En Sıcak Konular

Nasıl bir Genelkurmay Başkanı

29 Ağustos 2008 14:05 tsi
Nasıl bir Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'u Türkiye gündemini yakından izleyenlere sorduk

Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı görevini İlker Başbuğ’a devrettiği törende Başbuğ ses getiren açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar ışığında İlker Başbuğ, nasıl bir genelkurmay başkanı olacak? Kurumlarla nasıl ilişki kuracak? İyibilgi bu soruları uzmanlarla masaya yatırdı. iyibilgi özel

Dün yapılan devir teslim töreniyle Org. İlker Başbuğ Türkiye'nin 26. Genelkurmay Başkanı oldu. Türkiye'de Genelkurmay Başkanı'nın kim olacağı, siyaset ve diğer kurumlarla ilişkisini nasıl şekillendireceği sıklıkla sorulur. Kimileri Genelkurmay Başkanı'ndan 'sert' olmasını bekler. Erman Toroğlu'nun siyaset literatürüne geçen 'kodumu oturtan Genelkurmay Başkanı' sözü hala hafızalarda. Kimileri ise Genelkurmay Başkanı'nın demokrasiye saygılı bir çerçevenin dışına çıkmaması gerektiğini ister. Ne olursa olsun, Türkiye'de ordu önemli bir kurumdur ve Genelkurmay Başkanlarının tutumları Türkiye'nin geleceğini belirler. Demokrat olarak bilinen Hilmi Özkök'ün 2004 yılında bir darbeyi engellemesi gibi, Genelkurmay Başkanları attıkları adımlarla ülkenin geleceğine az ya da çok etkide bulunur.

Dün, Org. Başbuğ'un yaptığı konuşmalarda dikkat çeken bazı vurgular vardı. Vurgular sadece satır aralarına değil, mimiklerine de yansımıştı.

İşte Başbuğ'un açıklamalarından yola çıkarak Türkiye gündemini yakından izleyen isimlerde Başbuğ'u konuştuk: 'Nasıl bir Genelkurmay Başkanı' diye sorduk. İşte aldığımız yanıtlar...

Ali Bayramoğlu (Gazeteci)
'Denetime devam' mesajı verdi

İlker Başbuğ’u yorumlamak için çok erken. Yaptığı konuşma geleneksel bir asker konuşması. Asker geleneğinin altını çizen, askerin siyaset üstü tavrını ortaya koyan açıklamalar… Bunu hepsi yapıyor. Türkiye’de asker sivil ilişkilerinde bu zihniyet var. Önemli olan üslubu. Bunu da zamanla anlayacağız.

Türkiye’de genelkurmay başkanları kendisini padişah gibi görür. Teknik olarak, bir konuşma üzerinden profil çizilemez. Ama burada, asker denetime devam edecek, diyor. Demokratik açıdan bu zaten eleştirdiğimiz bir şey. Diğer taraftan doğru değil. Asker, ‘Ben buradayım, siyasi işlerimi yapmaya devam edeceğim’ mesajını verdi.

Yrd. Doç. Dr. Gamze Güngörmüş Kona 

'Prensiplerinden şaşmaz ama esnetebilir'

Yaşar Büyükanıt da sert açıklamaları ile biliniyordu. Genel prensipleri belirlemek açısından, benim prensibim bu, demek yerindedir. Kişisel değil, TSK’nın tümü adına yapılan bir açıklama.

Yapılan vurdular ulus devlet, etnik milliyetçilik ve ülkenin kuruluş felsefesi.

Bu çok sık yapılan bir vurguydu. Sürpriz değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi vardır. Bunu yapılandıran da ordudur. Liberal kanat buna çok kızar. Ben liberal ya da ulusalcı değilim. Ulusalcı olmayan ben bile, her devletin kuruluş felsefesi vardır, diyorum. Bu da Atatürk milliyetçiliği ve sosyal demokrat, laik, sosyal hukuk devletidir.

Bu devlet asker kökenli bir kurucuya sahiptir. Atatürk’e kızanlar da çok kızmamalıdır. Onun şekillendirdiği insanlar var TSK’da.  İster ulusalcı, ister liberal, ister İslamcı olun, bu ülkenin bir kuruluş felsefesi var. Başbuğ prensiplerinden şaşmaz. Şahinse bunları katı uygular. Değilse esneterek uygular. Ama ödün vermez. ABD ile ilişkileri iyi. AB’ye sırtını çevirmez. Bunları da Türkiye Cumhuriyeti’nin ilkeleri ve prensipleri doğrultusunda yapar. Biraz şahin gibi duruyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 933 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,994 µs