sıcak mesaj! | " /> sıcak mesaj! | "/>

En Sıcak Konular

Gül'den Ermenistan'a sıcak mesaj!

29 Ağustos 2008 08:13 tsi
Gül'den Ermenistan'a sıcak mesaj! Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sargisyan'ın dün yayımlanan mülakatı üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bakın neler söyledi...

Murat Yetkin / Radikal

‘Hepimiz aynı toprağın çocuklarıyız’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Kafkaslarda donmuş sorunların diyalog yoluyla çözümden yana olduğunu bunun bölge insanına huzur ve refah getireceğini söyledi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sargisyan’ın dün Radikal'de yayınlanan mülakatı üzerine Radikal’e konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin komşularıyla bütün sorunlarını çözmek istediğini ve gönlünün bir gün Ermenistan dâhil bütün bölge ülkelerinin bölgesel kalkınma projelerine katılabilmesinden yana olduğunu söyledi.
Gül, “Bölge hepimizin bölgesi. Hepimiz bu toprakların çocuklarıyız. Tarihte Türkler ve Ermeniler bu topraklarda beraber yaşadı. Acı ve tatlı hatırlar var” diye konuştu.
Gül’ün sorulara yanıtları şöyle:

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sargisyan, 6 Eylül’de milli futbol takımları arasında Erivan’da oynanacak karşılaşmayı birlikte izlemenizi, ilişkilerin geliştirilmesi için bir fırsat olarak gördüğünü söyledi. Gidip gitmeme konusunda kararınızı verdiniz mi?
Sayın Serj Sargisyan ile mülakatınızı dikkatli bir şekilde okudum. Önemli bir mülakat olarak görüyorum. Problemin çözümüne ve yanlış anlamaların giderilmesine her düzeyde katkı verilebileceğinin bir örneği olarak gördüm. Sayın Sargisyan’ın daveti konusunda değerlendirmelerimizin gelişmeleri bütün boyutlarıyla ele alarak devam ettiğini söyleyebilirim.

Ermenistan’da diplomatik ilişki kurulması ve sınırın açılması yönünde bir talep ve beklenti mevcut. Bu konuda gelişme beklenebilir mi?
Son dönemde bölgenin barışı için yapılan çabaları samimiyetle destekliyorum. Fırsatların değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Arzumuz şu: Bütün komşularımızla problemlerimizi çözmek istiyoruz. Sorunların diyalog yoluyla çözümüne çok önem veriyoruz. Bölgede problem çözen bir ülkeyiz. Kafkaslarda da barışa, istikrara çok önem veriyoruz.

Nedir sorunların çözümü önündeki engel o zaman?
Kafkaslarda donmuş problemlerin, başta Yukarı Karabağ olmak üzere diyalog yoluyla, cesaretle çözmenin bu bölge insanına büyük huzur ve refah getireceğine inanıyorum.
Kazakistan’da, Astana’daki karşılaşmamızda Sayın Sargisyan’a da söyledim. Bu bölge, hepimizin bölgesi. Hepimiz bu toprakların çocuklarıyız. Tarihte çok uzun yıllar boyunca Türkler ve Ermeniler bu topraklarda beraber yaşadı. O kadar ki, Osmanlı, Ermenilere ‘Millet-i sâdıka’ dedi; devlette önemli görevler verdi. Birçok acı ve tatlı hatıralar var. En son Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun töreninde de söylediğim gibi, gönlümüz bir gün bütün bölge ülkelerinin bu projelere katılmasından yana. Kültür ve gelenekler olarak birbirine çok yakın olan bölge insanının, farklı etnik kökenlerden ve dinlerden olsalar da, güvenli bir ortam oluştuğunda tahminlerin ötesinde bir istikrar ve refah düzeyini yakalayacağına inanıyorum. Dediğim gibi, gelişmeleri yakından takip ediyoruz.



Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,407 µs