En Sıcak Konular

Avrupa Basını: Rusya komşularına saldırabilir

27 Ağustos 2008 15:30 tsi
Avrupa Basını: Rusya komşularına saldırabilir Avrupa basını, Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımasını, ilginç yorumlarla okurlarına aktardı.

FacebookDiggDel.icio.usredditMixxStumbleUponGoogleYahooÇarşamba, 27 Ağustos 2008 15:15
Yorumlarda, "Rus emperyalizmi" ve yeni bir dünya savaşından duyulan endişelere de yer verdildi

Alman Die Welt gazetesi “hamle sırası Rusya’da” başlığıyla yayınladığı yorumda, yeni Rus emperyalizmine dikkat çekti:

“Gürcistan’ın tuzağa düşmesinden sonra Putin-Medvedev ikilisinin önü açıldı. Çoktandır planladıklarını yaptılar ve kimse de onlara karşı çıkamadı. Kremlin’in zirvesi Kosova’da uğranılan diplomatik yenilginin hıncını almış olmaktan memnun. Avrupa’ya, NATO’ya ve Batı’ya, ‘etnik azınlıkları biz de kolluyoruz, Kosova sizin için ne ise, Abhazya ve Güney Osetya da bizim için odur’ diyor. Azınlıklara ne kadar değer verdiğini Çeçenistan’da gösteren Rusya’nın asıl amacı emperyalist gücünü ve kaybettiği topraklarını yeniden kazanmaktır. Bunu yaparken de batının sivil toplumlarında geçerli olan tezlere başvurmak hoşuna gidiyor.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi Rusya’nın uluslar arası yaptırımlarla yola getirilmesinin mümkün olmadığını yazıyor:

“BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi Rusya aleyhinde alınacak her türlü kararı veto eder. Ancak Rusya’nın devletler hukuku ihlaline münferit devletler de tepki gösterebilir. İlk planda hakkı yenen ve toprak bütünlüğü elden giden Gürcistan olmuştur. Ancak Rusya uluslar arası kuralları çiğnemekle, hukuka saygılı olan bütün devletleri karşısına almıştır. Bu davranışa müsamaha gösterilmemelidir. Söz konusu olan, devletler arasındaki ilişkilerin temelini oluşturan esaslardır.”

İspanyol El Mundo gazetesi AB’nin sözlü çıkışlarla yetinmemesi gerektiği görüşünde:

“Rusya’nın Gürcistan’a savaş açmasındaki art niyet ortaya çıktı. Rusya savaşmaya çoktan karar vermişti. Osetyalıları katliamdan koruma gerekçesi, ayrılıkçı bölgelere savaş tanklarını gönderme bahanesiydi. Rusya Kafkasya’nın sınırlarını yeniden çizerken, batılı devletler oldu bitti stratejisinin sahnelenişine seyirci kalıyor. Avrupa ve müttefikleri Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü korumak zorunda olduklarından Moskova karşısında daha sert tedbirlere başvurmalıdırlar.”

Rzeczpospolita adlı Polonya gazetesi Rusya’nın tehlikeli bir devlet olduğunu yazıyor:

“Gürcistan örneği çoğu eski Doğu Blok’u ülkesinin batıyla bütünleştirilmesinde geç kalındığını gösteriyor. Doğuda Rusya gibi tehlikeli bir süper gücün bulunmadığı yılları iyi değerlendiremedik. Rusya durmadan güçleniyor. Batılı politikacıların Moskova’ya yaptığı jestler işe yaramadı. Rusya, herhangi bir bahaneyle bütün komşularına saldırabilecek bir devlettir. Rusya, bambaşka ve tehlikeli bir âlemdir. Batılı politikacılar bunu unutmasınlar.”

Budapeşte’de yayımlanan Nepszabadsag gazetesi yorumunda, ‘Kafkasya krizinin yeni bir dünya savaşının habercisi olup olmadığını’ soruyor:

“Rusya’nın NATO daimi temsilcisi mevcut durumu, Birinci Dünya Savaşı öncesiyle karşılaştırıp Saakaşvili’yi de 1914 yılında Avusturya veliaht prensini öldüren Gavrilo Princip’e benzetti. Ama tarih, savaşı başlatanın bu suikast olmadığını gösteriyor. Savaş için, çarpışmaya hazır, uzlaşmasını bilmeyen ve hasmını yeneceğinden emin olan büyük devletler gerekiyordu. Günümüzde de Rusya aynı tavrı sergiliyor.”

timetürk



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,073 µs