En Sıcak Konular

TL'nin tanıtımını Erdoğan yapacak

27 Ağustos 2008 11:18 tsi
1 Ocak 2009'da kullanılmya başlanacak TL'nin tanıtımını, Başbakan Erdoğan yapacak. Erdoğan, tanıtımla ilgili reklam filmi ve cıngıllarda yer alacak.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, YTL'den TL'ye dönüş sürecinin başladığını, 1 Ocak 2009'dan itibaren TL'lerin piyasada olacağını söyledi. 
2005'te YTL kullanmaya başlayan Türkiye, 2009'dan itibaren yeniden Türki Lira'sını kullanacak. 1 Ocak 2009'dan itibaren piyasada olacak TL banknotlar, tasarım, ebat ve güvenlik hususlarında YTL'den farklılıklar gösteriyor. TL'nin ön tanıtım kampanyasında konuşan Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz şöyle konuştu:

"Bildiğiniz gibi 5083 sayılı kanunla 2005'te paramızdan 6 sıfır attık ve YTL'leri piyasaya sürdük.Buna, TL'ye geçiş döneminde karar verildi. Türkiye'nin geleneksel para birimi TL'dir. Artık yeni ibaresini kullanmayacağız. Geçiş döneminde YTL uygulaması başarılı oldu. Diğer ülkelerin de böyle bir uygulamaya gittiğini söyleyebiliriz. Paramızdaki yeni ibaresini kaldırılırken sahteciliği önleyen bir takım önlemler de alındı."

26 MİLYAR TL SÜRÜLECEK

MB Başkanı Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

" TL'ye geçiş çalışmaları 2005'in Şubay ayında başladı. Banknot ebatları, para sayma makinelerinin güncellenmesi gibi çalışmalar yapıldı. TL komisyonu kuruldu ve yoğun bir çalışma temposu içine girildi. Ortaya çıkabilecek hukuki sorunlar ele alındı ve son aşamaya gelindi. 1 Ocak 2009'da 575 bin adet TL banknotu piyasaya sürülecek. Bu, 26 milyar TL anlamına geliyor."

'YTL 1 YIL DAHA GEÇERLİ, VATANDAŞ ACELE ETMESİN'

Durmuş Yılmaz, YTL banknotlarının 31 Ocak 2009'a kadar geçerli olacağını ifade ederek," Vatandaşlarımız acele etmesin. YTL 31 Aralık 2009'a kadar geçerli olacak. Bu süre içinde YTL- TL banknot değişimi tüm Merkez Bankası ve Ziraat Bankası dahil olmak üzere tüm bankalarda gerçekleştirilebilecek. MB ve Ziraat Bankası hariç diğer bankalar, 1 yıl boyunca YTL-TL değişimi yapacak. YTL değişimi, 31 Aralık 2010'a kadar MB ve Ziraat Bankası tarafından yapılacak" dedi.

Tanıtım kampanyaları için Bersay İletişim Danışmanlığı ile anlaşma sağlandığını söyleyen Yılmaz," Toplantıyı ön bilgi amacıyla düzenledik. Kapsamlı toplantı Ekim ayında olabilir. TL'nin tüm özelliklerini MB belirledi. Banknotların ön yüzlerinde Atatürk portresi yer alacak" dedi.

EKİM'DE TEST EDİLECEK

Durmuş Yılmaz, TL banknotlarının Ekim ayında test için bazı firmalara dağıtılacağını ifade ederek," Yeni banknotlar boyut ve tasarım olarak çok farklı. Görme engeller için kabartma yöntemi çok aktif biçimde kullanıldı. ATM'lerdeki çalışmalar da tamamlandı. Bakalar 1 Ocak 2009'dan itibaren müşterilerine mümkün olduğunca TL verecek" dedi.


REKLAM FİLMLERİ VE İNTERNET SİTESİ

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, halkın TL'yi tanıması için reklam filmleri hazırlandığını, MB'nin internet sitesinde de TL'ye özel bir bölüm açıldığını söyledi. Yılmaz ayrıca kamu ve özel sektör çalışanlarına dağıtılacak TL kitapçıklarının da hazır olduğunu kaydetii.

1 ocak 2009'dan önce YTL ile yapılan huhuki ve fiansal işlemlerin TL ile aynı değerden işlem göreceğini söyleyen Yılmaz, yazar kasalarda her hangi bir işlem yapılmayacağını söyledi.

TL'nin tanıtım kampanyasının ilk ayağı Ağustos - Ekim ayları içinde gerçekleşecek. İkinci ayak ise Ekim ayı ile 2009'un Şubat ayı arasında yapılacak.

'TÜRK LİRASI GELİYOR, PARAMIZ YENİLENİYOR'

MB Başkanı Yılmaz, TL'nin, 'Türk Lirası Geliyor, Paramız Yenileniyor' sloganı ile tanıtılacağını sözlerine ekledi.

gazeteport



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,416 µs