Rusya mı kurtaracak? | " /> Rusya mı kurtaracak? | "/>

En Sıcak Konular

Kıbrıs'ı Rusya mı kurtaracak?

29 Ağustos 2008 16:31 tsi
Kıbrıs'ı Rusya mı kurtaracak? Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını ilan etmesi ve Rusya’nın bunu tanıması, akıllara hemen Kıbrıs’ı getiriyor. İki durum birbirinden çok farklı olsa da uzmanlar, Kıbrıs’ta avantajın fazla olduğunu söylüyor. Peki, bu durum Kı

Rusya, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıdı, kıyamet koptu. Henüz başka bir ülke de tanımış değil. Ancak bu olayın ardından, Kıbrıs dillendirilmeye başlandı ve önce, ‘Acaba Rusya Türkiye’yi Kıbrıs nedeniyle sıkıştırır mı’ dendi. Ama böyle bir seçeneğin geçerli olmadığını anlamak kısa sürdü. Yani Türkiye’nin Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımaması, hiçbir sorun teşkil etmiyor. Ama akıllara yeni bir soru geliyor: Bu durum Kıbrıs için avantaj sağlar mı? TÜRKSAM Başkanı Sinan Oğan ve TESEV Politika Uzmanı Mensur Akgün yanıtladı.

Rusya’nın tavrı Kıbrıs sorununun çözümünde etkili olur mu?

Sinan Oğan: Tabii, kesinlikle fırsata dönüşür. Biz zaten, Kıbrıs Kosova ve Güney Osetya ile Abhazya’dan sonra hemen gündeme alınmalıdır, diyoruz. Türkiye, Kıbrıs politikasını yeniden ele almalı. Kosova’nın, Güney Osetya’nın, Abhazya’nın devlet olmak açısından hiçbir özelliği, Kuzey Kıbrıs kadar yeterli değil. Kuzey Kıbrıs daha deneyimli ve daha fazla imkanı var.

Mensur Akgün: Türkiye’nin Kıbrıs politikalarını çok fazla etkilemez. Ama Kıbrıs’taki olaylar çıkmaza girerse, ötekiler temel teşkil eder. Kaldı ki yıllardır ayrı yaşıyorlar.

Çözüme yönelik nasıl bir tavır sergilenmeli, ne yapılmalı?

Sinan Oğan: Türkiye’nin, KKTC’nin varlığının daim olacağı mesajını net bir şekilde vermesi lazım.
Birleşmek istiyoruz denilirse, olmaz. KKTC’nin devletleşme sürecini bu açıdan baltaladık. KKTC yönetimi bundan vazgeçmeli. Ya, ‘Bir devlet kurmak istemiyoruz, birleşin’ deyin; ya da ‘Bağımsızlık’ deyin. Türkiye ve KKTC’nin politikası iki arada kalmak.
Türkiye’nin Kosova’yı tanımış olması da lehinedir.
Belki Dağlık Karabağ Bölgesi sıkıntı yaratabilir. Ama o da halledilir. Türkiye ve KKTC net tutum sergilerse tamam; ama hemen yarın bir şey olması beklenemez. KKTC’nin bağımsızlık mücadelesi başarılı olur. Bütün dünya, Belçika dahil, ayrışma sürecine girdi. Belki Irak, Birleşmiş Milletler’de 3 ayrı ülke olarak temsil edilecek. Biz, çözüme yönelik sürece girdik. 

Mensur Akgün: Uluslararası toplumun öngördüğü kriterlere sadık kalınmalı. Eğer karşı taraf, Annan Planı ya da ötesi bir şeye razı olmazsa, geriye KKTC’nin tanınması kalır. Ama bugünden yarına olmaz bunlar.
Hem böyle bir çözümün, Türkiye’nin lehine olup olmayacağı düşünülmeli. Mülkiyet haklarıyla ilgili sıkıntı yaşanabilir. Başka yerlerde olmadığı kadar sorun olur.
İdeal olanı, iki eşit halkın kuracağı bir ortaklık devleti. Ama burada, zorla bir arada tutulacak bir ortaklık olmaz. Annan Planı gibi bir planın iki tarafça kabul edilmesi gerekir. 

www.iyibilgi.com



Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs