En Sıcak Konular

Gül Çankaya'da kaç yıl kalacak?

27 Ağustos 2008 09:03 tsi
Gül Çankaya'da kaç yıl kalacak?
Yeni yasama yılında Meclis'in ilk ele alacağı düzenlemelerden biri Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu. Kanun'un gündeme gelmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Gül'ün Köşk'te 7 yıl mı, yoksa 5 yıl mı kalacağı konusundaki tartışma yeniden alevlenecek. Peki uzmanl

5 yıl mı 7 yıl mı? Uzmanlar ne diyor? İşte yeni tartışma!
 
Yeni yasama yılında Meclis'in ilk ele alacağı düzenlemelerden biri Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu. Kanun'un gündeme gelmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Gül'ün Köşk'te 7 yıl mı, yoksa 5 yıl mı kalacağı konusundaki tartışma yeniden alevlenecek.1 Ekim'de açılacak olan Meclis'in yapacağı ilk düzenlemeler arasında Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu da bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu küllenen bir tartışmayı yeniden alevlendirecek. Meclis tarafından 7 yıllığına seçilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde 5 yıl mı, 7 yıl mı oturacağı yeniden tartışma konusu olacak.

21 Ekim 2007’de referandumla kabul edilen anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanını halkın seçmesi benimsendi. Ancak, cumhurbaşkanının nasıl seçileceğine ilişkin kanun aradan yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen henüz çıkarılmadı. 1 Ekimíde açılacak olan Meclis’in yapacağı ilk düzenlemeler arasına Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu da bulunuyor. Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun gündeme gelmesi ile birlikte küllenen bir tartışma yeniden alevlenecek.

Anayasa hükmü 5 yıl diyor

Kabul edilen anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıldan 5 yıla indirildi. Ancak, bu düzenlemenin Cumhurbaşkanı Gül'ü nasıl etkileyeceği konusunda ki tartışma bitmiş değil. Seçim kanununun, Gül'ün Köşk'te 7 yıl mı, yoksa 5 yıl mı kalacağı konusundaki tartışma yeniden alevlenecek. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin kanunun anayasada yapılan düzenlemelere açıklık getireceğini belirten Prof. Dr. Ergun Özbudun, Gül'ün görev süresinin 5 yıl olacağını öne sürdü. Özbudun, şunları söyledi:

"Anayasa hükmü zaten 5 yıl diyor. Şu anda geçerli olan 5 yıldır. Burada kazanılmış hak olmaz. ışte ëben seçildiğim zaman 7 yıldı, ben 7 yıl kalırım' denmez. Yürürlükte olan kural neyse o uygulanır. Yürürlükte olan kural bana göre 5 yıldır. Bütün ilkeler anayasanın 102. maddesinde belirtilmiş. İşin ayrıntıları kanunda düzenlenecek. Gayet basit bir işlem."

Kuzu, Chirac’ı örnek gösterdi

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise Gül'ün görev süresinin 7 yıl olacağını öne sürdü. Benzer bir durumun 2000 yılında Fransa'da yaşandığına dikkat çeken Kuzu, "Yasa değişti Cumhurbaşkanı Chirac'ın 7 yıllık görev süresi 5 yıla indirildi. Ama, Chirac 7 yıllık süresini tamamladı. Oradaki durum da bizimle aynı. Evet, bu bir kazanılmış hak değildir, ama hukukta şöyle bir şey vardır: Statüler prensip olarak korunur, durup dururken bozulmaz. Ben öyle görüyorum. Ama 5 yıl mı 7 yıl mı olacak zamanı gelince görünür" dedi.

Karar YSK’nın

Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun ardından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin tartışmaya son noktayı YSK'nın koyması bekleniyor. Değişikliğin ardından YSK'nın toplanarak 7 yıl mı, 5 yıl mı olacak tartışmasına açıklık getirmesi bekleniyor. Benzer bir tartışma aynı değişiklikle görev süreleri 5 yıldan 4 yıla indirilen milletvekilleri konusunda da yaşanıyor. YSK'nın milletvekillerinin görev süresine de açıklık getirmesi bekleniyor.

Çankaya Köşkü’nde 1 yıl

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, bu görevdeki birinci yılını yarın dolduracak. Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Gül, göreve geldiği 28 Ağustos 2007'den 20 Ağustos 2008 tarihine kadarki dönemde Cumhurbaşkanlığına sunulan 116 kanundan 114'ünü onayladı, 2'sini TBMM'ye iade etti. Gül, görevde bulunduğu bir yılda 17 ülkeye 21 ziyaret yaptı, Türkiye'de birçok yabancı devlet başkanını ağırladı. Gül, siyasetçilerden şehit ailelerine, sanatçılardan bilim adamlarına kadar farklı alanlardan birçok önemli ismi Köşk'te ağırladı. Gül, göreve başladıktan sonra ''Çankaya Sofrası'' ya da ''Fikir Sofrası'' adı verilen öğle yemeklerinde farklı kesimlerden temsilcilerle bir araya gelmeye başladı.

bugün



Bu haber 2,196 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,307 µs