En Sıcak Konular

İstanbul'da 41 okulda tamirat var!

27 Ağustos 2008 17:37 tsi
Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala, İstanbul'da bazı okullarda deprem güçlendirmesi çalışmaları başlatıldı. 41 okulun öğrencisi ne olacak?


Okulları tadilata alınan öğrenciler servislerle yakında bulunan başka okullara taşınacak.


İstanbul'da bu yıl 41 okulda güçlendirme çalışması başlatıldı. Tadilat çalışmalarının yapılacağı ilçelerin başında Eyüp geliyor. Eyüp'te okulların açılmasına az bir zaman kala 4 okul tadilata alındı. Bu okullarda eğitim-öğretim gören yaklaşık 5 bin öğrenci bölgede bulunan yedi okula dağıtılacak. Tadilata alınan Topçular İlköğretim Okulu, Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu, Cumhuriyet İlköğretim Okulu ve Gümüşsuyu İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören öğrenciler, Nişanca Şehit Er Eyüp Beyazıt İlköğretim Okulu, Rami İlköğretim Okulu, Prof. Dr. Kaya Gürsel İlköğretim Okulu, Feridun Tümer İlköğretim Okulu, İslam Ülker-H.Ş. Ülker İlköğretim Okulu ve Silahtarağa İlköğretim Okulları'na nakledilecek. Bu okullarda ikili eğitim-öğretim yapılarak ihtiyaç karşılanacak.

Topçular İlköğretim Okulu'na gelen bir veli eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir zaman kala başlayan tadilat çalışmalarına tepki gösterdi. "Bu kadar az zaman kala tadilat başlar mı?" diyerek tepkisini dile getiren öğrenci velisi, "Okula geliyoruz 'Çocuğumuz nerde okuyacak?' diye soruyoruz kimse bize doğru dürüst cevap vermiyor." diye tepki gösterdi.
 
 -ATA ÖZER: "SORUN İHALE KANUNU"-

 İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, okullardaki deprem güçlendirme çalışmalarının ihale kanunundaki bekleme müddeti nedeniyle geç başladığını ve bu yüzden zamanında bitirilemediğini söyledi. Özer, bundan böyle eğitim öğretim devam ederken ihalelerin açılacağını ve yaz tatilinde çalışmaların tamamıyla bitirileceğini belirtti. İstanbul'da halen 41 okulda güçlendirme çalışması yapıldığını ifade eden Ata Özer, bu okulların bir ay gecikmeyle dahi olsa eğitim öğretim dönemine yetiştirileceğini kaydetti.

 Türkiye'de bir ihale kanunu bulunduğunu ve bu kanunda da bir bekleme müddeti olduğuna değinen Özer, "Ne İl Özel İdaresi'nden ne de Milli Eğitim'den bir yetkili okulda eğitim devam ederken, inşayı öngörmez. Bu geç başlamalar ihaleden kaynaklanan durumdur. Geçen yıl daha fazlaydı. Bu yıl hemen okullar kapanır kapanmaz ihaleleri yapıldı. Baktık ki bu durumda bile gecikme oluyor bundan böyle eğitim öğretim devam ederken ihaleler açılacak ve yaz tatilinde de okullar tamamıyla bitirilecek." şeklinde konuştu.

 Marmara Bölgesi'nin etkileyen 1999 Gölcük depremi sonrasında bin 900 okulun tarandığını dile getiren Özer, şöyle devam etti: "Depreme karşı hazırlıksız olduğu görülen 507 okulun bir kısmı yıkıldı, diğer kısmında da güçlendirme yapıldı. Yıkılan okullardan bazılarının geniş olan arazinin tam ortasına usulsüz ve bilinçsiz olarak yerleştirildiğini gördük. Bunlar yıkılıp, çağdaş eğitim sistemine ayak uydurabilir; daha geniş, labarotuvarı olan, kütüphanesi ve mükemmel sınıfları olan okullar haline getirildi. Yeniden yapılan okulların sayısı 176 oldu. 176 okuldan geriye kalan okullarda da güçlendirme çalışması yapıldı. 370 okulumuzda güçlendirme ve yıkım yapılabilmesi için tekrar etütler yapıldı. Aciliyeti olmayan okullar zamanla ya güçlendirilecek ya da yıkılıp tekrar yapılacak."

İstanbul'da bazı okullarda güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Özer, çalışmaların Dünya Bankası'ndan alınan 400 milyon dolarlık krediyle yapıldığını söyledi. Bugüne kadar bu krediden 180 milyon dolar para harcandığını kaydeden Ata Özer, "Güçlendirme çalışması 180 iş gününe dağılıyor. Müteahhidin işi bu süre içerisinde mutlaka bitirmesi gerekiyor. Bitirmediği takdirde cezai müeyyide uygulanıyor." dedi.

İstanbul'da güçlendirmeye ve yıkıma alınan okul öğrencilerinin durumu ne olacağı konusuna da değinen Ata Özer, sözlerini şöyle tamamladı: "Devlet onlara da yardım elini uzatıyor. İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi başka okullarda misafir edilecek çocuklarımızın servis ücretlerini üstleniyor. Ailelerine de böylece ek yük getirmiyor. İstanbul'da 2008 tarihi itibariyle 41 okulda güçlendirme var. Bunların bitirilmesine çalışılıyor. Bazı sebeplerden dolayı bitirememişlerse protokol çerçevesinde cezai müeyyide uygulanacak. 41 okulumuz mutlak suretle bir ay gecikmeyle dahi olsa 2008-2009 eğitim öğretim yılına yetiştirilecektir. Bunun takibi ve bunun denetimi tamamen il özel idaremize aittir."

cihan




Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,684 µs