-Video | " /> -Video | "/>

En Sıcak Konular

Çankaya'da Atatürk'ün ABD'ye hitabı -Video

29 Ağustos 2008 11:18 tsi
Çankaya'da Atatürk'ün ABD'ye hitabı -Video
'Türkiye'nin Kalbi Ankara' belgeselinin ardından Çankaya Köşkü'nün internet sitesi, Atatürk'ün ABD'nin ilk Türkiye büyükelçisini kabulüyle ilgili bir viedo yayınladı.

Atatürk'ün, 1925'te ABD'nin ilk Türkiye büyükelçisini kabulünü içeren video Çankaya Köşkü'nün sitesinde yayınlandı. İki milletin aynı değerler üzerinde yükseldiğini söyleyen Atatürk'ün, "Türk milleti tab'en demokrattır" vurgusu dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son günlerde yaptığı açıklamalar ve yeniliklerle kamuoyunu şaşırtmayı sürdürüyor. Gül'ün talimatıyla geçen hafta Çankaya Köşkü'nün resmi internet sitesine konulan "Türkiye'nin Kalbi Ankara" belgeselinin ardından, şimdi de Atatürk'e ait bir belge dikkatlere sunuldu.

1934 yapımı belgeselde Türkiye Cumhuriyeti, Ankara'daki yenilikle ele alınıyor özelinde anlatılıyor. Türk inkılabı ile Sovyet devrimi arasındaki benzerliği vurgulayan Sovyetler Birliği imzalı "Türkiye’nin Kalbi Ankara" belgeselinin ardından Köşk'ün internet sitesine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Amerikalılara hitabını içeren bir video görüntüsünü koydu ve yayına sundu.

“TÜRK MİLLETİ TAB’EN DEMOKRATTIR”

Tamamı 2 dakika 19 saniye olan görsel doküman, Atatürk’ün, dönemin Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin ilk Türkiye Büyükelçisi olan Joseph C. Grew’i kabulü sırasında çekilmiş. Kabul töreninde Atatürk, ABD'ye önemli mesajlar gönderiyor ve ABD halkına sesleniyor.

SULH VE HUZUR TEMENNİSİ

1925 yılında çekilen bu kısa filmde Atatürk, “Türk milletiyle Amerika milleti ve karşılıklı olduğuna emin bulunduğum muhabbet ve samimiyetin tabii menşei hakkında birkaç söz söylemek isterim. Türk milleti tab’en demokrattır. Eğer bu hakikat şimdiye kadar medeni beşeriyet tarafından tamamıyla anlaşılmamış bulunuyorsa bunun sebeplerini muhterem sefirimiz Osmanlı İmparatorluğu’nun son devirlerine işaret ederek çok güzel ima ettiler.

Diğer taraftan Amerika milletinin benliğini hissettiği dakikada istinat ettiği i’la ettiği demokrasidir" diyor. Atatürk, "Amerikalılar bu mevhibe ile mümtaz bir millet olarak beşeriyet dünyasında arz-ı mevcudiyet eyledi. Büyük bir millet birliği kurdu" diyerek devam ettiği konuşmasını şöyle sürdürüyor: "İşte bu noktadandır ki Türk Milleti Amerika milleti hakkında derin ve kuvvetli bir muhabbet hisseder. Ümit ederim ki bu müşahede iki millet arasında mevcut olan muhabbeti kökleştirecektir. Yalnız bu kadarla da kalmayacak belki tüm beşeriyeti birbirini sevmeye ve bu müşterek sevgiye mani olan mazi hurafelerini silmeye dünyayı sulh ve huzur sahasına sokmaya medar olacaktır."

iKi MiLLET BERABERDiR

Atatürk, Amerika milleti ile Türk milletinin birlikte hareket ettiğini de vurguladığı konuşmasını şu sözlerle bitiriyor: "Muhterem Amerikalılar, Temsil etmekle mübahi olduğum Türk milletinin yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin insani gayesi işte bundan ibarettir. Bu yüksek gayede zaten çok yükselmiş bulunan Amerika milletinin Türk milletiyle beraber olduğunda şüphem yoktur."

Videoyu izlemek için tıklayın.

 

bugün



Bu haber 2,879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,555 µs