Saldırı olursa karşılık veririz! | " /> Saldırı olursa karşılık veririz! | "/>

En Sıcak Konular

Rusya: Saldırı olursa karşılık veririz!

27 Ağustos 2008 11:28 tsi
Rusya: Saldırı olursa karşılık veririz! Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Abhazya ve Güney Oestya'ya saldırı olursa, karşılık vereceklerini açıkladı. Ardından Saakaşvili'yi ağır bir şeyle suçladı.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını öngören tasarıyı imzalamasının ardından yaptığı açıklamada, Abhazya ve Güney Osetya'nın güvenliklerini de garanti altına aldıklarını söyledi. CNN'e özel açıklamada bulunan Medvedev, "İki özerk bölgenin bağımsızlığının kabulünü öngören yasaya göre bu iki bölgeye herhangi bir saldırı olması durumunda Rusya buna karşılık verecektir." uyarısı yaptı.
Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığının tanınmasının ardından diğer eski Sovyet ülkelerindeki sorunlara da benzer bir müdahalede bulunma niyetleri olmadığına değinen Rusya lideri, "Rusya, bağımsız ve egemen bir ülke. Kendi sınırları boyunca çıkarlarını garanti altına alma hakkına sahip. Açık olan bu." dedi.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün yeniden kurulması için 17 yıl boyunca yardımcı olmaya çalıştıklarını, ancak Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yönelik gerçekleştirdiği operasyonun bu çabaları boşa çıkardığını kaydeden Medvedev, "İnsanların ölmesi üzerine bölgelerin bağımsızlıklarını tanımak zorunda kaldık. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Gürcü lider Zviad Gamsahurdiya'nın 1991 yılında bölge halklarına yönelik kanlı soykırım girişimini tekrarladı. Bölgede akan kanı durdurmak için başka alternatif yoktu. Artık Abhaz, Güney Oset ve Gürcü halklarının tek bir devlet altında yaşama imkanı yok. Bölgede çatışmaların yayılmaması için bu adımı attık. Bu, bizim, bölgelerin bağımsızlığını tanımada ilk gerekçemiz." dedi.

İkinci gerekçelerinin Birleşmiş Milletler kararları, Helsinki Nihai senedi ve diğer uluslar arası anlaşmalara göre her halkın kendi geleceğini belirleme hakkı olduğunu savunan Medvedev, "Bu iki cumhuriyette olduğu gibi referanduma gidilmiş ve halkları bağımsız olmayı istemişse bir başka ülke de bunu tanıyabilir. Bu durum başka ülkelerin hoşuna gitmese de bu böyle. Nitekim partnerlerimiz benzer durumu Kosova için yaptılar. Kosova'nın bağımsızlığı ile ilgili tartışmaların sürdüğü dönemde durumun özel olduğunu söylediler. Her bağımsızlığı tanıma olayı özel. Kosova için özel bir durum olduğu gibi Abhazya ve Güney Osetya için de özel bir durum var." eleştirisi getirdi.

Rusya'nın, Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıkarken, şimdi bu iki bölgenin bağımsızlıklarını tanımasının çifte standart olmadığını savunan Medvedev, "Bölge halkları 1990'da ve şimdi iki kez soykırıma uğramış. Tüm uluslar arası anlaşmalar ve hukuk bu iki bölgeye bağımsızlıklarını ilan etme hakkı veriyor. Burada tanımaya yönelik uluslar arası hukuka aykırı bir durum yok. Bize göre Kosova henüz bu şartları tam olarak oluşturmuyor." değerlendirmesinde bulundu. 

ABD'nin füzelerine askeri olarak karşılık vereceğiz
 
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD'nin doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi düşündüğü füze savunma sistemlerine askeri olarak karşılık verecekleri tehdidinde bulundu. Russia Today televizyonuna 'soğuk savaştan korkmuyoruz.', CNN'e 'Abhazya ve Güney Osetya'ya saldırı olursa karşılık veririz' mesajları veren Medvedev, El-Cezire televizyonuna verdiği demecinde de ABD'nin doğu Avrupa'ya yerleştirdiği füzelerin Rusya sınırına çok yakın olduğunu, kendilerinin bunu tehdit olarak algıladıklarını ve askeri olarak mutlaka karşılık vereceklerini söyledi.
Medvedev, "Bu füzeler sınırlarımıza çok yakın ve bize tehdit oluşturuyor. Bu tansiyonun artmasına neden oluyor. Bunu bir şekilde karşılıksız bırakmayacağız. Elbette bu askeri araçları kullanarak olacak." dedi. Eski iki Sovyet ülkesi Gürcistan ve Ukrayna'ya NATO üyeliğinin teklif edilmesinin durumu kötüye götürmekten başka bir işe yaramayacağına dikkat çeken Rusya lideri, "Ukrayna halkı kendi düşüncelerini bir referandumla ortaya koymalı. Referandum sonuçlarının halkın büyük çoğunluğunun NATO üyeliğini istemediği şeklinde çıkacağından eminim." öngörüsünde bulundu.

Moskova uzun süredir Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne kurulması planlanan füze savunma sistemine karşı olduğunu açıklıyor. Ancak ilk kez askeri olarak buna karşılık verileceği tedirginliğe neden oluyor. NATO ile tüm ilişkileri donduran Moskova'nın Avrupa sınırına askeri yığınak yapmasından endişe ediliyor.

Medvedev, Russia Today televizyonuna verdiği mülakatında da hiç bir şeyden korkmadıklarını, buna yeni bir soğuk savaşın başlamasının da dahil olduğunu söylemişti. Rusya lideri kendilerinin böyle bir arayış içinde olmadıkları hatırlatmasında bulunarak, "Her şey partnerlerimizin yaklaşımına bağlı." ifadelerine yer vermişti.

 
cihan 
 
 
  
 
   



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,285 µs