En Sıcak Konular

Ataköy arazinde yüksek fiyat hayal mi?

27 Ağustos 2008 13:49 tsi
'Ataköy arazisinin satış ihalesine ucuza alacak olan Dati dışında kimse girmez' diyen Yavuz Semerci'yi mal sahibi TOKİ Başkanı Bayraktar da doğruladı: Bu fiyata benim de içim sızlıyor

Ataköy'de Galleria alışveriş merkezi, Dünya Göz Hastanesi ve Regata'nın da içinde bulunduğu, sahil kesimindeki 139 dönümlük arazinin satışı için 4 Eylül'deki ihaleye geri sayım sürüyor.
 
Konuyu Türkiye'nin gündemine taşıyan Yavuz Semerci'nin, üst kullanım hakkı 2038 yılına kadar armatörlerin kurduğu Dati Holding'de olan arazi için başka alıcı çıkmayacağı konusundaki görüşü bugün en yetkili ağızdan doğrulandı.
 
Habertürk televizyonunda Parantez programına katılan arazinin sahibi Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, bu ihaleye Dati Holding dışında bir firmanın girmesinin çok mantıklı olmadığını kabul etti ve "Muhtemelen Dati burayı alır" dedi.

"Bizi kimin aldığı ilgilendirmiyor" diyen Bayraktar, amaçlarının DATİ'yi sıkıştırarak şu anda çok ucuza kullanılan bir arazinin devlete toplu para getirebilecek bir yapı kazanması olduğunu savundu.
 
Bayraktar yaptığı açıklamada, devletin bu kadar değerli bir araziden yıllık 2 milyon YTL gibi bedava sayılabilecek bir gelir elde etmesine gönülleri razı olmadığı için araziyi satışa çıkardıklarını ifade etti.
"Burası sorunlu bir arazi" diyen Bayraktar, 30 yıl boyunca burada devlete düşük bedel ödenerek devletin malının kullanılacağını savundu.

Arazinin üst kullanım hakkı, Emlak Bankası'ndan devredilen üç şirketin üç yıl önce Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılması nedeniyle bu ihaleyi kazanan DATİ Holding'e devredilmişti.

Yavuz Semerci'nin yayında "Özelleştirme İdaresi sahibi olduğunuz arazinin üst kullanım hakkını devretmeden önce  neden itiraz etmediniz?" sorusuna ise Bayraktar şu yanıtı verdi: Biz o dönemde Özelleştirme İdaresi'ne yazı yazdık, yanlış oluyor burayı satmayın dedik. Hatta mülküyle üst kullanım hakkını birlikte satalım dedik. Ancak Özelleştirme İdaresi ayrı bir kurumdur, TOKİ ayrı bir kurum. Onlar özelleştirme programına alındığını söyleyerek bu şirketlerin satışını gerçekleştirdiler. Artık yapacak bir şey yok. Benim devletin bu şekilde para kaybetmesine içim razı olmuyor.

Bayraktar, arazinin değerinin üst kullanım hakkıyla birlikte 1 milyar doların üzerine çıkabileceği yolundaki değerlendirmeyi de doğru bulduğunu ifade etti ve şunları söyledi: Benim de bu kadar değerli bir araziyi 450 milyon dolar muhammen bedelle satmaya içim sızlıyor. Keşke burası 1 milyar 2 milyar dolara satılsa. Ama değerlemeyi SPK'nın yetkilendirdiği ekspertiz şirketlerine yaptırdık. Zaten sorunlu bir arazi. 30 yıl devletin buradan kuruş kazanmamasına içim razı olmuyor.

İhaleye hukuken Dati dışında bir şirketin girebileceğini ve Dati ile anlaşmak suretiyle oradaki 100 bin metrekarelik ek inşaat alanına proje yapabileceğini vurgulayan Bayraktar, "Hesap kitap meselesi. Ben devlet olarak bunun hesabını çok yaptım. Ben bir proje geliştirip yaptırdığımda bu kadar getiri sağlamıyor. İhaleye giren bir işadamı Dati ile anlaşmadan inşaat yapamaz, ama Dati de o iş adamıyla anlaşmadan çivi çakamaz. Hepsi işadamı, oturur anlaşırlar" diye konuştu.

gazeteport.com



Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,059 µs