En Sıcak Konular

İsveçli Yeşiller 'Ahmet'i tartışacak

27 Ağustos 2008 11:43 tsi
İsveç'teki bazı bankaların, Müslümanları hatırlatan isimlere terörist muamelesi yapması bazı partileri harekete geçirdi. Konunun meclise taşınması da gündemde.

Göteborg bölgesindeki Linddome şehrinde yaşayan Ahmed Vaizu isimli yabancı kökenli Müslüman bir vatandaş, internet üzerinden Almanya'dan bir yedek parça almak için internetten Skandia Banken isimli bankanın hesabına girdiğinde, isminden dolayı reddedilmesi İsveç'teki bazı partililerin tepkisini çekti. Gösterilen tepkiler İsveç gazetelerinde geniş yer buldu.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi, hangi bankanın bu konuda engel çıkaracağını ortaya çıkarmak için Arap ve Müslüman isimleriyle test yapmaya hazırlanıyor. Daha önce de hukuk öğrencileri aynı şekilde İsveç'in sınırlarını test etmişti. Üniversiteli gençler restoranlara özürlü ya da örtülü vb. insanların da girip giremeyeceğini denemişti.

Konu hakkında Cihan'a konuşan Yeşiller Partisi'nin Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan, "Tecrübeyle biliyoruz ki, İsveç bankalarında birçok kimse ayrımcılığa maruz kalabiliyor. Buna karşı durabilmemiz için bu durumu net bir şekilde bilebilmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Kaplan, Vekil olmadan önce Ayrımcılıkla Mücadele Bürosu'nun yöneticiliğini yapmıştı. Gelişmeye ilişkin olarak başta yüksek tirajlı SVD olmak üzere bazı gazeteler Kaplan'ın görüşlerine ön sayfalarda yer verdi. İsimlerden dolayı insanlara terörist muamelesi yapılmaması ve devlete soğutulmaması gerektiğini belirten Kaplan, basına şöyle konuştu: "İsveç'in AB'de veto hakkı var ama bunu çok nadir kullanıyor. Biz İsveçli partililer olarak ayrımcılık konularında diğer AB ülkelerine nazaran daha sert tutumlu olmalıyız. Terör telaşı, suçsuz insanları etkilememelidir, zarar vermemelidir. Aranan insanların isimleriyle benzeşiyor diye suçsuz insanları mağdur etmek toplumda ayrışmalar ve uçurumlar oluşturur. Ayrımcılığa uğrayanların da devlete olan güvenleri azalır."


POTANSİYEL TERÖRİST İSİMLERİ: AHMET, MUHAMMED, HÜSEYİN

İsveçli gazetelerin konunun üzerine gitmesiyle birlikte başka isimler de gündeme gelmeye başladı. Ahmet isminden başka, Avrupa Birliği'nde terörist damgalı başka isimler de var: Hüseyin, Muhammed ve Yakup gibi. Bu listede José Maria ve James gibi Müslüman olmayan bazı isimlere de rastlanabiliyor.

Bu skandaldan sonra, gazetelerin sorularını cevaplandıran Etnik Ayrımcılık Ombudsmanlığı Hukuk Müşaviri Per Holfve, "İsveç, bankacılık dünyasında birçok kimse ayrımcılığa uğradığına inanıyor. Sadece böyle isim konularında değil; borç, kredi müracaatlarında ve kimlik müracaatında da rastlanabiliyor. Herkes bankasından kuşkulanmak istemiyor, çünkü hassas bir konu." dedi.

Holfve ayrıca bankaların, "Sadece İsveç'teki kuralları uyguladıklarını" söylemelerinin çok yetersiz bir savunma olduğunu dile getirdi. Skandian Banken'in Enformasyon Şefi Lina Hök, tepkiler üzerine, "Banka sadece AB onay listesini uyguluyor. Diğer bankalar gibi bizler de bu kurallara uymalıyız." şeklinde bir savunmada bulunmuştu.

Gazetelere konuşan mağdur Vaizu, ABD'deki 11 Eylül hadisesinden sonra Müslümanlara yönelik bu tür olayların başladığına dikkat çekti.

 

cihan



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,780 µs