En Sıcak Konular

Doların dönüşü...

26 Ağustos 2008 21:04 tsi
Euro karşısındaki yükselişi geçtiğimiz günlerde duran dolar yeniden harekete geçti. Euro karşısında hızla yükselen dolar, bir hafta aradan sonra son altı ayın zirvesine çıktı.

Euro/dolar paritesi 1.46 sınırına kadar gelirken, dolar euro karşısında yüzde 1'e yakın değer kazandı.

Paritedeki hareketi değerlendiren uzmanlar, özellikle Avrupa ekonomisine ilişkin endişelerin eurodaki düşüşü tetiklediğini belirtiyor. Bu sabah Almanya ekonomisinden gelen ve iş güveninin son üç yılın dibine indiğini gösteren veri bir anda dengeyi euro aleyhine bozdu. Analistler, Avrupa'nın en büyük ekonomisinden gelen olumsuz sinyallerin Almanya'nın resesyona girebileceği endişelerini gündeme getirdiğine dikkat çekiyor.

GÜÇLÜ DOLAR DEĞİL ZAYIF EURO

Doların son dönemdeki hızlı yükselişinin arkasında yatan en önemli neden doların kuvvetlenmesinden ziyade euronun zayıflaması. Önceleri ABD ekonomisine odaklanan yatırımcılar oradan gelen olumsuz verileri dolara karşı kullandı. Son dönemde ise tartışmaların odağı Avrupa'ya kaymaya başladı. ABD ekonomisi için dillendirilen resesyon tartışmaları Avrupa'ya sıçrarken, bir yandan son yılların zirvesine çıkan enflasyon, diğer taraftan düşük büyüme oranları ve işsizlik euronun mezarını kazdı. Aynı anda ABD ekonomisinden gelen cesaretlendirici sinyaller de doların değer kazanmasına yardımcı oldu.

Henüz bir ay önce dolar karşısında 1.60 seviyesinde olan euro şimdilerde 1.46'ya kadar düşerken, kayıp yüzde 10'a yaklaştı.

Öte yandan doların uzmanlar, özellikle petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün de doların yükselişinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekiyor. 

Dünyanın en büyük yatırımcılarından olan Warren Buffett, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada artık dolara karşı pozisyon almadığını belirterek doların iyi gidişine işaret etmişti.

hurriyet



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,585 µs