En Sıcak Konular

İsveç'te Shigella Virüsü kabusu

27 Ağustos 2008 23:46 tsi
Stockholm'ün Östermalm bölgesindeki Sanayi ve Ticaret Bakanlığı binalarında personel yemekhanesinde zehirlenen 100 kişi ile ilgili tahlil sonuçları açıklandı.

Zehirlenmenin Shigella virüsünden kaynaklandığı ortaya çıktı. Zehirlenenlerden 6'sının da restoran çalışanı olduğu öğrenildi.

Stockholm Çevre Kurumu'nun, Bulaşıcı Hastalıklar Birimi ile ortaklaşa yaptığı tahlil ve araştırmalar sonucunda; zehirlenmenin Shigella bakterilerinden kaynaklandığı tespit edildi. Konu hakkında basına bilgi veren Çevre Kurumu'nun Restoran Kontrol Bölümü'nden Lennart Norring: "Hiç bu kadar geniş çapta bir Shigella bakterisi patlaması görülmemişti. Bu, İsveç'te çok nadir rastlanan bir durum. Yemeklerden numuneler aldık, fakat Shigella çok zor tespit edilebilen bir bakteri." açıklamasını yaptı.

Öte yandan bahse konu restoranın evvelsi gün kapatıldığı bilgisi alındı. Bu restorana bu zamana kadar en çok Sanayi Bakanlığı çalışanlarının geldiği, zehirlenenlerden beşinin ciddi şekilde hastalandıkları, halen hastanede yatan kişilere serum bağlandığı öğrenildi.

Gazetecilere bilgi veren bulaşıcı hastalıklar uzmanı Doktor Bo Svenungsson: "Bu virüsün kuluçka dönemi üç gündür. İnsanlar 20-21 Ağustos tarihleri arasında hastalanmaya başladı ve rahatsızlıklar sürekli arttı. Shigella'yı yemeklerin içerisinde bulmak zor. Sanırım virüs salatalık büfesindeydi. Sebzeler kirli suyla yıkanmış olabilir." dedi.

Konuyu araştıran resmi kurumların, zehirlenmenin olduğu bölgedeki şirketlere anket formu gönderdiği ve formlarda o günlerde personellerinin restoranda neler yediklerini sordukları bilgisi alındı.

SVD Gazetesi'nin konuyla ilgili bir araştırmasında; İsveç'te yılda 400 ila 500 arasında bu hastalığa yakalanma hadisesinin olduğu kaydedildi. Araştırmada, bu vakıaların yüzde 90'ının yurtdışında meydana geldiği kaydediliyor. Hastalanan kişilerde; 40 dereceye kadar çıkan yüksek ateş, ishal ve şiddetli karın ağrısı görüldüğü ve hastaların 1 ile 2 hafta arasında iyileştikleri belirtiliyor. Diğer bağırsak hastalıklarından farklı olarak, Shigella antibiyotik ile tedavi edilebiliyor.

Zehirlenmenin yaşadığı restoranın Sabis isimli şirket tarafından işletildiği öğrenildi. Şirket genel yöneticisi Madeleine Brehmer, meydana gelen olaydan dolayı çok üzgün olduklarını ve bütün yemeklerini attıklarını ve bu olayın köküne inmeye kararlı olduklarını açıkladı.

cihan

 



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,630 µs