En Sıcak Konular

Bu uçaklar neden düşüyor?

27 Ağustos 2008 09:24 tsi
Bu uçaklar neden düşüyor?
İspanya ve Kırgızistan'ın ardından dün Filipinler ve Fransa'dan da 2 uçak kazası haberi geldi. Peki bu uçaklar neden düşüyor?

Uzmanlara göre uçakların arızalanma sebeplerinin başında yaz mevsimi var.İspanya ve Kırgızistan'da ölümlü uçak kazalarının ardından dün Filipin Hava Kuvvetleri'ne ait C - 130 tipi kargo uçağı kalkıştan yaklaşık 10 dakika sonra radardan kayboldu, İrlanda havayollarına ait bir yolcu uçağı da Fransa'ya acil iniş yaptı, 26 kişi yaralandı. Sokaktaki vatandaş "Bu uçaklar neden düşüyor?" diye sorarken, işi bilenler çok net bir cevap veremiyor.

Hava-İş Sendikası Teşkilat Sekreteri Kaya Sayın, uçak kazalarının hava trafiğindeki yoğunlukla birlikte artış gösterdiğine dikkat çekti. İnsanların yaz aylarında daha çok hava yolu ile seyahati tercih etmesinin uçakların sefer sıklığını arttırdığını belirten Sayın, aynı uçağın teknik bakımı yapılmadan tekrar uçuş yapmasının uçuş güvenliğini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Teknolojik bakımı yapılmış hiçbir uçağın düşme ya da arızalanma riskinin söz konusu olmadığını ifade eden Sayın, “Uçağın eski ya da yeni olarak değil, teknik bakımdan geçmiş ya da geçmemiş olarak değerlendirilmesi gerekir” dedi. Büyük firmalara ait olan uçakların, kaybolma ya da kaza yapma olasılığının çok düşük olduğunu dile getiren Sayın, son yıllarda meydana gelen uçak kazalarının çoğunun altından küçük firmaların çıktığını belirtti.

Bu firmaların patron zihniyetiyle yönetildiklerini anlatan Sayın, "Uçakların maliyetini azaltmak için teknik bakımlarına gereken önem verilmiyor olabilir. Bir başka nedenin ise aynı uçağın sıklıkla sefere çıkartılması olduğunu düşünebiliriz" diye konuştu.

PİLOT ZOR DURUMDA

Uçakların güvenlik tedbirleri barındırmamasının pilotları zor durumda bıraktığını belirten Sayın, "Teknik donanıma sahip olmayan uçaklarda çalışmak zorunda kalan pilotlar, herhangi bir aksaklıkta bütün yükü omuzlamak zorunda kalıyor" ifadelerini kullandı.

KULE İLE İRTİBAT KESİLEBİLİR

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Ekici, uçak kazalarının bir çok sebebinin olabileceğini kaydetti. İnsan faktörünün çok önemli olduğunu belirten Ekici, "Uçağı kullanan pilottan kuledeki çalışana kadar herkesin bir görevi var. Kuledeki kişinin pilota bir eksik bilgi vermesi de uçağın düşmesine neden olabilir" dedi.

Her durumda teknik donanımın önemli olduğunu belirten Ekici, pilotla irtibatın teknik malzemelerle yapılabileceğini belirterek "Uçak kazalarının önlemek istiyorsak, herkes üzerine düşen görevine getirmeli. Teknik bakım yapılmalı, pilotlar iyi eğitilmeli, kule çalışanları pilota yanlış bilgi vermemeli" dedi.

bugün



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,697 µs