En Sıcak Konular

İnternet bağımlıları tedavi edilmeli

29 Ağustos 2008 13:55 tsi
Amerikalı Dr. Kimberly S. Young, "Caught in the Net" adlı yeni kitabında, internet bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu yazdı.

İnternetin herhangi bir ihtiyaç olmaksızın kullanımı, genellikle kontrol dışı bir şekilde her geçen gün daha fazla yaygınlaşıyor.

İnternet bağımlılığı, bazı kullanımlarıyla doğal hayatın akışını kesintiye uğratan, iş ve sosyal yaşam üzerinde baskı oluşturan bir unsur haline dönüşüyor. Bu bağımlılık dünyanın her yerinde tedavi edilmesi gereken psikolojik bir rahatsızlık olarak görülüyor.

 

Dr. Kimberly S. Young, Caught in the Net (Ağa Yakalanmak) adlı eserinde de bu konu ele almış. Yazar, ABD’de internet bağımlılığının %5-10 civarında seyrettiğini, bunun 15’le 30 milyon arasında bir insana tekabül ettiğini belirterek, bu sorunun başka ülkelerde belki de daha büyük olduğunu ifade ediyor.

İnternet Bağımlılığı Tıbbi Araştırmalar Merkezi Müdürü Young; Çin, Tayvan, Kore gibi internetin halk kitlelerinde daha yaygın olduğu ülkelerde bağımlılığın %18’le %30 arasında gidip geldiğini ifade ediyor.

Farklı Özellikleri Olan Bağımlılık

Dr. Young, North Western Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, gençelr arasında internet bağımlılığı hızla artıyor ve buna paralel olarak da bu sorunu anlamaya çalışan araştırma ve incelemelerin sayısında ciddi bir yükselme söz konusu.

İnternet bağımlılığı daha çok cinsel içerikli siteler, romantizm, kumar, video oyunları, eBay gibi müzayede sitelerin kullanımında ortaya çıkıyor.

Geçtiğimiz sene Mart ayında Dr. Gerald Block tarafından Amerika Psikoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada, internetin çok yaygın bir psikolojik haline geldiğini belirterek, gerekli tedavinin yapılabilmesi için tıp merkezleri kurulduğunu dile getirdi.

Öte yandan, İlluniois Bağımlılıkları Tedavi Merkezi Koordinatörü Colin Moore, hastalarının daha çok üniversiteye gitme çağında bulunan ergenler olduğunu ve bu kişilerin günde ortalama 14’le 18 saat arasında internete girdiğini ifade etti.

Zaman ve İçerik

Öte yandan D. Young, sorunun sadece bilgisayarın başında veya internette uzun süre kalmaktan değil biraz da internet bağımlısı kişinin girdiği sitelerin türüyle de ilgili olduğunu bildirdi.

Bazı insanların internet kullanımlarının alkol kullanımı gibi olduğunu ancak bu kullanımın sadece kontrolün kaybedildiği durumlarda sorun haline geldiğini ifade etti.

Young, internet başında geçen zamanın süresinin yanında bunun kalitesinin ve hayatımıza tesirinin önemli olduğunu bildirdi.


Dr. Kimberly S. Young

Henüz bu bağımlılığı rehabilite edecek etkin bir tedavi keşfedilebilmiş değil. Tedavi şekli bir hastadan diğerine değişiyor. İlliuonis laboratuarındaki tedaviler 30’la 90 gün arası sürüyor, ardından da tedavi sonrası süreç başlıyor.

Ancak bazı uzmanlar, internet bağımlılığının tedavisinin hayat boyu sürdüğünü, bu sorunun tedaviye devam edilmediği zamanlarda her an nüksedebileceğini kaydediyor.

Özel tedavi merkezlerinin yanı sıra, kâr amaçlı olmayan ve internet bağımlılarındaki rahatsızlıkların rehabilitasyonu için kurulmuş bir çok örgüt ve tedavi programları bulunuyor.

Vide oyunları

Video oyunları, internet bağımlılığının gençler arasında yaygınlaşmasının sağlayan en önemli unsurlardan biri. Başlangıçta hastalar, e-mail, chat odaları, ve sanal topluluklarla internet kullanımına başlıyor ancak video oyunları bu kullanımı bağımlılık haline dönüştürüyor.

İnternet üzerinden oyun oynanmasını sağlayan sunucular ve şirketler, oynayıcılarının sayısının giderek arttığını ifade ediyor. İnternet üzerinden oyun oynayanların (belki de %95’i) ücretsiz.

Merkezi San Fransisco’da olan Zinga.com adlı internet sitesi, internette kişiler arası iletişimin en popüler sitelerinden biri olan Facebook üzerinden internet oyunları alanında devasa seçenekler sunuyor. Poker ve Yirmibir bu oyunlar içerisinde en çok tutulanı. Birincisine saniyede 12 milyon ikincisine ise saniyede 4 milyondan fazla kişi giriyor.

timetürk



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,565 µs