En Sıcak Konular

Baykal için öyle bir senaryo yazdı ki...

27 Ağustos 2008 14:52 tsi
Baykal için öyle bir senaryo yazdı ki...
Türk siyasetinin tecrübeli isimlerinden Orhan Miroğlu'na göre Ergenekon darbesi başarılı olsaydı Baykal ne yapardı? İşte çarpıcı cevap...

Kapatılan DEHAP'ın Genel Başkan Yardımcısı Orhan Miroğlu, Ergenekon terör örgütü soruşturmasında, '1970'li yıllardan itibaren Güneydoğu Bölgesi'nde yaşanan olayların mercek altına alınması gerektiğini' söyledi.

Bölgede, üzeri aydınlanmayan binlerce faili meçhul cinayet olduğuna değinen Miroğlu, bu cinayetlerin 'Diyarbakır Cezaevi'nde yetiştirilen itirafçı grup üzerinden yürütüldüğünü' ifade etti. Miroğlu, Ergenekon davasının solda ve Kürt hareketinde bir sarsıntı oluşturduğunu kaydetti.

Miroğlu, '1970'li yıllarda demokratik Kürt hareketinin bilinçli olarak şiddete yönlendirildiğini' söyledi. Miroğlu, bütün dünyada yeraltı örgütlenmeleri tasfiye edilirken, Türkiye'de bu örgütün imdadına Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan çatışmanın yetiştiğini öne sürdü.

"Bana göre Ergenekon'la yüzleşmek Kürt sorunuyla ve bir anlamda PKK ile yüzleşmektir. Bütün bunları birbirinden ayırmak zor görünüyor "diyen Miroğlu, 1977 yılında yapılan seçimlerde Batman, Urfa, Ağrı, Diyarbakır ve Yüksekova gibi yerlerde bağımsız adayların belediye seçimlerini kazanmasının ardından düşündürücü olayların yaşandığını dile getirdi. Miroğlu şöyle devam etti:

"Demokratik mecrasında akan Kürt hareketine karşı bir müdahale gözlendi. Demokratik mecrasından hareketi saptırmak ve şiddet temelinde bir yerlere kanalize etmeyi planladılar. Mehdi Zana tutuklanıyor, Feridun Yazar'a suikast planlanıyor, Batman'da Edip Solmaz öldürülüyor. Bu dönemde PKK kuruluş halinde. Bu süreci yönlendirecek güçten de yoksun. Bu dönemin sorgulanması gerekiyor. Ergenekon'la bir yüzleşme olacaksa bunun miladının en az 1975 yıllardan başlayarak yapılacağına inanıyorum."

Kürt hareketinin şiddete yönlendirilmesinde devlet müdahalesinin yaşandığını iddia eden Miroğlu, "Ergenekon'un aktörleri, yaşayan ve öldürülen Ergenekon'un elemanları o bölgede faaliyet halindedir. Cem Ersever Silopi'de görevlidir. İlk adımı Silopi'de MHP ilçe teşkilatı kurmak için atmıştır. Olaylar çıkmıştır. Halka ateş edilmiştir" dedi. Miroğlu, aynı dönemde Diyarbakır Cezaevi'nin 'etnik hınç ve öfke mekanı olarak kullanıldığına' işaret ederek, "O dönemde cezaevinde yatan insanlar tahliye olduktan sonra soluğu Bekaa'da aldı" diye konuştu. Miroğlu, Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananlarla yüzleşmede ise geç kalındığını kaydetti.

Miroğlu, bir süre önce Ergenekon davası kapsamında tutuklanan emekli albay Arif Doğan'ın hayatının büyük bir kısmının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde geçtiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Her birinin dosyasında binlerce faili meçhul cinayet var. Bu cinayetler Diyarbakır Cezaevi'nde yetiştirilen itirafçı grup üzerinden yürütüldü."

"DÖNEMİN SİYASİ AKTÖRLERİ KONUŞMALI"

Orhan Miroğlu, 1993-1996 döneminin Ergenekon açısından çok önemli olduğunu belirterek, dönemin politik aktörleri Tansu Çiller ve Mehmet Ağar'ın konuşmaması durumunda olayların aydınlanmayacağını ileri sürdü.

Miroğlu, "Mehmet Ağar, Süleyman Demirel ve Tansu Çiller konuşmadan aydınlanmayacak bu olaylar. Bir kaç subayın yargılanmasıyla ortaya çıkacak bir durum değil. Mehmet Ağar'ın lafıdır: 'Duvardan bir tuğla çektiğiniz zaman duvarın tamamı yıkılır.' Bunun tam zamanıdır. Duvardan bir tuğla çekiliyor. Ama bu sözü söyleyen insan hala bu dava dosyasında hak ettiği biçimde bulunmuyor. Dava başladığı zaman mağdurların müdahaleleriyle Türkiye Ergenekon'la yüzleşme safhasında yep yeni sürece girebilir" dedi.

"ERGENEKON BAŞARILI OLSAYDI BAYKAL SEVİNİRDİ"

Ergenekon'un 2000'li yıllardan sonra büyüyen bir örgüt olmadığını anlatan Miroğlu, "Ergenekon büyük bir fikir. Baykal'ın 'avukatıyım' açıklamalarını anlamada zorlanabiliriz. Ben böyle durumda değilim. Çünkü Ergenekon'u savunduğu fikirler ile Baykal'ın CHP'sinin fikirlerinin yüzde yüz örtüştüğünü düşünüyorum. Ergenekon darbesi başarılı olsaydı bunu sokakta Ergenekon'un etkilediği yüz binlerle birlikte kutlayacakların başında gelirdi Baykal. Asıl önemli olan bu fikre Baykal'ın partisinin bu kadar yakın olmasıdır" diye konuştu.

Orhan Miroğlu, Ergenekon davasının solda ve Kürt hareketinde bir sarsıntı oluşturduğuna işaret ederek, bu sarsıntının sonucunun ne olacağının net olarak bilinmediğini sözlerine ekledi.

12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra tutuklanan Orhan Miroğlu, TKSP (Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi) davasından 15 yıl hapis cezası aldı. 1988'de tahliye olan Miroğlu, 20 Eylül 1992'de Musa Anter'in öldürüldüğü suikasttan yaralı kurtuldu. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde DTP'den Mersin Milletvekili adayı olan Miroğlu'nun "Dijwar - Onlara Dair Her Şey" ve "Çapraz Ateşte İki Halk: Türkler ve Kürtler" isimli kitapları bulunuyor.

CİHAN



Bu haber 833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,956 µs