'Gül Erivan’a gidecekti' | " /> iyi" /> 'Gül Erivan’a gidecekti' | "/> iyi"/>

En Sıcak Konular

'Gül Erivan’a gidecekti'

27 Ağustos 2008 14:35 tsi
'Gül Erivan’a gidecekti' Türkiye, artık ‘batı’ ile ihtilafa dönüşen Rusya-Gürcistan krizine odaklandı, ancak 6 Eylül gittikçe yaklaşıyor. Gül Erivan’a gidecek mi? Çok özel bilgilerle iyibilgi bu sorunun yanıtını veriyor… iyi

Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır Ermeni güçlerin 1993 tarihinde Azerbaycan’a girmesinden bu yana kapalı. Diasporanın da çalışmalarıyla artık iki ülke arasındaki sorun uluslar arası bir boyut kazandı. Avrupa’daki birçok başkent Ermenistan’ın ‘Türkler soykırım yaptı’ tezini destekliyor. Ermenistan Türkiye’den 1915’te yaşanan olayları ‘soykırım’ olarak kabul etmesini istiyor. Türkiye ise yaşananların ‘soykırım’ olmadığını, Ermenistan’ın bu iddiadan vazgeçmesi gerektiğini, Türkiye’nin sınırlarını tanımasını ve Azerbaycan’a ait olan işgal altındaki Dağlık Karabağ’dan çekilmesini istiyor. İki ülke arasında diplomatik ilişki bulunmuyor, sınırlar da kapalı… İki başkent yukarıda bahsettiğimiz rezervlerden ötürü masaya oturmuyor. Karşılıklı suçlamalar kangrene dönüşüyor.

Aynı zamanda uluslar arası konjonktür de değişim geçiriyor. Rusya Gürcistan’a girmeden çok önce Türkiye ile Ermenistan arasında gözle görülür bir yumuşama ikliminin ağırlık kazandığı vurgulanmalı. Üstelik ilişkilerin normalleşmesi için ilk adım Türkiye’den gelmişti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Ermenistan’ın Kafkaslarda Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında oluşan ortak pazardan faydalanması gerektiğini belirtmişti.

Ermenistan olumlu

İşte bundan sonra Ermenistan’dan da olumlu açıklamalar gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan belki de sürpriz bir şekilde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü 6 Eylül’de Türk ve Ermeni milli takımları arasında yapılacak maça davet etti. Daha sonra da Ermenistan ile Türkiye arasında tren yolu için Erivan’dan yeni bir öneri geldi.

Çankaya henüz bu davete net bir yanıt vermedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Erivan’a gidecek mi, bu önemli bir soru işareti.

İyibilgi’nin edindiği bilgilere göre Cumhurbaşkanı Gül 6 Eylül’de milli maçı Erivan’da izlemek istiyor. Üstelik Cumhurbaşkanı’nın bu kararı aldığı, Erivan’a gitmeye karar verdiği ancak Rusya-Gürcistan arasında patlak veren çatışma sonrasında durumu tekrar değerlendirmeye aldığı belirtiliyor. Ancak iyibilgi’nin elde ettiği bilgiler Cumhurbaşkanı Gül’ün Erivan’a gitme olasılığının oldukça yüksek olduğu şeklinde.

Gül Erivan'a gitmeli

İyibilgi’nin görüşlerine başvurduğu uzmanlar Cumhurbaşkanı Gül’ün 6 Eylül’de Erivan’da olması gerektiğini vurguluyor. Çünkü davet Erivan’dan geldiği için daveti reddetmek uluslar arası arenada Türkiye’yi ‘uzlaşmaya yanaşmayan’ pozisyona itebilir. Diğer nokta ise zaten Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkileri yumuşatma politikası bulunuyor. Bu durumda bu ziyaret Türkiye’nin ilişkileri yumuşatmak için elini güçlendirecek. Diğer bir nokta ise Cumhurbaşkanı Gül Erivan’a gittiğinde Başbakan Erdoğan’ın Kafkas İstikrar Platformu’na Ermenistan’ın davet edilmesi de kolaylaşacak. Ermenistan ile ilişkiler yumuşama devresine girecek, girmese bile Türkiye 'uzlaşmaz' pozisyonda bulunmayacak.

Elbette Türkiye’nin üzerinde hassasiyetle durduğu bir konu var. O da Azerbaycan’ın bu süreçten olumsuz etkilenmemesi. Ancak Azerbaycan’ın Ankara büyükelçisinin bugün yaptığı açıklamalar Bakü yönetiminin Türkiye’nin Ermenistan’a yaklaşımını ilgiyle izlediğini ve olumlu bulduğunu ortaya koyuyor. Azerbaycan’ın ılımlı yaklaşımıyla Ermenistan ile ilişkilerin yumuşaması için önemli bir sorun da ortadan kalkmış oluyor.

iyibilgi.com



Bu haber 2,531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,560 µs