En Sıcak Konular

CHP ve ÖDP, Sulukule'de...

29 Ağustos 2008 18:45 tsi
ÖDP lideri Ufuk Uras ile CHP'li Mehmet Sevigen ve Çetin Soysal, ''Sulukule'' olarak bilinen ve yenileme alanı ilan edilen Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerindeki Roman vatandaşlarla bir araya geldi.

Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneğinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Uras, Sulukule ile ilgili duyarlılığı bulunan herkese teşekkür ederek, burada bulunma sebeplerinin, kamuoyunun bu konudaki duyarlılığını ve fikri takibini sürdürmek olduğunu söyledi.

Yaklaşık bir yıl önce yine burada toplandıktan sonra belediye başkanınca kendilerine brifing verildiğini anlatan Uras, daha sonra TBMM'de bu konunun ele alınmasını istediklerini kaydetti.

Uras, burada ne yapılacaksa Sulukule halkının iradesi ve onayıyla olacağını ifade ederek, ''İstanbul'da, kentsel dönüşüm projesi, toplumsal mühendislik projesi olarak, insanları 21. yüzyıl tehciri gibi bir yerden başka bir yere naklediyorlar'' dedi.

İnsan hayatının esas olduğunu dile getiren Uras, buradaki yurttaşların herhangi bir mağduriyete, zarara uğramadan konuyla ilgili tüm taraflarla yan yana gelerek, bu soruna birlikte çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Uras, Taşoluk evleri teslim edilmeden vatandaşların barksız ve sahipsiz bırakılamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''İnsanlar burada yaşıyor. Kimse burada yaşamıyormuş gibi davranılamaz, hayatı riske atılamaz. Bizim açımızdan çok kültürlü İstanbul 2010 projesinin en önemli unsurlarından biri Sulukule. Sulukule'nin bu kendine has kültürünün ayakta kalması, ancak Sulukule halkının onayı ve iradesiyle olur. Ona rağmen bir şey olmaz. Buradaki yurttaşlarımızın hiçbir şekilde bu kentsel dönüşümün altında kalmaması için elimizden geldiğince mücadele etmeliyiz.''

-CHP MİLLETVEKİLİ SOYSAL-

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da buradaki insanları borçlandırarak başka yerlere gönderme anlayışının, ''sorumluluktan kaçıp konuyu başka yerlere pas etme'' anlayışı olduğunu savundu.

Burada yıllardır bir kültürün yaşadığını, bu kültürü asimile etmenin, yok etmenin haklı bir gerekçesi olamayacağını ifade eden Soysal, ''Roman vatandaşlar burada kendi kültürlerini, bu tarihi kültürel mirasla birlikte yaşasınlar. Saygı duyarak, yaşam koşullarını iyileştirerek, iş verip bunu sağlamak varken buradan başka yere göndermek haksızlıktır. Burada Romanların kültürü yaşamalıdır. Buranın küçümsenen bir kültürü var, ama ben bu kültürün küçümsenmemesi gerektiğini özellikle söylüyorum'' şeklinde konuştu.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de bunun ''siyasi bir karar'' olduğunu savunarak, bu durumun belediyeyi aşacağını, siyasi karar vericilerin onayından geçmeden çözümün olmayacağını kaydetti.

Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük ise belediye yetkililerinin, kendileriyle ilk görüşmelerinde kimsenin mağdur olmayacağı, isteyen kişilerin burada kalabileceği ve kiracılara da ev verileceği şeklinde vaatlerde bulunduklarını belirterek, ''Şimdi gelinen durum, Sulukule'nin tamamen ortadan kaldırılması'' dedi.

Daha önceleri burada seyyar esnaflık, at arabacılığı ve eğlence yerleri gibi geçim kaynakları olduğuna dikkati çeken Pündük, bunlar ellerinden alındığı için geçim sıkıntısı yaşadıklarını anlattı.

-''BU PROJE BÜYÜK BİR FIRSAT''-

Toplantıya katılan Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Edip Temizer ise kiracılar için Taşoluk'ta inşa edilen konutların tamamının bittiğini ifade ederek, iskan probleminin de çözüldüğünü söyledi.

Önümüzdeki haftadan itibaren hak sahibi kiracıların Taşoluk'a taşınmaya başlayacaklarını kaydeden Temizer, ''Bu proje kiracılar için büyük bir fırsat. Konutların fiyatları 15 yıl vadeyle ödenecek" dedi.

aa



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,215 µs