En Sıcak Konular

Karamehmet'e verilen süre bugün doluyor

28 Ağustos 2008 11:54 tsi
TMSF’nin Çukurova Grubu’na 530 milyon dolarlık alacağının tahsili için verdiği süre bu akşam sona eriyor. Çukurova Grubu ile TMSF arasında sürdürülen görüşmelerden de şu ana kadar olumlu bir sonuç alınmış değil.

Prof. Aydın Ayaydın yazıyor...

“Karamehmet’e İkinci TMSF Operasyonu” başlıklı 17 Nisan 2008 tarihli yazımda TMSF, Interbank’tan kaynaklanan 500 milyon dolarlık alacağı için Çukurova Grubu’na ödeme emri çıkarmaya hazırlanıyor diyerek konuyu kamuoyu gündemine ilk kez ben getirmiştim.

Mehmet Emin Karamehmet ve Çukurova Grubu’nun tepe yöneticileri de beni aramış ve böyle bir konudan haberdar olmadıklarını ve kendilerine de bu konuda bir tebligat gelmediğini açıklamışlardı. Çukurova Grubu, TMSF’ye ne Interbank, ne de TMSF’de bulunan başka bir bankadan kaynaklanan borçları olduğunu söylemiş, ben bu açıklamayı da okurlarımla paylaşmıştım. İki hafta sonra TMSF, Çukurova Grubu’na 530 milyon dolarlık bir ödeme emri göndermiş ve ödeme için süre vermişti. Bu arada TMSF Çukurova Grubu’nun Yönetim Kurulu’na da atama yapmıştı. İşte o süre bu akşam saat 17.00’de sona eriyor ve henüz uzlaşma yok.

Henüz uzlaşma yok

Ödeme emri Çukurova Grubu’na ulaşır ulaşmaz, Mehmet Emin Karamehmet ve Grubun Tepe Yöneticisi Osman Berkmen, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ten randevu alıp görüştü. Önce borcun kendilerine ait olmadığını ve Cavit Çağlar’a ait bir borç olduğunu öne sürdüler. Ancak TMSF yetkilileri, kredilerle gelen 250 milyon doların Çukurova Grubu’na aktarıldığını tespit ettiklerini, dolayısıyla ödemenin Çukurova Grubu tarafından yapılması gerektiğini bildirdi. Çukurova Grubu’ndan bir heyetle TMSF’den bir heyetin görüşmeleri yaklaşık üç aydan beri sürüyordu.

Çukurova Grubu yetkilileri masaya ilk oturduğunda ödemeleri gereken borç miktarına itiraz ettiler ve sıkı pazarlık niyetini ortaya koydular. TMSF yetkilileri ise asıl borç miktarının 250 milyon dolar ve faizi ile birlikte gelinen rakamın 530 milyon dolar olduğunda ısrar etti. Çukurova Grubu, TMSF’nin ısrarlı tutumu karşısında anapara civarında bir ödemeyi, 2 yılı ödemesiz, 2016 yılına kadar ödeme şeklinde bir takvime bağlamak istedi.

TMSF bu teklife de sıcak bakmadı. Çukurova bu kez, ödemesiz süre olmaksızın yine anapara civarında bir tutarı 2014’e kadar bir takvim içinde ödemek istediğini bildirdi. Edindiğim son bilgilere göre taraflar arasında görüşmeler sürüyor TMSF, peşin ödeme halinde diğer tüm borçlulara yapılan indirimin Çukurova için de yapılabileceğini, ancak vadede ısrarlı olunması halinde teklifin değerlendirmeye alınmasının mümkün olmadığını söylüyor.

Çukurova Grubu ne diyor?

Edindiğim bilgileri teyit etmek için TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve Çukurova Grubu’nun tepe yöneticilerinden birisini aradım. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’e yazıyı yazdığım saate kadar ulaşamadığım için görüşünü alamadım. Çukurova Grubu’nun tepe yöneticisiyse “Yetkililerimiz TMSF ile görüşmelerini sürdürüyor. Sanırım uzlaşılacak bir noktaya geldiler. Ancak görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

Bunun üzerine süre yarın doluyor. “Yarın akşama kadar TMSF ile uzlaşma konusundan ümitli misiniz?” dedim. Yetkili, “Görüşmelerimiz aralıksız sürüyor, umarım iki tarafın memnun olacağı bir noktada buluşulur” dedi.

Durum bu. Anaparası 250 milyon dolar, faizli borç bakiyesi 530 milyon dolar olan borcun tasfiyesi ile ilgili süre bu akşam saat 17.00’de sona eriyor. Bakalım taraflar arasında sürdürülen görüşmelerde nasıl bir sonuç çıkacak?

 

*****

Borç nereden kaynaklandı?

TMSF’nin tespitlerine göre, Interbank Çukurova’dan Cavit Çağlar’a geçmeden hemen önce yüksek miktarlı seri bir kredi operasyonu gerçekleştirildi. Buna göre Interbank, Cavit Çağlar’ın, mal varlığı bulunmayan kişilere kurdurduğu paravan şirketlere 250 milyon dolar kredi verdi. TMSF’ye göre bu, Interbank’tan Çağlar’ın paravan şirketlerine açılan kredilerin ilk ayağıydı. İkinci ayakta, 250 milyon dolar kredinin tamamı el altından Çukurova Grubu’na aktarıldı. Hemen ardından da Karamehmet, Interbank’ı Çağlar’a sattı. Böylece para Karamehmet’e giderken 250 milyon dolarlık borç resmen Cavit Çağlar’da kaldı.

Interbank’a 1999 yılı sonunda Ecevit Hükümeti döneminde TMSF tarafından el konuldu. TMSF, Cavit Çağlar’la Interbank’tan kaynaklanan ve 250 milyon dolarlık bu krediyi de kapsayan borçların tasfiyesini öngören bir protokol yaptı.

Ancak şartlarına uymadığı gerekçesiyle protokol feshedildi ve Çağlar’a yönelik operasyon yapıldı. TMSF bu kez geri döndü ve 250 milyon dolar kredi için operasyona Çukurova’yı da dahil etti. Çukurova kurmayları “Interbank’ı 1996 yılında Cavit Çağlar’a sattık. Bu krediler Cavit Çağlar’a ait şirketlere verilmiştir. Çağlar döneminde bu borç kapatılmıştır. Aradan 12 yıl geçmiş, bizim sorumluluğumuz söz konusu değildir” açıklamasında bulundu.

vatan



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,945 µs