak istiyorum:

1. Siyaset anlayışları temelden değişmelidir. Gerginlikten beslenen, hukula sorumlu çatışmacı siyaset anlayışlarının çıkmaz sokak olduğu görülmeli. Demokratik olgunluk ve uzlaşı kültürünün egemen olacağı Türkiye'in milli ve manevi değerleirni ortak gören siyasi anlayışa ihtiyaç vardır.

2. kutuplaşma durdurulmalı, milli birliğe ve demokrasiye sahip çıkılmalıdır.

3. Parlamenter sistemlerde egemenliğin kaynağı millettir. hangi düşünceyle olursa olsun demokratik rejime her türlü müdahale gayrı meşrudur kabul edilemez.

4. TBMM ahlaka ve siyasete sahip çıkmak zorundadır. Hayati konularda siyasi hesapları aşan milli birlik sergilenmeli.

5. TBMM bünyesinde partilerin üzerinde anlaşacakları asgari müşreteklerin tespiti için diyalog kanalları açılmalıdır.

6. TBMM siyasi ve ahlaki yozlaşma ile mücadelede öncülük yapmalıdır.

7. Siyasi ahlak yasası öncelikli olarak ele alınmalı. TBMM bünyesinde özel bir çalışma grubu oluşturulmalı. Milletvekillerinin iş takibi yapmasına etkin yaptırım uygulanması gibi önlemler bu yasada ele alınmalı. MHP yolsuzlukla mücadeleyi milli anlayışının temeline koymaktadır.

8. Kuvvetler ayrılığı ilkesi demokrasinin yaşam sigortasıdır. Yasama yürütme ve yargının görev ve yetkilerinin dengelenmesi hayati önem taşımaktadır. Parlamento ile yargı arasında gerginlik yaşanmıştır. Bu ilişkilerin yeniden değerlendirmeye tabi kılınması için yeni düzenlemeler yapılması gereklidir. Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerini düzenleyen maddelerde yapılacak değişiklikleri ele almaya hazırdır.

9. Parti kapatma konusu önemini korumaktadır. Terör ve şiddeti siyasi araç olarak gören partilerin dışında siyasi partilerin kapatılmasına karşıdır.

Bahçeli neden açıklama yaptı? Ne mesajlar verdi? Konuşmanın satır aralarında neler var? Ayrıntılı analiz birazdan...



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,793 µs