En Sıcak Konular

AB: Rusya Ukrayna'yı hedef alacak

27 Ağustos 2008 17:53 tsi
AB: Rusya Ukrayna'yı hedef alacak Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Rusya'nın Gürcistan'ın ardından Ukrayna'yı hedef alabileceğini söyledi.

Gürcistan'ın ayrılıkçı bölge Güney Osetya'ya yaptığı operasyonun ardından Rusya ile Gürcistan arasında savaş patlak vermişti. Moskova, Güney Osetya'yı da aşarak Gürcü topraklarına girerek AB'nin arabuluculuğu ile ateşkes sağlanmıştı. Rusya, ateşkes anlaşmasının öngörmesine rağmen Gürcü topraklarından çıkmazken ayrılıkçı Güney Osetya ile Abazya'nın bağımsızlıklarını tanımıştı.

Europe 1 radyosunun, Rusya'nın batı ile işbirliği yerine karşı karşıya gelmeyi seçip seçmeyeceğine yönelik sorusuna Kouchner, "Bu mümkün. Tekrar söylüyorum çok tehlikeli bir durum. Rusya'nın hedefi olarak düşünebilecek hedefler var mesela Kırım, Ukrayna ve Moldova gibi." dedi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de Helsinki'de yaptığı açıklamada, muhtemel Rus tehdidine karşı Brüksel'in Kiev'e üyelik sinyalini net bir şekilde vermesi gerektiğini söyledi. Rehn, "Rusya açısından bir sonraki siyasi baskı noktası Ukrayna olabilir. İstikrar açısında Ukrayna'ya olumlu bir üyelik sinyali verilmesi önemli." diye konuştu.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko ile 9 Eylül'de Fransa'nın Evian kentinde bir araya gelecek. Gürcistan gibi Ukrayna da batıya yaklaşma siyaseti izliyor. Kiev'in bu tavrı, Moskova'yı kızdırıyor.

 

Tanıma Barış için Tehdit

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, Rusya'nın, Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'yı tanımasının bölgede ve Avrupa'da "barışı tehdit" ettiğini belirtti.

Yuşçenko, yaptığı yazılı açıklamada, Rus liderlerin aldığı kararın bölgede ve Avrupa'da barış ve istikrar için tehdit teşkil ettiğini, mevcut dünya düzenini altüst ettiğini ve sınırların yasalara aykırı olarak değişmesine yol açtığını kaydetti.

Ukrayna Devlet Başkanı, ülkesinin tek yanlı bağımsızlık ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'nın Rusya tarafından tanınmasını kınadığını da ifade etti. 
 

cihan



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,815 µs