En Sıcak Konular

Hükümet memura yüzde 7.6 zam önerdi

28 Ağustos 2008 17:02 tsi
Hükümet 2009 maaşları için memura yüzde 3.5+4 zam önerdi. Zam kümülatif olarak yüzde 7.6’ya geliyor. Taraflar görüşmek üzere yeniden biraraya geldi.

Yaklaşık 2 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmelerin dördüncü turunda hükümet zam teklifini konfederasyonlara iletti. Hükümet beklendiği gibi memura enflasyon hedefiyle uyumlu bir zam teklif etti. Buna göre, memura ilk 6 ay için yüzde 3.5, ikinci 6 için de yüzde 4 oranında zam öngörülüyor. Kümülatif olarak zam yıllık bazda yüzde 7.6’ya denk geliyor. 
Hükümetin teklifine göre, enflasyon farkı oluşması durumunda maaşlara yansıtılacak. Ayrıca ‘eşit işe-eşit ücret’ kapsamında ek ödeme uygulaması 2011 sonuna kadar devam edecek.

KAMU-SEN: ENFLASYONA DAYALI TEKLİF RAHATSIZ ETTİ
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, teklifle ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kamu çalışanlarının ücretlerinin artırılması noktasında beklemediğmiz bir teklif değildi. Bu teklifin hedeflenen enflasyon değeri olarak ifade edilmesi bizleri rahatsız etti. Üç yıldır enflasyon hedefi tutturulamıyor. Kamu çalışanları adına beklentileri ifade ederken, enflasyon hesaplarına dayalı bir ücret artışı olmaması yönünde talebimiz sürüyor. Uzlaşmacı tavrımızı sürdürmek üzere, konuyu değerlendireceğiz.”

Akyıldız, Kamu-Sen olarak eylemleri başlattıklarını ve yarın öğleden sonra Ankara’da oturma eylemi yapılacağını kaydetti.

Açlık sınırı 729 YTL’ye çıktı


MEMURLAR NE TALEP ETMİŞTİ?
Türkiye Kamu-Sen, en düşük memur maaşının açlık sınırının üzerine çekilmesini istiyordu. Konfederasyon bu amaçla gelecek yıl altışar aylık iki dönem halinde taban aylığına yansıyacak şekilde tüm memurlara brüt 100’er, net 75’er YTL olmak üzere toplam net 150 YTL zam yapılmasını, maaş katsayıları ile yan ödeme katsayısının da iki dönem halinde yüzde 5’er artırılmasını talep ediyordu. Konfederasyon ayrıca, sendika üyesi memurlara 50 YTL “toplu görüşme ikramiyesi” verilmesini istiyordu.

Memur-Sen ise bekar, en düşük derecedeki memur maaşının 1301 YTL’ye, evli, iki çocuklu ve eşi çalışmayan memurun maaşının 1461 YTL’ye yükseltilmesini talep ediyordu. Memur-Sen’in talepleri arasında, memur maaşlara ocak ayından itibaren yüzde 12 oranında zam yapılması, taban aylığının seyyanen net 30 YTL artırılması ve sendika üyesi memurlara 30 YTL “toplu görüşme ikramiyesi” verilmesi yer alıyor.

ANLAŞILMAZSA UZLAŞTIRMA KURULU DEVREDE
Yasaya göre, 30 Ağustos’a kadar sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak.

Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kurulu’na gönderilecek.

ntvmsnbc.com



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,258 µs