En Sıcak Konular

Müslümanlar küreselleşmeden yana

28 Ağustos 2008 14:59 tsi
Müslümanlar küreselleşmeden yana
Dünya Kamuoyu’nun yaptığı araştırmaya göre, Müslümanlar'ın çoğunküreselleşmeyi toplumlarına tehdit olarak görmüyorlar. En büyük küreselleşme karşıtlığı Türkiye’de.

Dünya Kamuoyu’nun (World Public Opinion-WPO) yaptırdığı son araştırma, Müslümanların çoğunlukla küreselleşmeyi toplumlarına bir tehdit olarak görmediğini ve uluslararası ticaretin ülkeleri için iyi olduğunu düşündüğünü ortaya koydu.

WPO’nun direktörü Steven Kull, “Bu sonuçlar Müslüman dünyanın küresel ekonomiye entegrasyonu karşı düşman ve tedirgin olduğu yönündeki kabulün tam tersi” dedi.

Türkiye “neredeyse” karşı

5 bin 216 kişi arasında yapılan araştırmaya göre, Nijerya’daki (yüzde 79) ve Mısır’daki (yüzde 78) ekseri Müslüman küreselleşmenin ülkeleri için “genelde iyi” olduğunu söyledi.

Azerbaycanlıların yüzde 63, İranlı ve Endonezyalıların yüzde 61 ve Filistinlilerin yüzde 58’i aynı görüşü paylaştı. 

Sadece Türkiye’de küreselleşme taraftarları çoğunluk olamadı. Burada da küreselleşmeyi savunanlar ve karşıtları yüzde 39’a yüzde 28’e neredeyse kafa kafaya geldiler.

Ortalamada yüzde 63 küreselleşmenin ülkeleri için iyi olduğunu düşünürken sadece yüzde 25 bunun kötü olduğunu söyledi.

Küreselleşme kelime anlamıyla yerel ya da bölgesel şey ya da fenomenlerin küresel olanlara dönüştürme süreci.

Terim genelde ekonomik küreselleşmeyle birlikte anılıyor. Anlamıysa ulusal ekonomilerin uluslararası ekonomiyle ticaret, yabancı doğrudan yatırımları, sermaye akışı, göç ve teknoloji yaygınlığı yoluyla entegrasyonu.

Ticaret savunucuları

Bu yılın Ocak ve Şubat ayları arasında yapılan araştırma aynı zamanda Müslümanlar arasında uluslararası ticaretin de desteklendiğini de ortaya koydu.

Azerbaycan (yüzde 85) ve Türkiye’deki (yüzde 72) Müslümanların çoğunluğu uluslararası ticaretin iyi olduğunu söylediler. Filistinli ve Endonezyalılar da sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 60 desteklediklerini belirttiler. Ticaret konusunda en az destek Mısırlı ve Nijeryalılardan geldi. Ortalamada Müslümanların yüzde 59’u uluslararası ticaretin ülke firmaları iyi olduğunu düşünüyor.

Birçok katılımcı ticaretin tüketiciler (yüzde 63) ve kendi hayat standartları (yüzde 56) için iyi olduğunu söyledi.

Yüzde 61 ortalamayla çoğunluk, ticaretin ülkelerinde yeni istihdam sahaları açmak için iyi olduğunu belirtti. Sadece yüzde 29’u kötü dedi.

Araştırma aynı zamanda yüzde 48 çoğunluğun uluslararası ticaretin iş güvenliği için iyi olduğunu düşündüğünü ortaya koydu.

WPO araştırması sonuçları arasında ticari anlaşmalarda çevre standartlarının da dahil olmasının desteklendiği de yer aldı. Araştırma, Mısırlıların yüzde 93’ü ve Nijeryalıların yüzde 91’inin ticari anlaşmalarda “çevrenin korunması için minimum önlem alınmasını” istediğini gösterdi. Azerbaycanlıların yüzde 79’u ve Türklerin de yüzde 75’i aynı görüşü paylaştılar.

timetürk



Bu haber 339 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,127 µs