En Sıcak Konular

Afganistan'da yabancı askerlere öfke büyüyor

26 Ağustos 2008 20:43 tsi
Afganistan'da yabancı askerlere öfke büyüyor Afganistan'daki Koalisyon güçlerinin sivillere yönelik hava bombardımanı, hükümeti isyan ettirdi...

Afganistan'da, Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) dikkatsiz hava saldırıları hem Afgan hükümetinin hem Afgan halkının sabrını taşırıyor.

Afgan vatandaşları koalisyon güçlerinin hava saldırıları sonucu sivil halkın ölmesine tepki gösterirken, 12. sınıf öğrencisi Uzeyir Ahmed Ömerzade "Hava saldırıları sırasında sivil ölümlerinde en büyük etkeninin koalisyon güçlerinin koordinesiz hareket etmesi olduğunu düşünüyorum. Eğer iyi bir koordinasyon sağlanırsa sivil kayıplar en aza indirilebilir. Eğer sivil kayıplar devam ederse halk hem Afgan hükümetinden hem de yabancı güçlerden uzaklaşır, bu durumda da vaziyet daha kötüye gider" diye konuştu.

Gülcanan Aga isimli Afgan vatandaşı da, "Her şeyden önce benim isteğim tüm Afgan halkından kendi aralarında birlik ve beraberlik sağlamaları. Ondan sonra komşu ülkelerimiz Pakistan ve İran'ın bize yardımcı olmalarını isterim. Çünkü bize gayri Müslimlerden hayır gelmez. El Kaide adı altında operasyonlar yapılıyor ama ölenlerin hepsi sivil Afgan vatandaşı. Ölenlerin arasında hiç de El Kaide üyesini gösteremediler. Amaçları Müslümanları öldürmek başka bir şey değil" dedi.

Kabil esnafından Gulam Nebi, "ISAF'ın burada bulunmasının amacı bizim güvenliğimizi sağlamak, köylerimizi bombalamak ya da sivil halkımızı öldürmek değil. Ama ne yazık ki her defasında yanlışlıkla köylerimizi yerle bir ediyorlar. Vurdukları yerlerde sivil halkın cesedi dışında bir tane El kaide militanın cesedi bulanamıyor. Eğer böyle devam ederse durum daha da kötüye gider. Halkımız işsiz güçsüz durumda iken bunlar da operasyon adı altında köylerimizi bombalıyorlar" şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili Afganistan Cumhurbaşkanı Sözcüsü Humayun Hamidzade ise, "Genelde yabancı kuvvetler bir ülkeye geldiği zaman o ülkenin yasalarına ve Birleşmiş Milletler yasalarına uygun bir biçimde gelirler. Şu anda bulunan yabancı güçler de böyle bir yasaya ve anlaşmaya imza atarak buraya gelmişlerdir. Geldikleri zaman ülkede durumlar çok farklıydı ama bugün bambaşka. Günümüzde ordumuz ve polisimiz, parlamento ve başka organlar yabancı güçlerle kendi faaliyetlerini yürütebilmekte. Sivil kayıpların artması yüzünden günümüz şartları gereği koalisyon güçlerinin yeni bir yasa çerçevesinde hareket ve faaliyet alanlarını belirleyen bir anlaşma yapması gerekmektedir. Tabi bu anlaşma Afgan yasaları çerçevesi içinde olmalıdır. Bu konuyla ilgili Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yabancı dostlarımızla gereken görüşmeleri yaparak, onlarla beraber bir anlaşmaya vararak, hareket ve faaliyet alanlarını kanun çerçevesinde yeniden düzenlemesi görevini üstlenmiş durumdalar. Geçenlerde Bakanlar Kurulu'nun sunduğu "yabancı güçlerin çalışma ve faaliyet alanlarını yeniden düzenleme ve bir yasa çerçevesine alma" önerisini Afganistan hükümeti olarak tam desteklemekteyiz. Çünkü artık Afgan hükümetinin ve Afgan halkının sivil kayıplara hiç dayanma gücü kalmamıştır" dedi.

dunyabulteni



Bu haber 316 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,886 µs