En Sıcak Konular

Banknotta tasarruf dönemi

29 Ağustos 2008 11:30 tsi
Merkez Bankası 2005 yılında başlayan paradan altı sıfır atılması operasyonuna son noktayı koymaya hazırlanıyor. Yeni Türk Lirası 2009’da da cebimizde bulunacak. 2010’da ise para birimimiz sadece TL olacak. Küçük değerli banknotun boyutu da küç

Merkez Bankası düzenlediği bir basın toplantısıyla TL’ye geri dönüş operasyonunu ayrıntılı olarak anlattı. Tekrar Türk Lirası ve Kuruş adını alacak olan banknot ve madeni paraların ocak ayından itibaren, yenilenen tasarım, değişen boyut ve gelişmiş güvenlik özelliğiyle tedavüle gireceğini anlatan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, YTL banknot ve madeni paraların 2009 boyunca TL banknot ve madeni paralarla birlikte tedavülde olmaya devam edeceğini söyledi. 

Yılmaz, “YTL banknot ve madeni paralar 1 Ocak 2010 tarihinde tedavülden kaldırılacak” dedi.

DEĞİŞTİRME SÜRESİ 10 YIL  

Yılmaz’ın verdiği geçiş süreci bilgilerine göre, YTL banknotların ve madeni paraların tedavül süresi 31 Aralık 2009 günü sona eriyor; bu tarihten sonra banknotlar 10 yıl, madeni paralar ise 1 yıllık zaman aşımı süresi boyunca, Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinde kabul edilecek.

TL banknot ve madeni paralar önemli yenilikler içeriyor. Yeni banknotlarda görme özürlü vatandaş için değişiklik yapıldı. Bunun ilki, farklı değerdeki banknotların farklı boyutlarda basılması, ikincisi ise kabartma baskı özelliğinden daha etkin bir şekilde yararlanılmış olması.

ÇEKLERE TL PARAFI

Ticari alış verişlerde mevcut sözleşmeler geçerliliğini koruyacak. Bununla birlikte, 1 Ocak 2009’dan sonra düzenlenen yeni sözleşmelerin TL üzerinden düzenlenmesi gerekiyor. 1 Ocak 2009 itibarıyla, mevcut durumda YTL üzerinden düzenlenmiş olan tüm hesaplar, tutarda herhangi bir değişiklik olmaksızın doğrudan Türk Lirası’na dönüştürülecek.

YTL ya da TL olarak düzenlenen bir çek, 1 Ocak 2009 tarihinden önce ibraz edilirse, TL henüz tedavülde olmadığından, YTL olarak, 1 Ocak 2009 tarihinden sonra ibraz edilirse TL olarak işlem görecek. YTL üzerinden basılan mevcut çek karneleri 1 Ocak 2009 tarihinden sonra da Yeni Türk Lirası ibaresinin keşideci tarafından Türk Lirası olarak düzeltilip paraflanması suretiyle kullanılacak.

Poliçe, bono veya çekin YTL ve TL olarak birlikte düzenlenmesi halinde, tutar aynı değilse, yazı ile belirtilen değere itibar edilecek. 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren düzenlenecek fatura, gider pusulası, ücret bordrosu, KDV, muhtasar, geçici vergi, gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamesi TL ve Kuruş olarak düzenlenecek.

YAZAR KASALAR KURTULDU

Vergilendirme dönemi normal olan mükellefler, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren muhasebe kayıtlarını TL ve Kuruş olarak yapacaklar. Maliye Bakanlığı’nca özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler ise 31 Aralık 2008 tarihi itibariyle geçici mizan çıkartarak, mizanda yer alan hesaplardaki para birimini TL ve Kuruş olarak düzeltecekler.

Ödeme kaydedici cihaz olarak tanımlanan yazar kasaların fişleri üzerinde para birimi yer almadığından, bu cihazla üzerinde para dönüşümü ile ilgili bir işlem yapmaya gerek bulunmuyor. 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren, mal ve hizmet bedellerini gösteren etiket, tarife ve fiyat listelerinde, fiyatların sadece TL ya da Kuruş olarak gösterilmesi yeterli olacak.

‘Y’Yİ SİLMEK 20 MİLYON DOLAR

Türk Lirası’na Geçiş Tanıtım Kampanyası iki temel aşamadan oluşuyor. Bersay İletişim Danışmanlığı tarafından yürütülecek kampanyanın Ağustos - Ekim 2008 arasında hayata geçirilecek ilk aşamasında, TL’ye geçiş için bilgilendirme, Ekim 2008 - Şubat 2009 arasındaki ikinci aşamasında ise Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla, yeni paranın tanıtımı yapılacak. Yılmaz, geçişin maliyetinin 20 milyon dolar olacağını öngördü.

200 LİRA GELİYOR

1 YTL’nin bu dönemde sadece madeni para olarak tedavüle verileceğini belirten Yılmaz, TL banknotların üretim ve dağıtımına mayıs ayında başlandığını hatırlattı. Yılmaz, ilk altı ayın sonunda banknot değişiminin büyük oranda bitmesini beklendiğini söyledi.

TL banknotlarında en büyük küpürün 200 TL olacağını vurgulayan Yılmaz, geçmiş yıllarda yüksek enflasyonun daima üst kupürlerin tedavüle çıkarılmasına neden olduğunu hatırlatan Yılmaz, her büyük kupürün enflasyonda yükseliş demek olmadığını söyledi.

HEP YTL OLACAK SANMIŞIZ

Yılmaz, kampanya kapsamında yaptırdıkları bir araştırmada 12 ilde, 15 yaş üstü 2 bin 350 kişiyle, yüz yüze yapılan araştırmada “Şu anda ülkemizde kullanılmakta olan para biriminin bir süre sonra değişeceğini biliyor musunuz?’’ sorusuna katılımcıların yüzde 65,8’inin hayır cevabı verdiğini anlattı. Yılmaz, kampanyası ile farkındalığı oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

YILMAZ  BEN DE KARIŞTIRIYORUM


TL’den altı sıfır atılıp YTL’ye geçilmesine rağmen hala bazı bakan ve bürokratların milyon ve milyar ifadelerini kullandığının hatırlatılması üzerine Yılmaz, kendisinin de zaman zaman TL ile YTL’yi karıştırdığını kaydetti.

Yılmaz, ‘’bu şunu gösteriyor, 30 yıl enflasyonla yaşayan bir ülkede herkesin beynine kazınmış. Dolayısıyla bu biraz zaman alacak. Enflasyonu ne kadar kısa sürede kontrol altına alır, hafızalardan enflasyonu silersek, herhalde bu karışmaya kısa sürede son vereceğiz diye düşünüyorum’’ diye konuştu.

Yeni madeni paraların yine Avro ile karıştırılıp karıştırılmayacağının sorulması üzerine Darphane Genel Müdürü Ahmet Büyükaymaz, gerekli önlemlerin alındığını ve yeni madeni paraların Avro ile karıştırılmayacağını, çünkü herhangi bir benzerliğin söz konusu olmayacağını söyledi.

Konuyla ilgili bir soru üzerine Yılmaz, KKTC’nin de YTL’den TL’ye dönüşümünün aynı tarihte olacağını bildirdi. Para üzerindeki gravürlerin Merkez Bankası sanatçıları tarafından tasarlandığını kaydeden Yılmaz, ‘’bu tasarıların nasıl olduğunu 3 Ekim tarihinde göreceğiz’’ dedi.

TL’YE TALEP YÜKSEK

Yılmaz, bir yandan YTL üzerinden ihraç edilen ve vadeleri 2 ile 10 yıl arasında değişen tahvillerin uluslararası piyasalarda işlem gördüğünü, bir yandan da halkın kendi parasını daha çok kullanmaya başladığını kaydetti.

Aynı şekilde enflasyonist yıllarda emisyon hacminin GSYİH’ye oranının Avrupa ülkelerinin çok altında seyrettiğini, son yıllarda bu konuda kayda değer gelişmeler görüldüğünü belirten Yılmaz, bunun ekonomik şartların geçmişe kıyasla normalleşmeye başladığını gösterdiğini ifade etti.

 taraf



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,795 µs