Cumhuriyet’in ekini kim çıkarıyor? | " /> iyibilgi zoom" /> Cumhuriyet’in ekini kim çıkarıyor? | "/> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

Cumhuriyet’in ekini kim çıkarıyor?

26 Ağustos 2008 15:41 tsi
Cumhuriyet’in ekini kim çıkarıyor? ‘Tehlikenin farkında mısınız’ sloganıyla Türkiye’deki rejim krizinin işaret fişeğini atan Cumhuriyet gazetesinin spor eki göz kamaştırıyor. Sadece haberleriyle değil, sponsoruyla da… iyibilgi zoom

‘Tehlikenin farkında mısınız?’ Cumhuriyet gazetesine ait olan bu slogan Türk siyasi hayatının bir dönemine damgasını vuracak gibi görünüyor. Yıllar sonra 2000’li yılların siyasi çalkantılarını irdeleyen siyaset bilimcilerin bu slogana sık sık atıf yapacağı muhakkak.

Çünkü bu slogan Türkiye’deki rejim krizine atıf yapıyor. Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gittiği bir dönemde ortaya çıkan bu slogan AK Parti iktidarının ülkeyi şeriat rejimine götürdüğünü ve bu yüzden bir şeyler yapılması gerektiğini ima ediyordu.

Cumhuriyet gazetesinin Türkiye’deki tartışmaların tarafı olduğu yadsınamaz. Gazetenin sözkonusu sloganı da Alparslan Arslan tarafından bombalanması da daha sonra Başyazarı ile Ankara temsilcisinin ilk önce gözaltına alınıp sonra serbest bırakılması da bunun kanıtı.

İşte bu muhalif gazete uzun bir süre haberlerini sadece iktidar muhalefeti üzerine kurmadı, ayrıca Türkiye’deki ‘muhafazakar’ yapıları da eleştiri oklarının hedefi haline getirdi. Ancak bir kurum hariç. Gazete Ülker grubu ile ilgili muhalif haber yapmaktan kaçındı. Bilakis İlhan Selçuk Ülker’in ‘milli’ sermaye olduğunu vurguladı.

Ülker’e gösterilen bu ‘özen’ neden diye sorulduğunda ortaya önemli bir cevap çıkıyor. Bu cevabı gazetenin spor ekinde bulmak mümkün. Ülker gazeteye sadece reklam vermiyor ayrıca kimi eklerinin de sponsorluğunu yapıyor.

Cumhuriyet gazetesinin bugün yayınlanan spor ekinin kapağında Cola Turka reklamı, içerdeki bir haberin fotoğrafında ‘ülker’ amblemi ve iç sayfalardaki kimi çerçevelerde yine Cola Turka reklamları bulunuyor. Cumhuriyet spor ekinde Ülker’in dışında sadece İddia’nın reklamının bulunduğunu hemen belirtelim.

Peki, yanlış bunun neresinde? Diğer gazetelere verilen binlerce reklamı yazmıyoruz da neden bunu yazıyoruz? Bu sorunun yanıtı da durumdaki çelişkide… Üstelik çelişki Ülker’den değil, gazetenin kendisinden kaynaklanıyor: Dünyaya bakışı nedeniyle ‘muhafazakar’ olarak nitelenen kişi ve bu kişilerin mensup olduğu kimi kurumların sert bir şekilde eleştirildiği bir gazetenin yine ‘benzer’ bir kurumun desteğini kabul etmesi sadece biraz çelişkili. İşte bu yüzden haber olmayı hak ediyor.

iyibilgi.com



Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,741 µs