En Sıcak Konular

Şair İlhan Berk yarın defnedilecek

29 Ağustos 2008 10:52 tsi
Edebiyat dünyasının ünlü isimi İlhan Berk yarın toprağa verilecek.

Cahit Sıtkı'nın "Her mısrada bir cigara yaktırıyorsun" dediği ünlü şair İlhan Berk tıpkı "Su'ydum ben geçiyordum" şiirindeki gibi sessizce Bodrum'da hayata veda etti.

Şair İlhan Berk 92 yaşında hayata veda etti. 40 yıldır Bodrum'da yaşayan Berk, bir süredir Bodrum Devlet Hastanesi'nde prostat kanseri nedeniyle tedavi görüyordu.19 Ağustos'ta durumunun ağırlaşması üzerine hastaneye yatırılan Berk, dün öğle saatlerinde hayatını kaybetti.

Berk'in cenazesi bugün Adliye Camisi'nde öğlen kılınacak cenaze namazının ardından Türbe Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Cahit Sıtkı'nın "Her mısrada bir cigara yaktırıyorsun" dediği, Necatigil'in "Şirimizin uç beyi" diye tanımladığı, Mehmet Fuat'ın "Elini sürdüğü şeyi şiire çeviriyor" dediği Berk şiirleriyle Türk edebiyatında önemli bir yer edindi.

SAYISIZ ŞİİR KALEME ALDI

İlhan Berk sayısız şiirle "Şiirin Gizli Tarihi"ni yazdı. Denizi, sesleri, kayaları, otları, (çok yaşasın) sayıları yazdı. Şiirindeki o bilgece ses, sahip olduğu çok hassas şiir sezgisi kadar onca yıl Bodrum'da geçirdiği neredeyse bir inziva hayatından geliyor gibiydi. "Sokağa şair gibi çıkmak lazım, her baktığın şeyde şiir görmeye çalışmak lâzım" derdi. Turgut Uyar, "Şiir olmasaydı, İlhan Berk onu icat ederdi" diye boşuna dememişti. Şiiri bir anlam sorunu olarak değil dil sorunu olarak görüyordu. Bu, saf şiiri savunan yaklaşımının yanında özellikle son yıllarda felsefeyle yakından ilişki kurmaya çabaladı. Wittgenstein'ın "Felsefe de şiir gibi kurulmalıdır" cümlesi onu Tümceler Geliyorum kitabına götürmüştü. İlhan Berk'in şiiri, örneğin Anday'ınki gibi bir düşünce şiiri değildi ama şiirle düşünce arasındaki 'adlandırılamayan' bölgede olan şeyi arıyordu.

Aynı zamanda Rimbaud, Paund, Rene Char, Mallerme'nin şiirlerini Türkçe'ye çeviren Berk, Türk Dil Kurumu, Behçet Necatigil Şiir Ödülülü, Yedi Tepe Şiir Armağanı ve Sedat Simavi Edebiyat gibi bir çok ödüle layık görüldü.

İKİNCİ YENİNİN ÖCÜLERİNDENDİ

Türk şiirinin çınarlarından İlhan Berk, hayatının son 40 yılını geçirdiği Bodrum'da, dün 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. Necatigil'in deyimiyle 'şiirimizin uçbeyi' İlhan Berk, yaklaşık 10 gündür prostat kanseri ve kronik böbrek yetmezliği şikayetiyle tedavi gördüğü Bodrum Devlet Hastanesi'nde kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Şairin cenazesi, yarın Bodrum Adliye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Türbe Mezarlığı'nda eşi Edibe Hanım'ın yanına defnedilecek. 1918'de Manisa'da doğan İlhan Berk'in ilk şiirleri Manisa Halkevi dergisi, Uyanış, Varlık, Çığır gibi dergilerde çıktı. 1944 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nün Fransızca Bölümü'nü bitirdi. Destansı yönünün ağır bastığı, adeta bir Türk Walt Whitman'ı olarak adlandırıldığı dönemde İstanbul (1947), Günaydın Yeryüzü (1952), Türkiye Şarkısı (1953) ve Köroğlu'nu (1955) yayımladı. 1953 yılına kadar çıkardığı kitaplarla gerçekçi bir şair görüntüsü veriyordu. 1953'te Yenilik dergisinde yayımladığı "Saint Antoine'ın Güvercinleri" de İkinci Yeni adını alacak şiir akımının habercisi oldu. Bu özellik daha sonraları gelişerek sürdü ve İlhan Berk'in özgün tutumu durumuna geldi. Giderek İkinci Yeni şiirinin öncüsü ve en güçlü savunucusu olarak anılmaya başladı. Çeşitli nesneleri, kent, sokak gibi olguları ayrıntılı bir "kimlik kartı" somutluğu taşıyan bir biçimde şiirleştirdi. Berk, 1979'da ''Kül'' ile TDK Şiir Ödülü, ''İstanbul'' ile 1980 Behçet Necatigil Şiir Ödülü, 1983'te ''Deniz Eskisi'' ile Yedi Tepe Şiir Armağanı'nı, 1988'de ''Güzel Irmak'' ile Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Şair son yıllarda açtığı resim sergileriyle de dikkatleri çekti.

ajanslar



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,451 µs