En Sıcak Konular

Rusya, Şanghay İşbirliği Örgütü'nde destek arayışında

27 Ağustos 2008 11:41 tsi
Rusya ve Çin'in öncülüğünü yaptığı Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) devlet başkanları zirvesi Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yarın başlıyor. Zirveye Medvedev de katılıyor.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in de katılacağı zirvede, örgütün genişlemesi ile ilgili konuların görüşüleceği ve bunun için özel çalışma gruplarının oluşturulacağı belirtildi. Rusya'nın genişlemenin yanı sıra ana gündeminin bağımsızlıklarını tanıdığı Abhazya ve Güney Osetya'ya destek için örgüt üyesi ülkelere baskı yapması bekleniyor. Çin'in dışında örgüt üyesi olan Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın Moskova'nın talebine olumlu yaklaşacağı kaydediliyor. Çin, Tibet ve Sincan gibi sorunlu bölgeleri bulunması nedeni ile Moskova'nın teklifine sıcak bakmıyor.
Zirve çerçevesinde devlet başkanları ile ikili görüşmeler planlayan Medvedev'in Duşanbe temasları üç gün sürecek. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile geniş bir toplantı yapmak isteyen Medvedev'in bugün Duşanbe'ye geçmesi bekleniyor. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un dışında diğer liderlerin zirveye katılması bekleniyor. Zirveden Rusya'nın elini güçlendirecek, batıyı eleştiren bir mesajın verilmesi bekleniyor.

İnterfax Haber Ajansı diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre verdiği haberde, "Medvedev'in de katılacağı zirvede uzmanlardan oluşan çalışma grupları genişleme ile ilgili çalışma yürütecek. Çalışma grupları gerekli finans, siyasi ve hukuki altyapının hazırlığı için çalışacak. Üye ülkelerin buna yeşil ışık yakması bekleniyor." dedi. Zirvede örgüte gözlemci statüsünde bulunan ülkelerle daha sıkı işbirliklerinin geliştirilmesi de kararlaştırılacak.

İnterfax'a açıklamada bulunan Rusya Etkin Politika Fonu Başkanı Gleb Pavlovski, zirvenin Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımasının ardından batı dünyası tarafından oluşturulacak izolasyonu bölmek için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Moskova'nın Abhazya ve Güney Osetya'yı neden tanıdığını iyi anlatması gerektiğini belirten Pavlovski, "Rusya'nın ayrılıkçı hareketleri desteklemediğini, bir soykırımı önlediği vurgusu iyi yapılmalı." dedi. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili ve Rusya Politik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Sergey Markov da zirveden Rusya lehine resmi bir karar çıkmasını beklemediklerini, ancak batı karşıtı Rusya yanlısı bir açıklamanın gelebileceğine işaret etti.

1996 yılında Çin'in Şanghay eyaletinde Çin ve Moskova'nın öncülüğünde kurulan örgüte Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan üye. Hindistan, Pakistan, Moğolistan ve İran'da örgüt çalışmalarına gözlemci statüsü ile katılıyor. 2000 yılında Kremlin'e oturmasının ardından örgüt çalışmalarına önem veren Rusya Başbakanı Vladimir Putin, örgütü batı cephesine karşı dengeleyici bir unsur olarak görüyor.

(CİHAN)

 
   
copyright 2008 cihan.com.tr



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,529 µs