En Sıcak Konular

'GAP 150-200 yılda bitmezdi'

28 Ağustos 2008 15:05 tsi
Bu hükümet olmasaydı GAP daha 150-200 yılda bitmezdi'' diyen bakan Veysel Eroğlu, ''Bizim yaptıklarımıza başkalarının hayalleri bile ulaşamaz" dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti iktidarı döneminde çok büyük yatırımlar yapıldığını, büyük hizmetler gerçekleştirildiğini belirterek, ''Bizim yaptıklarımıza başkalarının hayalleri bile ulaşamaz.

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır'ı ziyaret eden Bakan Eroğlu, ilin sorunlarıyla ilgili bilgi aldı.

Ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Eroğlu, hükümet olarak Türkiye'ye hizmet için çalıştıklarını ve sorunları çözdüklerini ifade etti.

''Bu hükümet olmasaydı, Başbakanımız böyle bir seferberliği başlatmasaydı, GAP daha 150-200 yılda bitmezdi'' diyen Bakan Eroğlu, 2012 yılına kadar GAP'la ilgili projeleri bitirmeyi planladıklarını belirtti.

GAP'a ilişkin çalışmaların hızla sürdürüldüğüne işaret eden Bakan Eroğlu, ''İnşallah ihale edilmiş işleri süratle bitireceğiz. Bizim yaptıklarımıza başkalarının hayalleri bile ulaşamaz. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın kesin teminatıdır. Bu iktidar döneminde 129 baraj ve gölet açıldı. Geçmiş dönemde koalisyon hükümeti 9 tesis açmış, 2 baraj açmış. Biz 129 baraj göleti açtık. 550 bin hektarlık alanı modern sulamaya açtık'' diye konuştu.

GAP BÖLGESİNE EK ÖDENEK

Bakan Veysel Eroğlu, hükümetin GAP bölgesindeki yatırımlara önem verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Başbakanlığın talimatıyla GAP Bölgesi'ne çok büyük ödenek aktarıldı. Bu yıl 2,03 milyar YTL ilave ödenek aktarıldı. Bu arada, Kahramanmaraş bölgesindeki Kılavuzlu Barajı sulaması çok önemli. GAP ve bölgesel kalkınma projeleri arasında düşünüyoruz. Bu nedenle hükümetimiz buraya çok büyük yatırım yaptı. Son 5 yılda gerek genel bütçe gerekse özel idare kaynaklarıyla Kahramanmaraş'a yapılan yatırımlar toplam 2,5 milyar YTL. Kahramanmaraş'ta bu yıl Bakanlığımıza bağlı kuruluşlarda toplam 41 milyon YTL yatırım yapılacak.''

ORMAN YANGINLARININ ÇOĞU İNSAN KAYNAKLI

Son günlerde çıkan orman yangınlarının sebepleri ve ağaçlandırma seferberliğine ilişkin açıklamalarda da bulunan Eroğlu, ''Her şeye rağmen ülkemizde çıkan yangınlar diğer Akdeniz ülkelerine göre çok az. Bu konuda ülke olarak başarılıyız'' dedi.

Son 5 yılda 33 bin 500 hektar orman alanının yandığını söyleyen Eroğlu, şöyle konuştu:

''Buna karşılık Fransa, Portekiz, İspanya ve İtalya'da bizimkinin 8-10 katı orman alanları yandı. Örneğin geçen yıl Yunanistan'da 270 bin hektar yandı. Orman yangınlarının çoğu insan kaynaklı. Adana'nın İmamoğlu ilçesindeki yangın, vatandaşların attığı sigara izmaritinden çıktı. Gülnar'da 2 vatandaşımızın da öldüğü yangın, anız yakılmasından kaynaklandı. Antalya'daki yangının sebebini araştırıyoruz. Yıldırım veya elektrik olabilir.''

İzmir'deki yangının meyve sandıklarının toplanıp yakılmak istenmesinden çıktığını bildiren Eroğlu, yangınların yüzde 90'ının bunun gibi insan kaynaklı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla insanımızın hassas olması lazım. Bodrum bölgesinde MNG'ye yapılan tahsisler bizden önceki hükümetler döneminde yapılmış. Bizim zamanımızda yapılmış tahsis yok. 1997 yılında yapılmış tahsis var. Yanan yerlerin turizme tahsis edilmesinin önüne geçiyoruz. Özellikle belirteyim. Yanan alanları uygun şekilde ağaçlandırıyoruz. Antalya'da da yanan alanın tamamını ağaçlandıracağız. Hiçbir şekilde turizme tahsis etmeyeceğiz. Bu kadar basit.''

TRAKYA'NIN YÜZ ÖLÇÜMÜNE DENK AĞAÇLANDIRMA

2012 yılının sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektar alanın ağaçlandırılacağını bildiren Eroğlu, ''Bu, Trakya'nın yüz ölçümüne denk, Belçika'nın büyüklüğüne yakın bir alan. Bu yıl başlayan ağaçlandırma seferberliğinin 6 aylık denetim ve ölçümlerde hedefimizi aştık'' diye konuştu.

Yıl sonuna kadar 450 bin hektar alanın da ağaçlandırılacağını belirten Eroğlu, şunları söyledi:

''Orman yangınlarında kasıttan çok, büyük ihmaller bulunuyor. Akdeniz kuşağında bu yıl sıcak çok etkili ve nem oranı çok düşük oldu. Dolayısıyla hava şartlarına bağlı olarak da yangınlar gerçekleşti. Ancak yangınlara 20 dakika gibi kısa sürelerde müdahale ediliyor. Geçtiğimiz yıllarda yangınlara 1 saatte müdahale edilebiliyordu.''

Bakan Eroğlu, İstanbul'da görev yaptığı dönemi hatırlatarak, bazı kimselerin ''Bunlar su meselesini çözemez'' dediklerini belirterek, ''Su meselesini çözdük mü? Haliç kokuyordu, kurtardık mı? Katı atık çöp dağları oluşuyordu, en modern çöp tesisleri kuruyoruz'' dedi.

timetürk



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,544 µs