çarpıcı açıklamalar! | " /> çarpıcı açıklamalar! | "/>

En Sıcak Konular

Gül'den çarpıcı açıklamalar!

27 Ağustos 2008 18:42 tsi
Gül'den çarpıcı açıklamalar! Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya’da ilk yılını değerlendirdi. Gül, rektör atamalarından, hükümetle ilişkilerine, dış politikadan, anayasa değişikliği çalışmalarına gündemdeki birçok konuya ilişkin önemli mesajlar verdi.

Gül: Yeminime sadığım, vicdanım rahat
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk’teki 1. yılında NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün ile Siyaset Danışmanı Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün değerlendirmesi şöyle:

KONUMUMUN FARKINDAYIM
Cumhurbaşkanı seçildikten sonra anayasaya göre sorumluluklarımı biliyorum. Yeminimi iyi biliyorum. Meclis’te yaptığım konuşmalarda neler yapacağımı, nelere önem verdiğimi paylaşmıştım. 1 yıl içinde bunlara bağlı olduğuma inanıyorum. Cumhurbaşkanlığı, Türkiye’nin birliğini, bütünlüğünü temsil eder. Anayasa’nın uygulanmasını temin eder, gözler ve uyumu sağlar. Bunları hep zihnimde tuttum. Özen gösterdim ve buna devam edeceğim. Bana oy verenler ile vermeyenlerin hakkını gözetmek durumundayım. Vicdanen rahatım. Onurlu, şerefli bir durumda olan kişi için tartışmalar küçük kalır.

KAFKASYA’DA GELİŞMELER
İlk ziyaret ettiğim ülkelerden biri Gürcistan’dır. Bugünkü sorun potansiyel olarak uzun zamandır vardı. Gürcistan lideriyle bu konuları iki kez konuştum. Hassasiyeti konuştum. Maalesef bugün ortada sıcak bir durum var. Kafkasya’da barış, huzur bizim de çıkarımızadır. Halklar birbirine bağlı halklardır. Oralarda akrabalarımız vardır. Kan ve gözyaşı görmek istemeyiz. Bunların diyalogla çözülmesini istedik. Bugün de bu yönde çalışma içindeyiz. Yoğun temaslarımız var. Barıştan, istikrardan yanayız. Müttefiklerimiz var, komşularımız söz konusu... Dengeli olmak durumundayız. Rusya’nın bu kararı aceleci bulundu. Çünkü Gürcistan’ın toprak bütünlüğü herkes için önemli. Gürcistan, BM’nin sınırlarını tanıdığı bir ülke. Dünden itibaren durum yeni bir safhaya girdi. Kafkasya Paktı önerisini ise hemen gerçekleşecek gibi algılamak yanlış. Bu, Türkiye’nin bölgedeki istikrara ve çözüme yönelik gündeme getirdiği bir konudur. Bunlar bugünden yarına çözülecek şeyler değil.

ERMENİSTAN ZİYARETİ
Ermenistan’la oynanacak futbol karşılaşması için gidip gitmemeye henüz karar vermedik, değerlendiriyoruz. Burada önemli olan faydası var mı, yok mu? Son değerlendirmeleri yapıyoruz.

HİÇ VETO ETMEMEYİ ARZU EDERİM
Vetolara yönelik tartışmaları doğru bulmuyorum. Önceki cumhurbaşkanları onlar kaç veto etmiş? Benden önceki sayın Cumhurbaşkanı’nın ilk yılında 2 vetosu var. Ben şu kadar veto ettim diye övünmem. Arzu ederim ki, hiç olmasın. Bunlara rağmen eksikler oluyor, yanlışlar oluyor. Ben görevimi yapıyorum.

YÖK BAŞKANI’NIN YANLIŞINI GÖRMEDİM
Bazı çevrelerde eleştiriler olabilir. Başka isimler de olabilirdi. Önemli olan uygulamalardır. Ben YÖK’te herhangi bir bölünmüşlüğün olmamasını istedim. Ben kendisinden bunun giderilmesini istedim. Üniversitelerle ilgili rekabetin artırılmasını istedim. Önceki yönetim tarafından bırakılmış strateji belgesinin çok iyi olduğunu biliyorum. Onu rehber edinmelerini söyledim. Performanslara baktığımda bir yanlışlarını görmedim. Başörtü konusunda bir şey yaptılarsa doğru veya yanlış onu savunacak halim yok.

REKTÖR ATAMALARIM DOĞRU
Rektör atamalarında gösterdiğim hassasiyet ortadadır. 28 rektör atadım, 22 tanesi 1. sırada olanlardan. Eleştiri yapılırken önyargılı olunmamalı. Bir rektörün AKP’den aday olduğu doğru. Başka rektörler var, muhalefet partilerinde önemli görevler almışlar. Niye onlardan bahsedilmiyor. Ben en doğru adayın o olduğunu gördüğüm için onları atadım.

CUMHURBAŞKANI BU SEÇİMİ YAPMAMALI
Rektörlerin son aşamada Cumhurbaşkanı tarafından atanması doğru değil. Üniversiteler yeniden yapılanırken rektörlerin seçimi veya tayini ile ilgili yeni bir usül olması lazım. Bunlarda siyasi yarış gibi seçim olmaması lazım. Önemli olan bir üniversitenin rekabetinin büyümesinin gelişmesinin öne alınması lazım. Ben yeni bir sistemin getirilmesini, Cumhurbaşkanı’nın hiç bu işe karışmamasını arzu ediyorum. Bu konuda hem hükümete hem Meclis’e çağrıda bulunmak isterim.

TATİLİMİN PARASINI BEN ÖDEDİM
Milleti temsil eden insanlar hakkında tabii ki bilgi edinme hakkı vardır. Bunlar bizim özel hayatımızdır diye genişletmemiz doğru değil. Ancak tatili zorlaştırmanın, dozunu kaçırmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Ben özel hayatımla ilgili ne yaptıysam kendim karşıladım. 5 sene Dışişleri Bakanlığı yaptım, hiç tatil yapmadım. Sadece iki yıl, 2’şer gün yaptım. Son tatilde de bana düşen kısmını ben karşıladım

ERBAKAN’IN AFFI
Bazıları önyargılı davranıyor. Erbakan affedilirken, sadece yükümlülük kısmı sona erdirildi. Diğer davalar devam ediyor. Cumhurbaşkanı’nın istediği kişiyi affetme hakkı yok. Ben, istediğim kişiyi ‘getirin affedeyim’ diyemem. En çok önem verdiğim konu adil olmaktır. Örnek verilen isimlerden çoğu tutuklu, mahkemeleri devam ediyor. Bana Erbakan’ın da dahil, toplam 5 dosya geldi. 3’ünü değerlendirdim. Hükümlü olmayan kişileri affedemem. Ferit İlsever’le ilgili talebe de baktırdım. Cumhuriyet savcılığı hastaneye sevk etmeli, Adli Tıp rapor vermeli. O raporun ardından ancak ben karar verebiliyorum. Benim önüme dosya gelirse incelerim.

ÇUKURAMBAR’DA 4. KİŞİ YOKTU
Arkadaşlıklarımız, çeşitli ilişkilerimiz var. Toplantıda olduğumu kimse bilmiyordu, biz açıkladık. Gizli kapaklı bir şey değildi. Benim de orada olduğumun açıklanmasını ben istedim. 3 kişiydik, 4. kişi yoktu.

ERGENEKON BİR AŞAMA
Ergenekon soruşturması, ben cumhurbaşkanı olmadan önce başladı. Bu konuların varlığını herkes bilir ama değinmezdi. Dava, Türkiye açısından bir aşamadır. Hiç kimseyi suçlu ilan edemeyiz. Herkes bu konuda dikkatli olmalı. Bu ahlaki olamaz. Önemli olan iddiaların mahkemeye teslim edilmesidir. Önemli olan iddiaların mahkemeye teslim edilmesidir. Bu konuyla daha fazla konuşmak istemem. Yanlış yapanlar ayrı, kurumlar ayrıdır. Bütün kurumlarımızı yıpratma vesilesi olarak bunu kullanmamalıyız. Asker, polis ya da sivil olarak da yanlış yapanlar çıkabilirler kanunlar karşısında herkes eşitse, bu çalışıyor.

G.DOĞU’DA KİMSENİN YÜRÜMEDİĞİ YERLERDE YÜRÜDÜM
Terör gündemdeki en önemli konudur. Cumhurbaşkanı olunca ilk ziyaretimi Güneydoğu’ya yaptım ve halkla iç içe oldum. Hiç kimsenin yürümediği yerlerde yürüdüm ve halkla kucaklaştım. Türkiye’nin bütün coğrafyası önemlidir. Türkiye’de kimsenin garip hissetmemesi gerektiğini düşünüyorum. Problemleri hasır altı edilmemeli, vaktinde çözülmeli. Bölücü terör gerekli gösterilemez. Devletimiz terörle sonuna kadar mücadele edecektir.

GÜNGÖREN SALDIRISI PKK’NIN İŞİ
Büyük şehirlerimizde utanılacak olaylar olmaktadır. Güngören ve İzmir saldırıları PKK’nın işidir. Polis teşkilatımıza takdirlerimizi sunuyorum. TSK’yla gurur duymamız gerekiyor.

BU MECLİS ANAYASAYI DEĞİŞTİREBİLİR
Önümüzdeki dönemde anayasa tartışmaları yeniden açılacaktır. Yeni anayasa talepleri söz konusudur. Bu konuda herkes ortak görüşünü ifade ediyor. Bunun çok hassas takip edilmesi gerekir. Çalışmaların herkesi içine alan bir şekilde takip edilmesi gerekir. Bazen metod esas kadar önemli oluyor. Bu Meclis vasıfları itibarıyla farklı. Yazın sıcağında en üst katılımla yapılmış bir seçim. En ekstrem siyasi akımları bile yansıtan bir Meclis. Katılım açısından böyle bir Meclis neredeyse yok. Bu Meclis’in itibarının sarsılmaması lazım. Bu Meclis kanun da yapabilir. Anayasayı da değiştirebilir. Burada psikolojik taraf önemli. Anayasa için herkesin katılımını sağlamak lazım. Anasaya herkesi bağlayan en üst belge. Anayasa’nın üstünde başka bir güç yok. Mümkün olan en geniş katılımı sağlamak ve onların fikirlerini almak çok önemli.

AB FIRSATI KAÇMAMALI
Avrupa Birliği ile ilgili fırsatları da kaçırmamız gerekiyor. AB, Türkiye’yi zenginleştiren, standartlarını geliştiren bir süreç. Ben bu yüzden reformlara vurgu yapıyorum. Bu konuya dikkati çekiyorum.

HÜKÜMETİN YANLIŞI OLURSA SÖYLERİM
Hükümetle kavgalı olmak ayrı şey, belli mesafe altında çalışmak başka şey. Hükümetin yanlışı söz konusu olursa bu yanlışı da gayet açık yüreklilikle konuşurum. Düzeltmelerini isterim. Enerjimizi kavgaya mı harcayalım? Uyumu sağlamak benim görevim. Kimse kendini dışlanmış hissetmesin diye çalıştım. Bütün siyasi partileri davet ettim. Meclis’te olmayan partileri de davet ettim. STK’lar, sendikalar, hepsini davet ettim. Türkiye’nin meselelerini konuştum.

TÜRBAN TARTIŞMASI HAKKINDA
Türban meselesini politikacılarla konuşun. Ben ne söyleyeceğim? Sokakta görüyorsunuz, insanların böyle bir problemi yok. Bir kendimiz mesele çakırmayalım. Etrafta savaşlar var, kaybedilmiş yıllar var. Enerjimizi bunlara vermemiz lazım.

Örneğin çevre konusunda son günlerdeki söylemler ayrı ama Kyoto Sözleşmesi sürecini bu hükümet başlattı. Birçok kişinin hayalinden geçmezdi. Ben bilim ve teknolojiyle ilgili toplantılar yaptım. Bunlar Türkiye’nin büyük meseleleridir. Türban falan filan, insanlar nasıl isterse öyle hareket etsin.

EN ÖNEMLİ KATKIM DIŞ POLİTKA
Bana 1 yıl içinde yaptığınız en önemli şey nedir derseniz; Türk dış politikasına verdiğim destek derim. Bu çerçeve içinde baktığımızda komşularımızla ilişkilerimiz önemli. Türkiye’nin büyüklüğü herkes tarafından görülüyor. Bazen 1 yıl içinde bazı yerelere iki kez gitiğim söyleniyor. Ziyaretleri turistik görenler oldu ama bir dakikayı boş geçirmeyecek şekilde çalışıyoruz. ABD dünyayı etkileyen süper güç. Orada seçimde ne olacak. Yarış devam ediyor. Biz kendi çıkarlarımız çerçevesinde bakacağız.

2009’A İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER
Türkiye’nin geleceği her bakımdan parlak. Ben gerek siyasi, gerek ekonomik açıdan her yıl daha güçlü olacağına inanıyorum. Yeter ki biz kendi meselemizi tartışırken enerijmizi boşa harcamayalım. Kendi kendimizi yormamamız lazım. İç çekişmelerle zaman kaybetmememiz lazım. Kaybettiğimiz çok yıllar var. Türkiye imkanları olan bir ülke. Türkiye, birkaç yıl içinde bölgesinin en güvenilir ülkesi olacak. Birkaç yıl içinde hayal edilemeyecek seviyelere geleceğine inanıyorum.

1 YILIN ÖZELEŞTİRİSİ
Şüphesiz ki, kim yaptığı işi dört dörtlük diyorsa ona inanmamanız gerekir. Muhakkak ki, daha iyi yapabileceğim şeyler vardır. Ama genel olarak baktığım zaman içim rahat. Yeminime sadığım. Herkese eşit mesafedeyim.

ntv



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,469 µs