En Sıcak Konular

MI5: Teröristler dini bilmiyor

27 Ağustos 2008 10:19 tsi
MI5: Teröristler dini bilmiyor

İngiltere İç İstihbarat Servisi MI5, teröre yönelenlerin ya da ilgi duyanların birçoğunun mensubu oldukları "dini çok iyi bilmediklerine ve çoğunun dini yükümlülüklerini bile yerine getirmediklerine" dikkat çekti.

MI5, "Birleşik Krallık'ta Aşırı Şiddet ve Radikalleşmeyi Anlamak" başlıklı raporunda, ülke genelinde Müslümanların teröre yönelmesine yol açan nedenleri mercek altına aldı.

Radikalizme yönelenlerin toplumun her kesiminden olabileceğini ve bu kişileri belli bir kategoriye sokmanın çok zor olduğunu vurgulayan MI5, teröre yönelenlerin ya da ilgi duyanların birçoğunun mensubu oldukları "dini çok iyi bilmediklerini ve çoğunun dini yükümlülüklerini bile yerine getirmediklerine" dikkat çekti. Teröre bulaşanların cahil olduklarını vurgulayan MI5 raporunda, toplumda iyi oluşturulmuş dini bir yapının insanları teröre karşı koruyabileceğini ileri sürdü.

The Guardian gazetesinde de konuya ilişkin yer alan habere göre, MI5'in bu raporu hazırlamasında teröre bulaşmış yüzlerce kişi üzerinde yaptığı araştırmalardan yararlandığı belirtiliyor. Teröre bulaşanların çoğunluğunun 30 yaş üzeri oldukları ve önemli bir kısmının evli ve çocuk sahibi olduğunu kaydeden raporda şu noktalara dikkat çekiliyor:

"Bu kişilerin birçoğu İngiliz vatandaşı ve yasal statüye sahip. Yarısına yakını İngiltere'de doğma büyüme. Aşırı dinci olanlardan uzak ve hatta dini yükümlülüklerini bile yerine getirmeyen çok sayıda kişi var. Birçoğu dinleri konusunda bilgisiz. Radikalizme eğilim gösterenlerin çoğu sonradan din değiştirenlerden oluşuyor."

Raporda teröre eğilim gösterenlerin önemli bir kısmının çeşitli sorunlar ve ekonomik sıkıntılar yaşadıktan sonra aşırılığa kaçtıklarına da vurgu yapılıyor.

İngiltere içinde bilgisizlik ve başı boşluk sonucu bu insanların teröre yöneldiklerinin öne çıktığı raporda, "Ülke genelinde birçok etnik topluluktan kişiler bulunuyor. Bunların başında Pakistanlı, Orta Doğu ve Kafkas kökenli olanlar geliyor. Ancak normal vatandaşların tenlerine ve milliyetlerine bakılarak terör şüphelisi olarak görülemez. İngiltere'deki teröristlerin çoğu erkek ancak kadınlarda önemli bir rol oynuyor. Çoğunlu 20'li yaşlarda radikalleşmeye başlıyor. Yine bulaşan kişilerin önemli kısmı başı boş gezen ve akrabaları ile çevresiyle çok fazla bağı olmayan kişiler. Hatta cennette kendilerini hurilerin beklediklerini düşünenler bu yol ile kandırılıyorlar." noktalara dikkat çekiyor.

Son olarak teröristlerin eğitimsiz ve normal hayatlarında düşük ücretle çalışan kişiler olduğunu vurgulayan MI5, ancak İngiltere'deki teröristleri bellir kategori ya da profilde tanımlamanın çok zor olduğunu ve bir zamanlar İrlanda'da faaliyette olan IRA terör örgütünden de çok farklı olduğunun altını çiziyor. MI5, hazırladığı raporda, en büyük tehlikenin "İslam dinini savunma adına güç kullanımına" gitme anlayışının olduğuna vurgu yapılıyor.

cihan



Bu haber 339 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,621 µs