En Sıcak Konular

Harry Potter, Hari Puttar'a karşı

26 Ağustos 2008 13:39 tsi
Hindistan film endüstrisi Bollywood yapımı "Hari Puttar" filmi, gişe rekorları kıran "Harry Potter" filmlerinin yapımcısı tarafından "isim hakkı" nedeniyle mahkemeye verildi.

Warner Bros. şirketi, Bollywood yapımı "Hari Puttar: Bir Haylaz Çocuk Komedisi" filminin adının, dünyaca ünlü çocuk büyücü Harry Potter'ın ismine çok benzediği gerekçesiyle şikayette bulundu. Hari Puttar filminin yapımcıları ise, kendi filmlerinin bu seriyle uzaktan yakından ilgisi olmadığında ısrar ediyor.

Merkezi Bombay'da bulunan Mirchi Film şirketinin yöneticisi Munish Purii, "Hari Puttar ile Harry Potter arasında kesinlikle hiçbir benzerlik yok" dedi. Purii, Hari'nin Hindistan'da yaygın bir isim olduğunu, "puttar"ın da "oğul" anlamına geldiğini söyledi.

Hintli Hari Puttar, ailesi tatile gidince evde yalnız kalan ve hırsızlara karşı tek başına mücadele eden bir Hintli çocuğun hikayesini anlatıyor. Hikayesi, dönemin çocuk oyuncusu Macaulay Culkin'in rol aldığı "Evde Tek Başına" filmine benzeyen Hari Puttar'ın ilk duruşması pazartesi günü yapıldı.

Hollywood yapımcıları, 12 Eylülde gösterime girmesi planlanan filme tedbir kararı konulmasını istiyor.

Warner Bros. sözcüsü Deborah Lincoln, Hari Puttar'a karşı dava açtıklarını doğrulayarak, şirketin "fikri mülkiyet haklarına değer verdiğini ve koruduğunu, ancak devam eden davaların ayrıntılarını kamuya açıklamadıklarını" kaydetti.


Türkiye'de de Hayri Potur doğmuştu:

Çocukların "yazar dedesi" Muzaffer İzgü'nün, tüm dünyada satış rekorları kıran Harry Potter serisinin kahramanı Harry'e rakip, yepyeni bir kahraman olan Hayri Potur'u kaleme aldığı bildirildi. Hayri Potur'un, Harry Potter gibi sihirli güçleri bulunmadığı, geniş bir hayal gücüne sahip olduğu belirtildi.

Çalışmalarında yerli motifleri kullanarak Türk çocuklarına hitap etmeyi tercih eden İzgü, daha önce "Süperman İstanbul'a Düştü" isimli bir başka öyküyü de kaleme aldı.

timetürk



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,592 µs