King'in rüyası gerçek oldu! | " /> King'in rüyası gerçek oldu! | "/>

En Sıcak Konular

King'in rüyası gerçek oldu!

29 Ağustos 2008 09:57 tsi
King'in rüyası gerçek oldu! ABD’de Demokrat Parti, Denver’deki kurultayında, 47 yaşındaki "siyahi" Illinois Senatörü Barack Obama’yı resmen ABD Başkan adayı olarak ilan etti.

ABD tarihinde ilk kez bir siyah, başkanlığa aday gösterildi. Obama’nın önseçimdeki rakibi Hillary Clinton, eyalet bazında oylama yerine sesli oylama isteyerek başkan adayına şık bir jestte bulundu. Eski ABD Başkanı Bill Clinton da "ABD’ye liderliğe ve ABD’nin dünyadaki liderliğini yeniden inşa etmeye hazır olduğunu" söyleyerek Obama’ya destek istedi.


Gözlemciler, 4 Kasım seçimlerinin sonucu ne olursa olsun, 27 Ağustos 2008 günü Amerikan tarihinde yeni bir sayfanın açıldığında birleşiyorlar. Obama’nın resmen aday olması, kölelik ve ırk ayrımcılığından nerelere kadar gelinebildiğinin açık göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Obama artık resmen aday

Rosa Parks’ın, otobüste yerini beyaz bir yolcuya vermeyi reddettiği için tutuklanmasından tam 55 yıl sonra, bir başka siyah, Amerika’da tarih yazdı. Demokrat Parti’nin Denver’daki kurultayında Barack Obama resmen başkan adayı ilan edildi. Rosa Parks olayı, ABD’de 60’lı yılların sonuna kadar sürecek eşit haklar mücadelesinin başlangıcı olmuş ve Martin Luther King efsanesi doğmuştu.

Amerika tarihinde bir ilk

200 yılı aşkın süredir devleti yöneten iki partiden biri tarihte ilk kez siyahi bir başkan adayı seçmiş oldu. Gözlemciler, 4 Kasım seçimlerinin sonucu ne olursa olsun, 27 Ağustos 2008 günü Amerikan tarihinde yeni bir sayfanın açıldığında birleşiyorlar. Çünkü Obama’nın resmen aday olması, kölelik ve ırk ayrımcılığından nerelere kadar gelinebildiğinin açık göstergesi.

Hillary ağlattı

Önseçimlerde Obama’ya yenilen Hillary Clinton, eski siyasi rakibini kuvvetle desteklediğini duyurmasından bir gün sonra, Denver kurultayında eyalet delegelerinin oyları sayılırken, "partide birlik" için eyalet bazında sayımın durdurulmasını, Barack Obama’nın adaylığının sözlü oylamayla bir kerede yapılmasını önerdi.

İnanılmaz bir jest yapan Hillary Clinton, birlik ve seçim zaferi için, partiye ve ülkeye bağlılıkla, tek bir sesle Obama’nın "başkan adayı" olarak duyurulmasını istedi. Clinton, "Bu kurultay tek ve sesli oylamayla Barack Obama’yı Demokrat Parti Başkan Adayı olarak seçsin" dedi. Sayım sürerken gelen Hillary’nin bu beklenmedik önerisi çok sayıda delegeyi gözyaşlarına boğdu ve "Pepsi Merkezi"ndeki kurultay salonunda duygusal anlar yaşandı.

Kürsü başkanlığını yapan Nancy Pelosi, tüm delegelere ve bir kerede Obama’nın adaylığını onaylattı ve "Barack Obama’nın partimizin başkan adayı olduğunu duyurmaktan gurur duyarım" dedi. Kurultay delegeleri Senatör Joseph Biden’in başkan yardımcısı adaylığını da onayladılar. Barack Obama ve Biden’in de, adaylıklarını kabul ettikleri resmen açıklandı. 18 milyon oy toplayan ve kurultayda çok sayıda delegesi bulunan Hillary Clinton’ın bu davranışı her kesimden övgüyle karşılandı. Oysa haftalardır, kurultayda bir delege savaşı yapılacağının tahminleri yapılıyordu.

Bir Rüyam Var

4 Kasım’da seçilmesi halinde tarihin ilk siyahi başkanı olacak Barack Obama, siyah hakları savunucusu Martin Luther King’in rüyasını gerçekleştirdi. Obama dün Denver’daki stadyumda 80 bin kişiye hitaben konuşma yaptı. Bu tarih aynı zamanda King’in tarihi "Bir Rüyam Var" konuşmasının yıldönümüydü. King, o konuşmayı 28 Ağustos 1963 günü, Washington’daki Lincoln Anıtı’nda yapmıştı. Her cümlesi "Bir Rüyam Var" diye başlayan konuşmanın bir pasajı şöyle: "Bir rüyam var. Gün gelecek, eski kölelerin evlatlarıyla eski köle sahiplerinin evlatları, Georgia’nın kızıl tepelerinde kardeşlik sofrasına birlikte oturacaklar..."

hurriyet



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs