En Sıcak Konular

Rusya soğuk savaşı ticarette başlattı

27 Ağustos 2008 16:49 tsi
Rusya soğuk savaşı ticarette başlattı 
Türk ürünlerinin girişi zorlaştı, TIR'lar sınır kapısına yığıldı. Hükümet harekete geçti. Yeni kriz kapıda

Gürcistan misillemesi yapan ve yeni bir soğuk savaşın işareteni veren Rusya, Türk ürünlerininin ülkeye girişini zorlaştırdı. TIR'lar sınır kapasına yığıldı. Geçmişte yaşanan krizlerden daha derin bir krizden korkuluyor. Bu yüzden hükümet harekete geçti. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl 38 milyar dolara ulaşacak hacimle Türkiye'nin birinci sıradaki ticaret ortağı Rusya'nın gizli bir genelge ile Türk ürünlerinin ülkeye girişine kısıtlama getirmesinin çok rahatsız edici olduğunu belirterek, "Rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık" dedi. Sadece Türkiye'ye uygulanan bir sınırlamanın olmasının son derece rahatsız edici olduğunu vurgulayan Tüzmen, "Bir iç genelge yayımlandı, bu gizli bir genelge idi. Sadece Türk ürünlerine bir kısıtlama getirilmesiyle ilgiliydi. Bunları da kendilerine belirttik. Kısıtlama son derece rahatsız edici" dedi.

KİM KAYBEDER?

Habertürk Ekonomi Koordinatörü  Güntay Şimşek de köşe yazısında krize dikkat çekerek,  "Gösterdiği bahane her ne olursa olsun, bilmemiz gereken konu, bu sıkıntının altında bölgesel gelişmeler ve enerji politikalarının yatmasıdır. Son olarak Rusya, Türkiye’yi gümrük kriziyle köşeye sıkıştırıyor. Dolayısıyla biz Kafkasya Paktı gibi bir açılımla meşgulken, Rusya Türkiye ile olana ticari ilişkileri zedeleyerek, ‘Bırakın Kafkasya Paktını’ demeye getiriyor" dedi. Konuyu dün HABERTURK.COM aracılığıyla Türkiye gündemine taşıyan Şimşek'in köşe yazısı şöyle devam ediyor: "Rus gümrükleri iki haftadan bu yana Türk mallarını taşıyan TIR’ları daha önce yapmadığı bir uygulamayla ama kanuni hakkı olan kontrollerle bekletiyor. Türk TIR’larının Moskova gümrüğünden çıkış yapması yaklaşık 11-12 gün sürüyor. Sebebini ise bilen yok. Mallarını zamanında Rusya’ya ulaştıramayan Türk şirketlerini yerini rakip alternatif ülkeler alacak gibi görünüyor. Türkiye doğal gazın yüzde 65’ini petrolün yaklaşık yüzde 40’ını Rusya’dan alırken, en büyük turist gurubu Rusya’dan Türkiye’ye geliyor. Son yıllardaki dış ticaretimizde de Rusya birinci sırada. Dış ticarette ve gönderdiği turist sayısında Rusya, Almanya’nın önüne geçmiş durumda. Özetle Türkiye Rusya ile yaptığı ticaret ve işbirliğinde her pozisyonda köşeye sıkışan durumda."

NE ZAMAN ÇÖZÜLÜR?

İhracatçılar mağdur olurken, sorunun çözümüne ilişkin sevindirici açıklama Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı'ndan geldi.  Sorunu Başbakan Tayyip Erdoğan'a aktardığını söyleyen Başkan Oğuz Satıcı, bir hafta -10 güne kadar çözüm sağlanacağını ifade etti. Rusya sınır kapılarında 10 binden fazla TIR'ın beklediğini dile getiren Satıcı, "Rusya ile yaşanan sıkıntı, bu ülkedeki zincir mağazalara da yansıdı. Başbakan, Sayın Ali Babacan'ı görevlendirdi." dedi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de Rusya'nın Türk ürünlerine getirdiği kısıtlamanın son derece rahatsız edici olduğunu belirterek, "Rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık." ifadesini kullandı.

 habertürk



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,358 µs