En Sıcak Konular

DTP'nin ölüm kalım savaşı

29 Ağustos 2008 15:44 tsi
DTP'nin ölüm kalım savaşı Mart seçimleri karar verecek: Tamam mı devam mı?

Türkiye’nin yakın çevresinde yaşanan uluslar arası gerilim ülke gündemini aniden ‘dışarıya’ odakladı, ancak takvim işliyor ve Mart ayı yaklaşıyor. Tüm Türkiye yerel seçimlere hazırlanıyor, ancak bir partinin hazırlıkları göz dolduruyor. Sebebi basit: Kaybederse bitecek! iyibilgi özel

DTP’de Ahmet Türk’ün liderliğe dönmesinin ardından partide önemli bir değişim yaşandığı gözlerden kaçmıyor. Özellikle Ergenekon davasında tavrını netleştiren parti yönetimi artık toplumla ilişkiler konusunda da özeleştiri sürecine girmiş bulunuyor. Ahmet Türk’ün bir kanala verdiği röportajda ‘AKP Kürt seçmenlerden, DTP’den daha çok oy alıyor’ şeklindeki Avrupalı sorusunu yanıtlayamadığını söylemişti.

Türk, özellikle Güneydoğu Anadolu’da AK Parti’nin neden daha güçlü olduğu realitesini partisinin tabanıyla iletişim kuramamasına bağlıyor. Kültürel değerlere daha çok vurgu yapılması gerektiğini belirten Türk’ün açıklamalarının ardından DTP’nin Mart seçimlerine kadar daha ılımlı ve dini ve kültürel değerlere çok daha vurgu yapan bir dil benimsemesi kaçınılmaz görünüyor.

Öte yandan Ahmet Türk, parti yöneticilerini de siyasi süreçle ilgili açıklamalarda daha dikkatli olmaları, sert vurgulardan kaçınmaları gerektiğini belirtiyor.

DTP’nin acil bir özeleştiri sürecine girmesi sürpriz değil. Tıpkı seçim çalışmalarına en erken başlayan parti olması gibi DTP bu yerel seçimlere çok özen gösteriyor. Çünkü yapılan yorumlar DTP için bu yerel seçimlerin hayati olduğu noktasında. Eğer DTP bu seçimlerde de geçmiş seçimlerde olduğu gibi başarısız olursa, bunu tabanına anlatamaz. Çünkü DTP seçimlere gidildiğinde yaklaşık bir buçuk yıldır mecliste olan bir parti olarak seçime gidecek ve bu bir buçuk yılda tabanının beklentilerini karşılayacak adımlar atmış değil.

Diğer yandan DTP’nin bu seçimlerde başarısız olması demek Diyarbakır gibi önemli kentleri kaybetmesi anlamına geliyor. Bu partinin varlığı için bile çok önemli soru işaretleri yaratacak. Çünkü Güneydoğu’daki kentlerin DTP’nin siyasi söyleminde sembolik anlamları bulunuyor. Dört yıldır DTP’nin yönetiminde olan kentler kaybedildiğinde DTP’nin ‘engellenen’ değil, ‘başarısız’ bir parti olduğu konuşulmaya başlanacak. DTP’nin olası bir başarısızlık sonrasında ya Türkiye partisi olmaya yöneleceği ya da siyaset sahnesinde marjinalleşeceği ve etkisini kaybedeceği belirtiliyor.

Uluslar arası konjonktür, terör örgütünün geldiği son nokta, toplumun şiddete bakışı ve diğer nedenlerle değişen siyasi atmosferde DTP bu seçimlere çok önem veriyor. Ancak tüm bunlar parti kapatılmadığı takdirde önem kazanacak. DTP’nin Anayasa Mahkemesi’ndeki kapatma davası kapatma şeklinde sonuçlanırsa DTP başarısızlığını ‘baskı altındayız’ diye açıklayabilecek.

iyibilgi.com



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,422 µs