En Sıcak Konular

Ahmet ismine yasak skandalı

26 Ağustos 2008 15:45 tsi
Ahmet ismine yasak skandalı İsveç'te Ahmet isimli kişi, Skandia Banken isimli bankadan havale yapmak istedi ancak işlem yapması engellendi. Nedenini sorduğunda verilen cevap ise skandaldı.

İsveç'in batısındaki Göteborg bölgesinde yaşayan Ahmed Vaizu, internet üzerinden Almanya'dan bir yedek parça almak için internetteki banka hesabına girdiğinde kötü bir sürprizle karşılaştı.

İnternet üzerinden formu doldururken ismini yazmaya başlayınca Skandia Banken isimli banka hemen ret sinyali verdi. Bu durum üzerine bankasını arayıp sebebini soran Ahmet'e, "Müslümanları çağrıştıran isimlerde engel olduğunu ve yasaklı isimler listesinde Ahmet isminin de olduğunu, o yüzden de otomatik olarak yurtdışı işleminin iptal olduğu" şeklinde bir cevap verildi. Konu hakkında SVD gazetesine bir aııklama yapan Ahmed Vaizu, "Bu tür olayların terör korkusu olan diğer bazı ülkelerde olduğunu düşünmüştüm. Benim İsveçli bankamda değil." şeklinde konuştu.

Bu olay üzerine Ahmet'in, Etnik Ayrımcılık Ombudsman'ına başvurduğu öğrenildi. Müracatında, "Hayatımın yarısını İsveç'te geçirdim. Elektrikçi olarak çalışıyorum, normal bir İsveçli olarak hayatımı sürdürüyorum, hiç bu kadar ayrımcılık hissetmemiştim." dedi.

Ahmet Vaizu, havale gönderirken Ahmet ismini çıkarmasının ardından havalesini yapabildi. Skandia Banken adlı banka da bu konuda bir açıklama yaptı. Bankanın Enformasyon Şefi Lina Huk, "Banka sadece AB onay listesini uyguluyor. Diğer bankalar gibi bizler de bu kurallara uymalıyız." dedi. "Bu konuda ombudsmanlığa şikâyet edilmeniz hakkında ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki soruya banka yetkilisi, "Memnuniyetle. Biz de o zaman sınırlarımızı daha belirgin olarak biliriz. Ombudsmanın bize somut direktifler vermesi iyi olur" şeklinde cevapladı.

timetürk



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,162 µs