En Sıcak Konular

ABD ve Avrupa'dan Rusya'ya tepki

26 Ağustos 2008 18:19 tsi
ABD ve Avrupa'dan Rusya'ya tepki Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıma kararı, Batı tarafından şiddetli kınama ve eleştirilerle karşılandı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice konuyla ilgili, "Üzücü bir karardır. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesidir ve bu kararın Güvenlik Konseyi'ne gelmesine bile gerek yok. Rusya bu kararla kendisinin de üye olduğu BM Güvenlik Konseyi'ne karşı koydu" diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanıma kararını kınayarak, bunun hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bu kararın toprak bütünlüğü temel ilkesine ters düştüğünü belirten Merkel, 1 Eylül'de toplanacak olan Avrupa Birliği zirvesinde Avrupa'nın Rusya ile ilişkileri değerlendireceğini de ifade etti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ise, Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanımasını kınayarak, bu kararı AGİT temel ilkelerine karşı bir darbe olarak niteledi. Stubb yaptığı açıklamada, "Rusya, AGİT ilkelerine uyarak Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermelidir" diyerek, Fransa arabuluculuğunda imzalanan Rusya-Gürcistan ateşkes anlaşması gereği Gürcistan'dan Rus askerlerinin çıkartılması sürecinin tamamlanması gerektiğini yineledi.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, bugün Rus parlamentosunun Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin bağımsızlığını tanıyan karar tasarısına imza attı.

-NATO GENEL SEKRETERİ:

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı bağımsız ülke olarak tanıması, Rusya'nın başta BM Güvenlik Konseyi kararlarındaki imzalarının ihlalidir" dedi.

De Hoop Scheffer, "NATO Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının tam destekleyicisidir. Rusya'nın bu kararı BM Güvenlik Konseyi'nde alınmış kararların ihlalidir" açıklamasında bulundu.

Genel Sekreter, "Rusya'nın son haftalardaki icraatı Kafkasya'da barışa, istikrara olan teminatını tamamen kuşkulara sevk etmektedir" ifadesini kullandı.

haber7



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,419 µs