iyib" /> iyib"/>

En Sıcak Konular

'Elinin altı'ndakini anımsayacak mı?

27 Ağustos 2008 12:30 tsi
'Elinin altı'ndakini anımsayacak mı? Çok yanlış! Zira günümüz çevre duyarlılığı platformları ABD Başkanı çıkaracak kadar güçlü! Oysa Başbakanın elinin ve ‘zihninin altındaki’ orijinal alternatif, ‘yaratığa ayna tutmak’ gibi olacak. iyib

Günümüz Batı çevreciliği orijinal değil, sadece de-forme edilmiş. Bu haliyle ona karşı alternatif bir çevrecilik üretmek hayli zor. Çünkü oturmuş, yaygın ve güçlü bir lobi silahına sahip.

Ancak daha pratik bir çözüm mümkün. O çözüm, modern (!) çevreciliğin orijinal hali. O da, yol açmak ve hakikaten öyle olsa bile Türkiye’de çevreci grupları “marjinal” olarak nitelemekten vakit ayıracak Başbakan’ın elinin ve “zihninin altında” bulunuyor.

Çağdaş veya Batı tarzı olarak “isimlendirilen” bugünün çevre platformları, konu “yeni” sayılsa da, “tecrübeli” sayılacak bir geçmişe sahip. Tecrübeden kastımız, resmi devlet kurumları ile NGO sayılan bu türden hükümet dışı organizasyonların çekişmeleri.

Fransız istihbarat teşkilatlarının Greenpeace’in “Rainbow-Gökkuşağı” gemisini batırmak zorundan kaldıkları unutulmamalı. Bu tek örnek bile, bu tür organizyonların ne denli rahatsız edici olabildikleri gösteriyor.

Elbette bu kötü bir örnek ve böyle bir üslup bulunmuyor. Keza, bu organizasyonların genellikle gönüllü esası ile çalışıyor, gelirlerini de bağışlardan eldeliyor sayılsa da, büyük çevre yapılarının ardındaki sermaye de tüm boyutları ile bilinmiyor.

Zaten bilinse de, beklentileri farklı bile olsa bu “yardımseverlere” övgüden başka bir şey söylenemez! Başbakan’a küresel çevre örgütlerinin gücü hakkında en yakın örnek olarak Al Gore anımsatılmalı.

Gore’un ABD’nin çok ötesinde global bir seçim kampanyası gibi yürüttüğü, çevre duyarlılığı hareketi, sayısız ülkeyi kapsadı, yüzlerce sinema salonunda filmi gösterildi. her ülkede 10 binlerce kişi tarafından alkışlandı, hem yerel hem de küresel otoriteler/kurumlar tarafından takdir edildi.

Bu kampanya onu az daha ABD Başkanlığına, hatta yardımcılığı’na yeniden taşıyordu. Bunların hepsi günlük yaşantımızda film şeridi gibi izlediğimiz, “önemsiz” yaftası astığımız gelişmeler.

Ama yine çevre duyarlılıklarının propaganda silahı olarak da etkin biçimde kullanıldığı hatırda tutulmalı.

Doğa hayatının doğası!

Petrol üretimini kısan bir ülkenen tankerinden sızan atıkların görüntüleri veya savaş sırasında ölen/yaralanan hayvanların görüntüleri, bazen en güçlü silahlardan daha yıkıcı etki yaratabiliyor.

Çevre bilincinin örgütlenmesi Türkiye’de de hızla gelişiyor. Bu yüzden Başbakan’ın bu mimariyi küçümseyerek karşısına alması çok iyi bir fikir değil. Kaldı ki, dünyanın kurtarılması gibi “uhrevi” bir söylemi ana politik tema gören bir dile karşı ne söylenebilir ki?

Bu siyaset tekniği açısından iyi düşünülmesi gereken bir kulvar. Bu düşünme sürecinde Başbakan çok zaman kaybetmemeli. Çünkü yapması gereken çevreci örgütlere savaş açmak veya küçümsemek değil.

Tam tersine bir yandan destek olurken, bir yandan da savunulan fikirlerin orijinalini anımsamalı ve öğretmeli. Çünkü yukarıda dediğimiz gibi, modern çevrecilik hareketinin de-forme olmamış ilk hali bu toprakların kültüründe ve bilgisinde bulunuyor.

Başbakan bunu “anımsadığında” işi hayli kolaylaşacak!



Bu haber 902 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,836 µs