En Sıcak Konular

AB'nin Rusya ikilemi

29 Ağustos 2008 18:13 tsi
AB'nin Rusya ikilemi AB dönem başkanı Fransa, AB'nin Rusya'ya yaptırım uygulayacağı yönündeki haberleri tekzip etmekte gecikmedi...

Adının açıklanmasını istemeyen bir Fransız diplomat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gürcistan'da yaşanan krizle ilgili olarak pazartesi günü düzenlenecek AB zirvesinde Rusya'ya karşı yaptırım kararı alınmayacağını söyledi.

Diplomat, "Şu aşamada, Avrupa Konseyi tarafından karar verilecek herhangi bir yaptırım beklemiyoruz. Rusya'ya karşı yaptırımları geçirmenin zamanı kuşkusuz gelmedi" diye konuştu.

Fransız diplomat, Rusya ile AB arasındaki ilişkilerin, Fransa'nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkes anlaşmasına uyulmadığı sürece "gözlem altında" olacağını sözlerine ekledi.

AB dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı yaptırım düşündüğünü bildirmiş, bunun üzerine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB içinde Rusya'ya yaptırım uygulamaya yönelik tartışmaların, "Batı'nın zihin karışıklığının ve hastalıklı hayal gücünün ürünü" olduğunu söylemişti.

"Toprak fethetme" dönemi

Fransa'nın insan haklarından sorumlu Devlet Bakanı Rama Yade, Rusya'yı, "toprak fethetme" dönemine geri dönmekle suçladı.

Fransa'nın yurtdışındaki büyükelçilerinin katıldığı konferansta konuşan Fransız Bakan, "Rusya'nın Gürcistan'da köyleri yıkarak ve insanları evinden ederek, etnik temizlik uyguladığını" savundu.

Yade, "Rusya'nın eski emperyalist alışkanlıklarına ve toprak fethetme dönemine geri dönmeye çalışması kabul edilemez" dedi.

Avrupa'nın barış ve hoşgörü için model teşkil ettiğini belirten Yade, güç çatışmasının yerine dayanışma ve refahın tesisinin ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi.

Fransız Bakan, baskıya karşı en iyi çözümün hukukun tesisi olduğunu belirtti ve AB dönem başkanı Fransa'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün ihlal edilmesini şiddetle kınadığını belirtti.

Gürcistan: "Obama, Rusya karşısında Gürcistan'a destek veriyor"

Gürcistan Parlamentosu Başkanı David Bakradze, ABD başkanlık seçimlerinin Demokrat Parti adayı Barack Obama'nın, Moskova ile anlaşmazlıkta Tiflis'i desteklediğini söyledi.

Bakradze, Rustavi-2 televizyonuna yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'a çıkma şansı elde eden ilk siyah olan Obama'nın Gürcistan'daki durum hakkında mükemmel bir şekilde bilgilendirildiğini belirterek, "Obama Gürcistan'ın iyi bir dostu ve öyle olmaya devam edecek" dedi.

Gürcistan Parlamentosu Başkanı, Obama ve başkan yardımcısı adayı senatör Joseph Biden'ın Amerikan Kongresi'nden Tiflis'e bir milyar dolar yardım yapılması talebinde bulunacaklarını belirtti.

Bakradze'nin sözcüsü Maka Guigauri de Bakradze'nin dün Obama ile Demokrat Parti'nin Denver'daki kongresinde görüştüğünü belirtti.

cnnturk



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,548 µs